Sportbladets tips till Extra V75 på Solvalla

TRAV

Så tippar experterna till helgens V75-omgång

Här är Sportbladets tips till söndagen Extra V75-omgång på Solvalla.

Elitloppsförsöken och topphästar som gör upp om segern!

Sportbladets experter Per Nicklasson och Casper Hedberg guidar dig till storvinsten på V75.

Vill du vinna miljoner? Ta rygg på oss!

MISSA INGA STORA NYHETER – FÅ V75 I SISTA TIMMEN – BOKA UPP DIG PÅ TRAVPUSHEN - SÅ GÖR DU!

✓ V75-1

Loppet

Spännande treåringslopp. Många är ovana distansen.

Tipsettan

Makethemark har tio segrar på tolv starter och han imponerar och övertygat mer och mer för varje start. Så länge segrarna fortsätter att trilla in (och ­insatserna behöver han alls ­inte skämmas för) kan vi ­inte annat än tro toppchans. Men så här tufft motstånd har han aldrig mött och det finns flera toppindivider som platsar på kupongen.

Motbuden

Racing Mange gjorde ett topplopp senast på Charlottenlund. Han sändes fram till dödspositionen och kunde ändå vinna mot skarpt motstånd. Det var, kan man säga, en liten upprättelse efter den snöpliga förlusten i Uppfödningslöpningen i fjol då han med ett liknande upplägg blev slagen med en snusläpp av ­Gareth Boko. Det finns risk för ett offensivt upplägg på nytt, men han är bra nog att klara av det. Borups Powerfull kan troligen hitta till ledningen och den positionen är så klart fördelaktig över sprinterdistans. Han såg lysande ut senast då han på några få steg växlade ner ledaren över open stretch senast.

Skrällbudet

Diva du Mouchel hade inte startat på två månader när hon senast skrällvann ett större lopp på Vincennes.

Spetsbudet

Mcspirit är snabb ut men kan galoppera vid laddning. Får stallkamraten Borups Powerfull överta oavsett?

! Statistik­vinnaren

Makethemark.

✓ V75-2

Loppet

Öppet långlopp.

Tipsettan

Spitcam Jub borde laddas iväg från springspår och från ledningen har han aldrig förlorat.

Motbudet

Nakoda Goj var väldigt fin senast och visade då att han klarar av att göra grovjobbet själv.

Skrällbudet

Bonnies Napoleon kan med rätt resa fälla många till slut.

Spetsbudet

Tumble Dryer och Spitcam Jub gör upp?

! Statistik­vinnaren

Velvet Girl.

✓ V75-3

Loppet

Elitloppsförsök ett. De fyra främsta går till final.

Tipsettan

På riktigt, bara av att sitta framför tangenbordet och skriva denna text höjs pulsen. Elitloppet 2016 är här nu och det känns mer spännande än på länge (men så brukar man ju säga varje år). ­Oasis Bi är snabb ut men väljer nog helst en ryggresa i försöket. Timoko laddas iväg för att komma före Mosaique Face och får överta. Mosaique Face ser till att tempot hålls uppe från dödens och bak i fältet sitter Franck Nivard och myser med Your Highness som väntar in i det sista med sin speed. Men nog kommer hon där långt ute i banan och hinner fram till knapp men säker seger. Ja så ser heat ett ut i vår kristallkula åtminstone sju av tio gånger vi vevar loppet. Your Highness, den svenska stjärnan som visade sig vara av internationell kaliber när hon klättrade uppåt i karriärstegen och flyttade till Frankrike. Hon svarar för femstjärniga prestationer varje gång.

Motbuden

Den där klyschan när man gör en liknelse mellan en häst och ett fint årgångsvin som bara blir bättre och bättre för varje år som går är riktigt utsliten. Men ska den användas någon gång överhuvudtaget är det när man pratar om Timoko, det behöver man inte vara Richard Juhlin för att förstå. Från spets säljer han sig dyrt. Oasis Bi har matchats snyggt och försiktigt och kretsen kring hästen har avstått Elitlopps­deltagande tidigare. Det har man igen nu när man väl väljer att satsa. Läget är perfekt och Oasis Bi smyger med invändigt och har en god chans att ta sig till final.

Skrällbudet

Propulsion sätts under denna rubrik för att han, trots sin seger i Finlandia Ajo senast, är oprövad mot världseliten. Vi blir inte förvånade om han kniper en ­finalplats.

Spetsbudet

Timoko. Längre utläggning finns längre upp i texten.

! Statistik­vinnaren

Propulsion.

✓ V75-4

Loppet

Nuncio eller många.

Tipsettan

Nuncio går fram som en stridsvagn i loppen, men den här gången står han inför sin tuffaste uppgift hittills i år, fattas bara annat när det är ett Elitloppsförsök. Frågan är hur konkurrenterna, framför­allt Royal Fighter tänker, när det gäller det taktiska. Om Nuncio släpps till ledningen av denne är loppet förstås över förutsatt att Nuncio är frisk. Men vi litar på att Nuncio kan vinna från dödens också, om han inte ger sig in i någon tokkörning första biten. Men det är Örjan Kihlström för rutinerad för att göra. Istället försöker han nog ­köra det här till en ren head to head mot Royal ­Fighter och då får de andra svårt att komma in i matchen.

Motbuden

Call Me Keeper är väl loppets mest spännande häst. Jättetalangen som nästan uteslutande ­startat i Frankrike på slutet men som under sina unghästår ­hemma i Sverige visade nästan oöverträffad ­kapacitet i ­kullen.

Han är finare nu än han någonsin varit. Royal ­Fighter får normalt sett svårt att stå emot Nuncio om hans kusk väljer att köra i ledningen. Men osvuret är bäst och vi ser gärna att dom spänner bågen. Speciellt med tanke på hur bra Royal Fighter var i sin ­senaste start. Un Mec d’Heripre har visat att han är bra sprinter vid flera tillfällen och det finns ingen anledning att ifrågasätta hur han klarar de svenska förhållandena. Han var ju faktiskt etta i mål i Hugo Åbergs 2014 innan han blev fråntagen segern för trängning. On Track Piraten räknas från ett fint läge.

Skrällbudet

Titelförsvararen Magic Tonight ser finfin ut men någon riktig syn på hur bra han är i år har vi ännu inte fått.

Spetsbudet

Royal Fighter. Tar emot eller släpper till Nuncio.

! Statistik­vinnaren

Nuncio.

✓ V75-5

Loppet

Utan vare sig Månprinsen A.M. eller Lannem Silje i loppet är det inte riktigt samma lyster som vanligt över Elitkampen. Men det är ett roligt spellopp – om det nu inte är så enkelt (tråkigt?) att Fjord Jerven avgör direkt.

Tipsettan

Om Fjord Jerven ­håller ledningen kan han springa riktigt fort på distansen. Motstånd saknas inte men det är frågan om någon mäktar med att knäcka honom. Han är en tänkbar spik trots att vi ­tycker att det finns hästar som häst-mot-häst är ­lika bra.

Motbuden

Vitter blev vi imponerade av när han trots dödens kämpade ner favoriten Jokivarren Kunku i sista steget nyligen. Båda ska räknas igen men framförallt Vitter som har ett mycket bättre spår än Jokivarren Kunku har.

Skrällbudet

Art Kjarvald kan räcka med en fin resa.

Spetsbudet

Fjord Jerven är tveklöst vår spetsfavorit.

! Statistik­vinnaren

Odin Tabac.

✓ V75-6

Loppet

Ytterligare spikförslag när New Muscle Ås åter har spetsläge.

Tipsettan

New Muscle Ås kan med ganska stora kliv vara på väg upp genom klasserna. Han har verkligen tagit de här tre starterna han  gjort i år på rätt sätt. Först godkänd i årsdebuten; förbättrad i andra starten och senast riktigt fin. Spets då. Bra chans att han når dit igen. Vem ska sedan kunna rubba honom? Alltså, motstånd saknas inte men det blir ändå svårt för övriga.

Motbuden

Still Loving You var bra i årsdebuten. Falcon Dragon har två raka. Joe di Maggio är vass men kan bli över.

Skrällbudet

Pascha Tilly får aldrig glömmas, en topphäst.

Spetsbudet

New Muscle Ås.

! Statistik­vinnaren

Fightning Bax.

✓ V75-7

Loppet

När vi får storfrämmat av en Hambletonianvinnare från det stora landet i väster vore det respektlöst att tippa emot. Men att spika Pinkman också … Nja.

Tipsettan

När Pinkman vann Hambletonian i fjol var Uncle Lasse trea. Det blir alltså ett revanschmöte nu. De amerikanska värstingarna brukar kunna vara oslagbara när de kommer till Sverige, exemplen är många på det, men så fin som Uncle Lasse sett ut i sina starter i Sverige är vi inte så säkra på att Pinkman, som inlett året med två andraplatser, är så mycket bättre. En hel del avgörs snarare av om Pinkman får något gratis eller inte. Men Uncle Lasse har ju en stallkamrat med i loppet som säkert kan tänka sig att försöka sätta en del käppar i hjulen för Pinkman.

Motbuden

Uncle Lasse glänste i två raka segrar i sitt nya hemland innan han senast galopperade. Vi tycker att han är minst lika fin häst som Pinkman, i alla fall från ­sidan sett, och han kan dessutom ha hittat en extraväxel sedan han kom till Sverige.

Skrällbudet

De två främsta kommer att dra nästa alla streck men så fin som Divisionist var senast kan han duga.

Spetsbudet

Divisonist eller Telecomando O.K. Får Pinkman överta?

! Statistik­vinnaren

Uncle Lasse.

Per Nicklasson & Casper Hedberg

ARTIKELN HANDLAR OM

Spel

Trav

V75

V75-tips