Fernlund: Var ska det här sluta?

TRAV

För tre månader sedan tävlade han i Silverdivisionen på V75.

Nu gör han rent hus i storloppen – precis som Örjan Kihlström.

Propulsions utveckling gör mig sjukligt imponerad.

Var ska det här sluta?

Propulsion, fem år, fick jag upp ögonen för i slutet på 2015 då Daniel Redén körde ett snabbt träningsjobb med hästen på Solvalla. Direkt efteråt sa han till mig:

 ”Det här är den bästa häst jag någonsin kört”.

Och tränaren kan ha rätt – för Propulsions utveckling är makalös och helt galen. Han började sitt tävlande i Sverige i lugna, passande lopp, och i april vann han Silverdivisionen i Umeå och slog hästar som Alkalizer Am och Global Revenge.

Inget ont om de hästarna, som är riktigt bra, men steget därifrån till världseliten är stort – rättare sagt enormt.

Nu har Propulsion tagit steget från Silverdivisionen till toppnivå, på bara några månader. Han har på sistone vunnit Finlandia Ajo, Norrbottens Stora Pris och nu Hugo Åbergs Memorial. Under tisdagskvällen på Jägersro var hästen inblandad i en tuff öppning mot stora hemmahoppet Mosaique Face, som tog sig till ledningen. Men trots det kunde Propulsion avgöra över upploppet, då luckan kom och sättet han accelererade över upploppet gav mig rysningar.

Mosaique Face var stor i nederlaget, men Propulsion lite bättre och han gick i mål med krafter kvar och såg oerhört kraftfull ut. Man säger ofta att hårdhet betyder väldigt mycket inom travsporten, och någon sådan har inte direkt Propulsion.

Jag tror att han med klokt matchande av Daniel Reden kan utmana alla hästar i framtiden.

Nuncio, Bold Eagle, Uncle Lasse och Readly Express är magiska hästar men faktum är att Propulsion kan vara med och slåss mot dem – på allvar. D

et är jag helt övertygad om.

Propulsion och Daniel Redén ska hyllas mest – men vad säger man egentligen om Örjan Kihlström?

Han vinner storlopp på storlopp, och vem som ska bli utsedd till årets kusk är redan avgjort. Örjan kör med mer kyla än någonsin, och allt blir verkligen rätt.

"Skapar sig tur"

Ta V75-1 under tisdagen som exempel. Örjan vågade återigen köra på chans med favoriten King City, och det blev andra raka segern. Hur många kuskar sätter sig i tredje invändigt med en favorit på V75? De är lätträknande. Örjan har givetvis tur, men skapar sig också tur. Han är fullständigt magisk – kort och gott.

I söndags körde Örjan i ledningen med In Toto Sund i Stochampionatet, och gjorde så att Adrian Kolgjini förlorade med Pasithea Face.

Efteråt var det enormt känslofyllt på stallbacken, där Kihlström fick ta tuff kritik från Kolgjini.

Nu stod Hugo Åbergs Memorial mellan de två kuskarna, och ”Kihlas” häst satte nosen först. Mosaique Face var fenomenal, men för Kolgjini-familjen så firas inga andraplatser, framförallt inte i hemmabanans stora lopp.

Tur måndagens hästauktion på Vomb var lyckad – för där kan vi verkligen snacka om succé. Det shoppades hästar för höga belopp på Kolgjini-auktionen, och dyraste hästen efter Muscle Hill – Tamla Celeber kostade 2,7 miljoner kronor. Wow!

Patrik Fernlund

ARTIKELN HANDLAR OM

Trav