Topplistan avslöjar stjärnans helgalna år

avErik Pettersson

1 av 2 | Foto: Maria Holmén, TR Bild
Succétränaren om året: ”Det är ganska galet”

Bara supertränaren Åke Svanstedt har kört in mer pengar på ett år - om man ser till de senaste tio åren.

Här är listan som avslöjar Daniel Redéns fantastiska år.

– Det är ganska galet att ens tänka på de siffrorna, säger han.

2012 körde Daniel Redén in 2,5 miljoner kronor till stallet.

Resan därifrån till där han är i dag är sensationell.

I fjol körde hans tävlingstall in drygt 25 miljoner kronor, alltså en ökning med 22,5 miljoner kronor - på fem år.

”Får summera när man blir äldre”

Under 2018 har mycket gått Stall Zet och Daniel Redéns väg. Trots att Propulsion inte nådde upp till de högt ställda förväntningarna i Frankrike i vinter har det gått fantastiskt bra.

Mycket tack vare att Propulsion istället gjort ”rent hus” i de svenska storloppen under våren och sommaren, samt att stallets samtliga hästar levererat på en väldigt hög nivå.

Efter söndagens storseger i Oaks med Conrads Rödluva, värd 2,8 miljoner kronor har stallet nu nått över 34 miljoner kronor inkört hittills i år.

Åke Svanstedt nådde över 34 miljoner kronor 2009, 2010, 2011 och 2012.

I övrigt har knappt någon tränare ens varit i närheten av 34 miljoner kronor i inkörda pengar på ett år - om man ser till de tio senaste åren.

– Är det så? Det är ganska galet att ens tänka på de siffrorna, säger Daniel Redén.

Han fortsätter:

– Det året vi har haft…det får man nästan summera när man har blivit äldre. Kan man få jämföra sig med Åke Svanstedt, Stig H Johansson och de här, som kört in såna här pengar tidigare, det är så att man blir lite stolt över sig själv. Men mest över hela teamet, som vi byggt upp härute, från början, det är en väldigt lång resa, säger Daniel och minns tillbaka.

”Alla tror man är världens snällaste...”

Förutom en liten plump i protokollet under 2014 har dock stallets siffror skenat uppåt i rask takt.

– Man är tävlingsmänniska. Alla tror man är världens snällaste, men jag har även en sida där man gör fel, missbedömer saker, då får de nära höra ett och annat. Inte att något mot dem, men de ser att man är besviken. Men jag är bara människa, säger succétränaren.

Tvåa på listan över vinstrikaste tävlingsstall i Sverige i år ligger Timo Nurmos. Cirka fyra miljoner kronor efter Redén.

Då ska man ha i åtanke att det återstår tre månader av 2018, innan bokslut görs.

– Det finns några lopp kvar. Det är V75 hela tiden. Vi får nöta på lite. En del hästar har inte tävlat klart och några kommer ut här snart och ska tävla mer frekvent. Vi ska inte göra bokslut än.

”Kommer passa ypperligt”

Det blåser positiva vindar ute i Örsundsbro, utanför Enköping, där Redén och Stall Zet har sin gård.

– Det tycker jag.

Och framtiden ser ljus ut med tanke på stallets egna uppfödning.

– Jag har jättemånga fina fölston som gått bra för mig. Propulsion ska bli farsa och de hästarna som fungerat hos mig har tagit åt sig min träning, då brukar det bli så även med avkommorna. Jag tror det kommer passa ypperligt.

– Den dagen då jag kan köra ut med en häst efter Propulsion och Delicious, det läntar jag efter. En sån häst springer väl 1.15 som ettåring, säger Daniel och skrattar.

ARTIKELN HANDLAR OM

Trav

V75