”Kommer bli säkrare och roligare för alla”

1 av 3 | Foto: Olyckan förra året
TRAV

Efter förra årets otäcka krasch i Lärlingsloppet.

Nu agerar Solvalla – och ändrar upplägget på Elitloppslördagen.

– Det kommer bli ett säkrare och roligare lopp för alla, säger sportchefen Markus Myron.

Det var i lopp fem på Elitloppslördagen i fjol som olyckan inträffade.

På grund av hällregn och dålig sikt, så krokade flera ekipage ihop med 800 meter kvar till mål.

Kaoset var igång.

Kuskar flög åt höger och vänster.

– Det kändes inte kul att se massa ungar ligga på banan. Han var blodig på bägge knäna och allmänt chockad. Men gudskelov gick det bra, sa Lutfi Kolgjini om olyckan där hans son Dante Kolgjini var inblandad.

– Det är otäcka bilder, det blir deppigt, sa experten Ralf Vadsmo i tv.

”Flyttar fram förmiddagsloppet”

För att undvika en ny tråkig incident i år så agerar Solvalla och gör om upplägget under Elitloppslördagen.

– Vi flyttar fram förmiddagsloppet en timme och lägger det 11.30. Det blir Kommunals lärlingsserie. De är de mest oerfarna kuskarna vi har under helgen, och dom behöver lugn och ro att ladda upp inför en sån här grej med mycket publik och mycket nerver och så vidare. Förra året hade vi oturen med en olycka, det var svåra yttre förutsättningar med ösregn och dålig sikt och allt vad det var, men det var också en proposition där vi hade 15 startande hästar bakom startbilen och det låg insprängt mellan två andra lopp under Elitloppslördagen som skapade en onödig stress och press, säger Solvallas sportchef Markus Myron.

– Vi sa att vi lägger det som första lopp på förmiddagen så har man en lugn och skön uppladdning, och så tog vi bort tre hästar, så det blir 12 startande. Det kommer bli ett säkrare och roligare lopp för alla.

Sportchefen: ”Långa diskussioner”

I programmet ”Sista Sväng” så diskuterade Erik Adielsson och David Neves att de vill ta bort förmiddagsloppen, istället låta fansen vänta, och kanske bjudas på något annat.

Nu blir det inte så på lördagen, kommer loppet att tas bort på söndagen?

– Vi hade enormt långa diskussioner runt det. Vi beslutade att ha kvar det som det var på söndagen. På lördagen så sker det mer ändringar. V75 startar 15.15. 45 minuter senare än förra året.

ARTIKELN HANDLAR OM

Solvalla

Elitloppet

Trav