Tjuvknep bakom mitt val av spik

TRAV

Svårigheten var inte att hitta en spik.

Det tog två sekunder.

Värre blev det när spik nummer två skulle plockas ut.

Då tog jag till ett gammalt tjuvknep, det enklaste sättet att hitta vinnare.

Foto: Micke Nybrink

V75 i Kalmar innebär långt upplopp, det mäter 207 meter men känns som 300 när man spelat ledaren och soppan börjar tryta. Och banan är bred, 26 meter, vilket innebär att det är ganska okej med spår fyra och fem i voltstart.

I V75-1 är First Mack Grocer favorit och han kan absolut leda runt om, det gjorde han senast och var klart bra. Men då fick han ändå bluffa i låg fart, det tillåts knappast nu med flera sluggers i startlistan. Swift Hornline är veckans skrik och bör tas på allvar, även om han sannolikt blir överstreckad till slut. Jag påstår att Digger Ducan är roligast som sexprocentare.

Rite On Dirt (V75-2) är helgens fynd. Hästen blir allt bättre och senast såg han ruskigt fin ut när han glassade hem ett V65-lopp i Örebro från spets. Vet inte var han hamnar nu men han är bara streckad på nio procent – det är inget annat än vansinne.

”Generalen” vinner

Sunda spiken är, även denna vecka, General du Lupin i Gulddivisionen (V75-3). Han sänkte allt från dödens i lördags, så där lagom nonchalant, som om han var värd att få möta bättre hästar. Nu antar jag att de svarar ut honom igen men det spelar ingen roll. Han vinner från dödens. Ledaren slutar, kanske kanske, tvåa.

Kraftigt överspelad

Underberg som 81-procentare i V75-4. Det är underbart. Honom tror jag nämligen inte särskilt mycket på. Eller rättare sagt: han är kraftigt överspelad och bara ett streck av flera.

Om jag visste att Palermo Mail (26 procent) vore på topp skulle jag spika. Men det är inte bergis att så är fallet så han får nöja sig med att vara given förstahäst. Senast såg han i alla fall jättefin ut efter lång vila och jag har den rätta känslan. Ett litet lir blir det allt.

Glöm inte Sheena (23 procent) i V75-5. Hon hade massor sparat senast och har ett perfekt läge mot inte speciellt skräckinjagande hästar.

Spelar topphäst

Silver, V75-6, är som vanligt tätt tätt tätt. Vem vinner? Favoriten, monstruöst kapable Gift To Europé, borde väl göra det men det har skitit sig förr där och jag vågar inte lita på honom. Mack November (23 procent) med lopp i kroppen känns intressant och Present (6 procent) har halkat alldeles för långt ner den här gången. Han är bäst bakifrån.

Tjuvknepet då? Det tar jag till i sista där jag helt enkelt singlar en topphäst som jag vet tar ledningen. James Bond sitter i front på tre steg och sen är han hästen att slå. Streckad på tio procent. Färglösare spikar har man ju haft.