Frank och Nurmos jagar seger på V64

TRAV

Nurmos startar sina årgångsstjärnor Yield Boko och Red Hot Dynamite

V64 är tillbaka på Solvalla - med en dubbeljackpott dessutom.

Det bjuds på kanonsport med topphästar ur både tre- och fyraårskullen.

Timo Nurmos luftar sina årgångsstjärnor Yield Boko och Red Hot Dynamite.

– Det ser bra ut med båda två. Jag är optimist, säger Nurmos.

Efter att ha varit på turné ute i landet är V64 tillbaka på Solvalla på onsdag. Det väntar en riktig kanonkväll och publiken får se två av de bästa hästarna ur såväl tre- som fyraårskullen. Mannen som tränar dessa stjärnor heter Timo Nurmos. I fjol vann han Svenskt Travderby med Sahara Dynamite. I år har siktet länge varit inställt på just derbyt med Yield Boko. Fyraåringen har glänst i tre vattentäta segrar i år. Han blir storfavorit i V64-inledningen, tillika Solvallaserien.

– Allt är bra med Yield Boko. Han känns fräsch och fin i träningen och har jobbat på helt normalt efter förra starten. Han har vunnit med krafter kvar och går framåt hela tiden. Jag är mycket nöjd med honom, säger Timo Nurmos.

– Uppgiften här ser bra ut. Han har fått ett fint läge och är snabb ut. Jag är alltid optimist när Yield Boko startar. Vi får se hur det blir med matchningen framöver. Derbyt har varit det stora målet i år och det är inte säkert att det blir någon mer start innan derbykvalet.

Stark utveckling på Red Hot Dynamite

Finländaren har full form på stallet och tog sex tränarsegrar på Solvalla i onsdags. Han är en erkänt skicklig unghästtränare och har haft fina framgångar i storloppen de senaste åren. För en månad sedan vann hans Red Hot Dynamite E3-finalen i Gävle. Nu är det dags för en ny start för treåringstalangen som har visat stor styrka och snabbhet. På sex starter har det blivit fem segrar, och en knapp förlust i E3-kvalet där han tappade massor på galopp men reparerade makalöst fram till andraplatsen.

– Red Hot Dynamite (V64-5) har utvecklats otroligt mycket de senaste månaderna. Det är så med unghästar att de kan skifta väldigt fort på kort tid. Innan E3-kvalet ansåg jag exempelvis att Copy Tooma låg längre fram.

– Red Hot Dynamite var mycket stark när han rundade konkurrenterna i E3-finalen. Jag kände i ett jobb inför den starten att han hade tagit försöket på bästa sätt. Jag bestämde mig då också för att köra honom barfota runt om. Det föll väl ut och det är inte omöjligt att det blir samma balans igen. Antingen blir det så eller barfota fram.

– Hästen har tränat på helt normalt efter segern och känts fin i jobben. Han har varit frisk hela tiden men fick ett dåligt läge nu med spår åtta. Jag tror att den långa distansen passar för hästen är stark. Jag tror att han gör en bra insats igen.

Copy Tooma i samma lopp? Han blev fyra i E3-försöket senast efter att ha tagit två imponerande segrar i starterna innan.

– Copy Tooma (V64-5) var inte som bäst då och hostade efter loppet. Han fick en liten förkylning och fick vila lite. Sedan har han tränat på helt normalt och känts bra. Det här är en riktigt fin häst som är startsnabb och travsäker. Han har ett fint läge och gör säkert en bra insats.

Du har ganska många intressanta hästar till start på V64. Hur kommenterar du dessa?

- Vector du Ling (V64-6) gjorde sitt bästa lopp senast när han var tvåa i V75. Han kämpade mycket bra efter ett tungt lopp utvändigt om ledaren. Hästen har tränat på bra efteråt och jag har siktat på det här loppet. Synd bara på det dåliga utgångsläget men hästen är i alla fall fint i ordning.

– Gossip's Queen (V64-1) var nära att kvala in till Stochampionatet senast. Hon är i fin form och har fått ett bra smygläge.

– Mellby Tindra (V64-2) gick bra senast och är på gång nu med två lopp i kroppen. Det är en snäll och trevlig häst som är fin att köra. Hon är snabb ut och har fått ett bra läge här. Inte omöjligt att hon är långt framme.

– Staro Dynamite (V64-3) är en fin häst som har bra kapacitet. Han har dock sprungit och bromsat i loppen och galopperat en del. Nu har vi kastrerat honom och det här är första starten efter ingreppet. Vi får hoppas att han sköter sig och jag tror att han kan bli bra framöver.

– M.T.Egonita (V64-3) gör första starten för oss och hon har bara tränat lugnt hemma på gården. Hon är svårbedömd och får göra en start så får vi se var hon står någonstans.

– Go On Top (V64-4) har börjat fatta vad det här går ut på efter kastreringen och blir allt bättre. Han var duktig vid segern senast och vann med krafter kvar. För tre starter sedan gick han ett starkt slutvarv ute i spåren som tvåa. Klarar han femtespåret kan han vara långt framme.

Michael Carlsson/KANAL75