Ingen publikfest på trippeltravet i Skara

Stochampionatshelgen avgörs inför tomma läktare och tom camping

Av: Christoffer Wickman

Publicerad:
Uppdaterad:
Det blir ingen folkfest på Axevalla under Stochampionatshelgen i år.
Foto: CLAES KÄRRSTRAND
Det blir ingen folkfest på Axevalla under Stochampionatshelgen i år.

Stochampionatshelgen på Axevalla är en av årets största publikfester.

Nu tvingas man tävla inför tomma läktare – för första gången på 51 år.

– På något sätt får man acceptera det, säger Axevallas vd Roger Moström.

Helgen 17-19 juli arrangeras Stochampionatshelgen på Axevalla travbana i Skara, den helgen är i särklass en av årets största publikfester inom travsporten – där folk från hela landet trängs runt travbanan och på travbanans camping i tre dagar.

Men som så mycket annat det här året tvingas nu publiken stängas ute från Axevalla, på grund av den Coronapandemi som lamslår världen.
Därmed avgörs de dubbla V75-omgångarna samt miljonfinalen Stochampionatet utan publik.

”Har jobbat med två scenarion”

Det var i slutet på förra veckan som Axevalla lät meddela på sin hemsida att deras största arrangemang för året tvingas genomföras inför en tom camping och tomma läkare.

– Det är jättetråkigt så klart, det tycker vi alla. Men nu är läget som det är och på något vis får man acceptera det, men det är klart vi kommer sakna alla människor både på publikplats och på campingen samt den stämning som finns runt om.

Hur har ni jobbat med Stochampionatshelgen, under rådande Coronapandemi?

– Vi har jobbat efter två scenarion. Det ena är att man från myndigheternas håll lättar på restriktionerna, men ju längre tiden gått har vi känt att det andra scenariot med att tvingas tävla inför tomma läktare som det troliga scenariot. Vi var tvungna att ta beslut i förra veckan och då kunde vi inte hålla det öppet längre med allt som är runtomkring en sådan här helg. Vi har väntat så länge vi bara kan men nu kan vi inte vänta längre.

”Det är vårt hjärta det här”

Trippeltravet på Axevalla med Stochampionatet, som kördes första gången redan 1969, brukar normalt krylla av folk både på publikplats och på banans camping som går runt större delar av banan. Nu kommer alla platser gapa tomma.

– Det är klart det är ett inkomstbortfall för oss, sedan får man försöka anpassa kostnaderna efter det. Det går inte att säga exakt hur mycket vi förlorar på det här, men vi får försöker anpassa kostnaderna, säger Roger Moström och fortsätter:

– Men det är vårt hjärta det här, så är det och det känns naturligtvis jättetråkigt, men vad det påverkar att arrangera den här helgen inför tomma läktare är omöjligt att svara på just nu.

Axevalla arbetar nu med alternativa lösningar, för de travfans som vill ta det av trippeltravet på Axevalla, förutom tv-sändningarna i TV12 och TV4.

– Vi sitter och tittar på digitala lösningar nu så att så många som möjligt hemmavid ska kunna ta del av det här, vi vill ju inte skapa folksamlingar någon annanstans heller, säger Roger Moström.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN