Järvsöfaks är stenklar

TRAV

Det fanns en tid när jag tillhörde den skara som tyckte att det sög varje gång Järvsöfaks visade sig på V75.

Det var då det, jag tar till­baka allting.

Numera tycker jag att det är för sällan han startar på V75.

Och snart är hans karriär över. Vem ska då ersätta honom som en V75-spik man verkligen kan lita på?

Jag vet inte om det beror på att man kommit till någon form av självinsikt eller att det är självförtroendet som blivit sämre, men det känns verkligen främmande att man för bara några år sedan klagade högljutt varje gång det var dags för Järvsöfaks att ha uppvisning på V75.

Numera blir jag i stället glad varje gång Järvsöfaks namn dyker upp i en V75-startlista:

”Skönt, garanterat ett rätt och bara sex lopp att lösa.”

Så även denna vecka. V75-2 tog inte många sekunder att ranka upp. Slött, slarvigt?

Möjligt, men inte om jag så hade jobbat med det loppet 20 timmar om dagen fram till lördag hade jag kunnat komma fram till något annat svar än att Järvsöfaks är stenklar. Tiden och kraften jag sparade på det loppet kom väl till pass i de andra loppen.

För det är en lurig omgång Hagmyren bjuder på. När jag satt och tippade loppen i söndags och måndags tänkte jag det för mig själv, att hur karaktäriserar man den här omgången? Är den svår? Nja. Är den lätt? Nej, absolut inte. Den är, hmmm … lurig.

Det betyder att det finns bra favoriter i flera av avdelningar men att utmanarna är beredda att hugga. Ett litet felsteg, ett litet misstag, något spår för mycket på vägen och favoriten är kokt.

Så är det exempelvis för Ecco Flax i V75-1. Dunderfin på slutet och både form- och kapacitetsmässigt huvudet högre än sina konkurrenter. Men bakspår är inte bra, speciellt inte på Hagmyren där upploppet är så kort att man är rökt om man är mer än tre längder bakom ledaren när man kommer ur sista sväng. Det bästa motbudet är Quest for Life som har toppform utan att det syns i raden (sånt gillar jag). Bakom honom finns fler streckvärda hästar som med lite tur kan lägga grunden till en hög utdelning.

Gulddivisionen, V75-3, är klen. Beanie M.M. är bästa hästen och hade varit ett kul spikförslag om det inte varit för att han har varit sjuk efter senaste starten. Fyra streck känns som helgardering.

I V75-4 är känslan att Klondike B.B. kommer att öppna bra från sitt springspår. Risken finns ändå att han blir uppfångad men jag tycker att hästen visat så pass mycket – och är så pass lite streckad i förhållande till vinstchans – att jag väljer att spika honom.

?V75-5 känns lite som Gulddivisionen, det vill säga snudd på heltäckt med fyra streck. Bästa hästen är jag rätt säker på att Next Lavec är.

?I V75-6 frontar Juan Carlos. Om inte Power Nap kommer upp för tidigt och börjar trycka leder han hela vägen. Jag spikar men rekommenderar tre streck – Manos General och Power Nap också – till den som har råd.

V75-7 ser Staro Allentown som rättmätig favorit. Läget emot. Victoria Sisu såg fin ut senast och ska vara bättre med det loppet.