Tog hem 6,4 milj – höll vinsten hemlig

Uppdaterad 2016-11-07 | Publicerad 2016-11-04

Tore, 64, satte osannolika enkelraden – 1 000 gånger: ”Kul att höra snacket på byn”

Fyrabarnspappan Tore Östling, 64, satte tidernas mest osannolika travvinst.

Han lämnade in sin enkelrad – 1 000 gånger. Vinsten: 6,4 miljoner kronor.

Då höll han den hemlig i flera dagar.

– Det var kul att höra snacket i byn, säger han till Trav365.

Lördagen 2 april låg Tore Östling i sin säng. Han hade redan valt ut fem hästar som han tyckte var helt säkra som vinnare på spelet V75.

Där i sängen hittade han ytterligare två hästar. Nu hade han hittat sin enkelrad på spelet.

Han vandrade ner till Ica-butiken i det lilla samhället Hammarstrand i östra Jämtland. Där och då lämnade han in sin enkelrad 1 000 gånger.

Resten är historia. Enkelraden gick in på lördagen och Tore belönades med 6,4 miljoner kronor.

Sedan dess är han ”Enkronasmannen” hemma i den lilla byn och kan den vinnande miljonraden som rinnande vatten.

– 2, 5, 10, 3, 1, 5, 8, säger han snabbt när Trav365 når honom på telefon mitt under pågående älgjakt, sju månader efter vinsten.

– Jag minns allt det goda från den dagen. Eftersom jag först hade fem hästar som jag ansåg vara helt säkra så spelade jag för att få fem rätt och totalt 10 000 kronor. Det blev lite bonus kan man säga. Jag har aldrig sparat en krona till pension, nu fick jag min del. Det kändes väldigt bra, fortsätter han och skrattar.

”Jag är inte mallig”

Han följde loppen hemma i tv-soffan, men vägrade att jubla högt när han insåg att han hade blivit mångmiljonär.

– Jag sa bara lite tyst för mig själv: ”Men vad bra!”. Jag ville inte att någon skulle veta att jag vunnit.

Faktum var att Tore inte berättade om vinsten för någon, förrän ATG:s vinnarambassadör Hans G Lindskog kom till byn, veckan efter för att intervjua honom.

– Det var väldigt roligt att höra snacket: ”Hoppas det är någon härifrån som vunnit, som inte bara varit på genomfart”, sa en del. Då mådde jag bra när man hörde diskussionerna.

Sedan blev det allmänt känt att Tore var den hemlige vinnaren. Sedan dess är han kändis på hemmaplan och många vill ta del av hans travtips. Bland annat så gör han andelstips varje lördag på V75 för Ica-butiken där han lämnade in sin rad.

– Kändis kan jag inte säga att jag är men i en sån här liten by känner ju alla varandra. När jag är i butiken på helgerna så vill de flesta fråga mig om tips. Men det är kul. Jag känner mig inte mallig för att jag vann. Alla har gratulerat mig och jag har inte stött på någonting motigt efter vinsten, säger han.

Bjöd hem barnen

Direkt efter vinsten bjöd han hem sina fyra barn. Han hade inte berättat någonting för dem om vinsten. Han gav dem 100 000 kronor vardera direkt.

– De visste ju ingenting, så det var verkligen välkommet för dem.

Du har inte slutat jobba som snickare trots vinsten. Varför?

– Jag tar pension i maj nästa år när jag fyller 65. När man jobbar i ett snickarlag som jag gör ute i landet så är det sociala så härligt. Det vill jag inte vara utan och det är någonting jag kommer sakna när jag slutar.

När Trav365 intervjuade ATG:s vinnarambassadör Hans G Lindskog, där han berättade om de mest minnesvärda miljonsamtalen, så hamnade Tore på plats nummer 1, med förklaringen att han aldrig skulle få uppleva en liknande vinst igen.

Faktum är att Tore, så sent som i lördags var nära att nå sju rätt igen på en enkelrad inlämnad 1 000 gånger.

– Tre gånger efter vinsten har jag gjort liknande system. Förra lördagen fick jag sex rätt och missade bara en häst, det var New Moon Pellini i V74-4 med Peter Untersteiner som slutade tvåa med fem meter. Då hade jag tagit hem 400 000 kronor.

– För två och ett halvt år sedan missade jag 25 miljoner kronor på målfoto på V86 med en enkelrad som var inlämnad 1 000 gånger, säger han och avslutar:

– Jag har skjutit en 18-taggare i år (apropå älgjakten) och sedan satte jag V75. Det har varit ett bra år.