”Favoriterna garderas i jakten på större slantar”

Michael Carlssons genomgång av V75 på Färjestad, fredag 30 mars • Systemförslaget

Foto: KANAL75
Disco Volante är en av hästarna som streckas på V75 i dag.
TRAV

Kanontävlingar på Färjestad i dag med högklassig sport.

Storfavoriterna garderas i jakten på större slantar och vi försöker klara av blindskären med ett par fräcka lås.

Topphästarna avlöser varandra under påsken och det är alltid en fröjd att se när stjärnorna gör årsdebut en efter en efter sin vinterträning.

I går fick vi se Dibaba jogga undan i suverän stil och intrycket var att det lovar mycket gott inför säsongen.

V75 Spring Race fortsätter med tävlingar på Färjestad i eftermiddag och om det blev favoritbetonat i går i Gävle ser det desto klurigare ut i dag.

Har vridit och vänt på V75:an och spikförslagen har stötts och blötts och körts i badkaret flera gånger. Kan konstatera att i dag finns det inga Volocity de Vie eller Månlykke A.M. som i går.

Till slut blev det en spiklös variant på systemförslaget och i stället ett par fräcka lås där flera av dragen är bortglömda i skrivande stund.

Vi tar det från början och jag var först inne på att spika Dizzy River i V75-1 som såg jättefin ut vid en vattentät seger senast med tussarna kvar i öronen. Hästen är stark och trivs över tre varv och lyckas Johan Untersteiner komma först och köra sig till ledningen efter en bit är väldigt mycket vunnet.

Men så nåddes jag av lysande träningsrapporter på högkapable Explosive Merlot där Bergh har trimmat rejält med flera banjobb innanför västen på hästen. Det kan bli en duell från början mellan Bergh och Untersteiner vem som kommer först och får ta hand om taktpinnen. Om det blir Västerbo Merlot till täten känns det svajigt att inte ha streck för honom.

Det blev till sist en trio på systemet då jag även måste ha med långskubbaren och favoriten Narold Vox som har stångats mot gulddivisionshästar i vinter med den äran.

Ratar favoriterna

V75-2 är ett öppet lärlingslopp på förhand där det ser ut att kunna gå undan från början med flera som ska köra för ledningen.

Jag har ingen större tilltro på flera av de mest betrodda och ratar favoriterna som jag inte tycker har imponerat på slutet.

Låser i stället på två hästar som är ­starka i spurten och som kan komma in i matchen till slut.

Hurry Dynamite och Peter Zadel verkar trivas förträffligt tillsammans och hästen vann med gott om krafter kvar senast. Felfri blir han inte lätt att tas med över upploppet.

Men jag vill även ha med Herzog Greenwood som är på väg mot formen och där det nu vankas skoryck för första gången. Har rygg på en startsnabb häst och det är inte omöjligt att Veijo Heiskanen har ställt i ordning för en seger nu till Henna Halme.

Southwind Feji är minst sagt fenomenal och fjolårets segerrikaste häst med 13 segrar på 15 starter jagar nu sin nionde raka triumf när hon är storfavorit i V75-3. Jag pratade med tränaren Pär Hedberg häromdagen som berättade att hästen fått en liten paus och blivit uppfräschad efter senaste starten. Hon är sedan rejält jobbad och Pär tyckte att Southwind Feji känns ännu lite bättre nu än tidigare och ser finare ut än tidigare.

Givetvis är det mycket bra chans men Pär höll med om att det nu är det tuffaste motståndet hittills och det kan mycket väl bli en tuff resa i dödens.

För jag räknar med att Örjan Kihlström kör i ledningen med det främsta motbudet Double Exposure som helt klart såg ut att vara något extra i starterna hon gjorde för Daniel Redén i fjol. USA-hästen är väl förberedd och ska tävla barfota runt om och är startsnabb.

Jag vill inte spricka på en ledande Double Exposure och är det så att Southwind Feji plockar ner henne från dödens är det bara att buga sig djupt av beundran.

Öppet kallblodslopp

V75-4 är ett öppet kallblodslopp där favoriten Vollanfaks har både form och fartresurser för att vinna. Men han är också osäker och att lita sig på honom är som att luta sig mot ett draperi. Den korta distansen är heller inget plus.

Det finns ett par norska hästar att vurma för och Björn Goop upp på Björnemyr Teka är förstås högintressant.

Skogli Viktor kommer från seger och är snabb ut och kan leda länge. Sedan är det stormvarning för Valle Mattis som har varit kraftigt förbättrad i ny regi med två raka segrar och som är en given outsider.

I V75-5 gillar jag Bo C. som är en rejäl häst och som övertygade vid segern senast.

En häst som lever på sin styrka och ­passar perfekt för Jorma Kontio. Kan mycket väl klubba ner allt.

I V75-6 lär Zolicia bli ett av dagens stora djungelvrål och kommunare efter att Johan Untersteiner basunerat ut att det blir barfota runt om och dessutom jänkarvagn för första gången.

Det blir även första barfota runt om på Keycard som är given och jag vill även ha med den troliga ledaren Wordfeud, samt den i toppform varande Mellby Euphoria som hade krafter kvar vid segern senast.

Idel topphästar

Bland flera fina lopp är V75-avslutningen dagens mest sportsliga höjdpunkt. Ett jättefint startfält med idel topphästar.

Favoriten Justice Ås har bra chans om han lyckas att försvara ledningen och Peter Untersteiner låter mycket nöjd med sin adept. Hästen är väldigt kvick ur startgroparna och är uppfräschad efter senaste starten. Innerspåret på Färjestad över 1 640 meter är dock inte optimalt och utifrån finns en startkanon som Mindyourvalue W.F. där Bergh lär sätta allt på ett kort från början efter hästens formidabla succé i Frankrike med fem raka segrar där.

Jag tror dock normalt att han får svårt att komma förbi Justice Ås men om det blir stenhård körning och vilda western från början kan det bädda för en tredje häst.

Det finns flera alternativ men jag är svag för Disco Volante som jag tyckte såg helläcker ut vid segern i årsdebuten. Han lär säkert vara ytterligare förbättrad med genom­köraren i kroppen och jag måste bara strecka honom också.

Micke Carlssons V75-system

V75-1: 5, 4, 8 (9, 3)

V75-2: 6, 9 (3, 4)

V75-3: 6, 3 (7, 5)

V75-4: 1, 10, 2, 3, 4, 7 (5, 12)

V75-5: 7, 11, 5, 1 (3, 10)

V75-6: 10, 6, 14, 5 (2, 7)

V75-7: 1, 10 (4, 2)

2 304 rader/1 152 kronor

V75 från Färjestad sänds i TV12 klockan 14.30 i dag.

Här är de fem högsta V75-vinsterna 00:35
ARTIKELN HANDLAR OM