Björn Goop yngst till 2 000 segrar

TRAV

Björn Goop skrev travhistoria på lördagen när han vann den sista V75-avdelningen på Åbytravet. Segern med Rapkin var nummer 2 000 i karriären och Björn är därmed Sveriges yngste kusk hittills att passera drömgränsen.

- Kul att det var hemma på Åby, sade Björn Goop.

Erik Adielsson, 30, var tidigare den yngste att ta 2 000 segrar, men med några månader tillgodo passerade Björn Goop, 29, sin konkurrent. Och räkna med att dessa båda kommer att dominera svensk travsport i många år framöver.

Björn Goop tog sin första seger 1994 och det har bara tagit knappt tolv år att komma upp till 2 000.

- Jag kommer ihåg första segern med Scotch Ville som i går, men man kunde förstås inte ana vad som skulle komma sedan, sade Goop.

Roligaste segern?

- Utan tvekan derbyt med Conny Nobell i fjol.

Långa resor

Robert Bergh räds inte långa resor med sina hästar. Lördagens 72 milatripp - enkel väg - från Sundsvall till Göteborg blev också lönsam med två segrar och en tredjeplats.

Bergsåkerstränaren inledde V75-omgången med lovande fyraåringen D.J.Seabrook. Ny seger i V75-5 med Simb Lucille och tredjeplatsen togs överraskande i V75-2 med Temple Street. Totalt inbringande lördagens utflykt 183 500 kronor till stallet.

- Helnöjd, sade Robert Bergh och skrattade.

- Lite synd att jag tvingades stryka Ballagarba i V75-4, han trodde jag också skulle kunna vinna.

Bergh tog en säkerhetsstart med D.J.Seabrook men efter första kurvan forcerades han mot täten. Sedan utsattes inte favoriten för någon som helst press utan var den som själv drog upp farten.

- Jag tyckte det var dags för D.J.Seabrook att vakna till 600 m kvar och då ökade vi. Sedan satt jag och snackade med honom upploppet ner då han ännu inte riktigt fattar vad det går ut på. Men han har hög kapacitet och kan få en mycket fint år, sade Bergh.

Robert Bergh hade till och med planer på att skicka D.J.Seabrook till Frankrike för två veckor sedan för ett lopp på Vincennes.

- Han hade ett bra fyraåringslopp där men det var lite osäkert om han skulle komma med så vi valde att stanna hemma. Det duger rätt bra att vinna V75 också och nu är han ju klar för final.

Fakirvecka

Simb Lucille är ett nyförvärv hos stall Bergh som vunnit tre gånger på sex försök.

- En fin märr som fick ett perfekt lopp i rygg på ledaren. Jag väntade länge på att få luckan och vi hade flyt och fick den 100 m kvar, berättade Bergh som rest en hel del själv den senaste veckan:

* 5 februari: Trea med Com Orlando på Vincennes-banan i Paris.

* 7 februari: Seger med Filip Q.C. i Östersund.

* 8 februari: Seger med Vision Star hemma på Bergsåker.

* 9 februari: Oplacerad med Crown Kemp på Vincennes.

* 11 februari: Två V75-segrar på Åbytravet.

- En fakirvecka men inga problem när det går så här bra.

TT