Jan Norberg: ”Jag fick ont så in i helvete”

Travlegendaren Jan Norberg har lämnat sjukhuset efter den otäcka olyckan: ”Tiggde mig hem”

avErik Pettersson

Efter den otäcka masskrocken i loppet på Umåker.

Jan Norberg, 72, har lämnat sjukhuset och kommit hem.

Här berättar han om olyckan, smärtorna, stödet och framtiden.

– Det är kanske den bästa medicinen man kan få, att folk bryr sig om en, det är fantastiskt, säger han.

Foto: Kanal75
Jan Norberg på sjukhuset efter olyckan,.

Det var för drygt en vecka sedan som den otäcka olyckan och masskrocken inträffade på Umåkers travbana.

Jan Norbergs häst Bork Faxa trampade fast i ett skydd och stöp i backen.

Norberg slungades handlöst i backen och det hela ledde till att ekipagen bakom kraschade som en kedjereaktion.

Den 72-årige legendaren blev liggandes vid banan.

– Det tog tvärstopp för stackarn när hon trampade fast sig i ett så kallat ballskydd och jag minns när jag flög. Sen så kom de och tog fast mig och spände fast mig på en bår, men jag sa åt dem att ge fan i det, jag hade ju sju lopp kvar att köra. Men det fick ambulanspersonalen ur mig ganska fort. Sen låg jag där och fick ont så in i helvete, det var värk i hela kroppen och jag försökte att flytta kroppen och värken, men jag var ju fastspänd på brädan, så det var bara att svettas och ta emot smärtan.

”Inte sett olyckan och vill inte se den heller”

Jan fördes till sjukhus och inte före att hela hans kropp röntgats så blev han lössläppt från båren. Väl på sjukhuset konstaterades fraktur på handleden, bäckenet samt på flertalet revben.

– Man får tåla lite, säger han och fortsätter:

– Jag har inte sett olyckan och jag vill inte se det heller. Jag landade på höften tror jag, det var därför den gick åt, sen så var det någon som körde över mig, det är därför jag har ont i revbenen. När man tänker på allt så får man nog säga att jag hade tur i oturen.

Du har lämnat sjukhuset?

– Ja, jag tiggde mig hem kan man säga. Jag mår nog bättre hemma.

Hur mår du i dag?

– Det är upp och ner. I dag är en sämre dag. Det är en ondare dag i dag. Jag går på smärtstillande, men det är det enda de gjort med mig, förutom att jag har gipsat handleden. Jag hade så bra värden i kroppen att det ska lösa sig själv, själv-läka.

Foto: Kanal75
72-årige kusken och tränaren intervjuad i tv.

”Klart man har den förhoppningen”

Någon prognos hur lång tid det kan ta har han inte fått från läkarna. Men nu väntar en längre tid med läkning och rehabilitering.

– Jag gör inte så jäkla mycket hemma nu, jag har svårt att röra mig. Men jag har en gåstol så jag går och tränar här mellan rummen. Sen har man ju tv:n, men det är inte så mycket annat att göra. Jag är inte mannen som tycker synd om mig själv.

Ska du tillbaka och köra lopp?

– Det är väl klart att man har den förhoppningen. Får se hur lång tid det här tar, innan jag är tillbaka. Men när höften är i ordning, då ska jag köra häst, men jag måste ju kunna gå först. Jag kommer då inte ligga här resten av livet. Jag biter ihop!

Du har varit med i gemet länge, har du varit med om något liknande tidigare?

– Visst har man flugit ur, men inte något sånt här, det har aldrig hänt. Det blev ju tvärstopp för stackars hästen, hon flög ju på stället, det var därför det blev en sån jäkla katapult.

Tror du att du kommer vara rädd om/när du gör comeback?

– Nej, det tror jag inte. Jag har varit med om smällar förut. Det här var ju en olyckshändelse som händer kanske en gång på miljonen.

”Det ska vi vara tacksamma över”

Efter olyckan har i princip hela trav-Sverige stöttat Norberg med krya på dig-hälsningar och värmande meddelanden.

– Hua, hua, helt fantastiskt! Det jag sagt jämt om travsporten, och det är därför man tycker så mycket om det, vi kan gnabbas och vara förbannade på varandra vid tävling, men när det krisar till sig, då är vi som en enda stor familj. Det ska vi vara tacksamma över och stödet jag har fått är helt fantastiskt. Det värmer så klart och det är kanske den bästa medicinen man kan få, att folk bryr sig om en, det är fantastiskt

ARTIKELN HANDLAR OM

Trav