”Travsporten är inte rätt forum”

TRAV

Därför avbryter Elon samarbetet med Åke Svanstedt

Åke Svanstedt är utan sponsor.

Nu förklarar Elon varför de valt att avbryta samarbetet.

– Självklart är vi påverkade av media. Vi tror inte att travsporten är rätt forum för oss, säger Elons marknadschef Jimmy Sander.

Det har varit ett turbulent år för Åke Svanstedt. Han är åtalad för anstiftan till djurplågeri, där han enligt åtalet ska vara personen bakom att hans hästar har fått elchocker i träning. Dessutom hamnade Svanstedt i fokus när han i TV4 erkände att han hjälpt sin stallkamrat till seger. Något som han först fälldes för av STC:s disciplinnämnd med avstängning och 100 000 kronor i böter, men senare helt friades ifrån av överdomstolen.

Sedan 2001 har han haft ett sponsoravtal med vitvarukedjan Elon. Men nu väljer de att avbryta samarbetet med Sveriges ledande travtränare. Enligt Svanstedt är anledningen att Elon har blivit påverkade av media.

– TV4 har trakasserat Elon och ringt deras VD tre gånger om dagen. Så fort jag blev åtalad ringde de och undrade hur de kunde sponsra en djurplågare. Nu har de fått som de ville, säger Åke Svanstedt.

”Självklart påverkade”

Ledningen för Elon bekräftar att de har blivit påverkade av media. Men de hävdar med bestämdhet att beslutet inte beror på det.

– Självklart är vi påverkade av vad som sagts i media. Det har ringt många journalister, framförallt TV4, men vi har varit neutrala och har inte tagit ställning till någonting. Svanstedt är ännu inte dömd i någon instans, säger Jimmy Sander, marknadschef på Elon.

Vad är då anledningen till att ni har sagt upp avtalet?

– Vi fick under senvåren en ny VD och har haft en genomgång av samtliga våra sponsoravtal. Vi vill prova nya grepp och hitta andra vägar för våra satsningar. Just nu gör vi en total översyn av våra kontrakt och har sagt upp flera avtal. Bland annat Åke Svanstedts men även alla våra reklamskyltar som finns ute på travbanorna.

– Varumärket Elon behöver något annat och vi tror inte att travsporten är rätt forum för oss. Vi har haft sponsoravtal med Svanstedt i åtta år och det är en ganska lång tid. Nu är det dags att gå vidare och hitta nya satsningar.

– Det kan tyckas lite märkligt eftersom det sportsligt sett går bättre än någonsin för Åke Svanstedt. Men för den sakens skull är det inte säkert att det är bra för oss. Nu vill vi prova nya grepp.

Så det har inte enbart att göra med all den turbulens som har varit kring Åke Svanstedt på sistone?

– Absolut inte.

När kommer han att sluta köra med er reklam?

– Avtalet är uppsagt per den sista juni och Svanstedt kommer inom kort att sluta köra med vår logga.

Michael Carlsson, Minimedia