Mejla

Carl Wangle

Wangle: ”En extremt känslosam seger...”

Publicerad:
Uppdaterad:

Separation, sjukhusbesök och time-out från travsporten.

Livet har minst sagt varit en berg- och dalbana den senaste tiden.

Trots det står Johnny Takter som historisk segrare i Kriteriet 2018.

Jag blir berörd.

”Nu känner jag att jag inte längre har motivationen, glädjen och det inre drivet som krävs för att prestera på toppnivå.”.

Så skrev Johnny Takter i ett öppet brev i början av maj detta år.

Karriären var över – stjärnan hade gjort sitt.

Men, motivationen till sporten kom tillbaka, han gjorde comeback på travbanan och i dag, 30 september 2018, vann han Svenskt Travkriterium för första gången.

Detta trots att han för bara några veckor sedan fick uppsöka sjukhus för att han mådde psykiskt dåligt på grund av en pågående separation.

Jag vet inte hur man ska förklara det i ord och skrift, men det är ju en helt enastående saga och jag har alltid gillat Johnny Takter. Livet är så mycket mer än bara trav, men just nu gläds jag oerhört med en av våra största travprofiler. Han har rest sig flera gånger tidigare i livet och har gjort det igen.

Första gången jag var på Elitloppet så vann Johhny Takter med Iceland och det är ett av mina största minnen. För mig är stjärnkusken extremt viktig för travsporten och jag tror många håller med. Hitta nivån som passar dig, men du behövs på våra travbanor flera år till.

Timo Nurmos då? Ja, han vann Kriteriet för sjunde gången på 13 år. Det finns bara en Timo Nurmos... Snacka om att vara totalt dominant.

Här är Sportbladets plusbetyg från Extra V75

Johnny Takter / Timo Nurmos: Duon vann Kriteriet med råtalangen Inti Boko. Mycket är redan skrivet, men hästen gjorde allt rätt, samtidigt som Takter fick den perfekta resan. Till en början ville kusken hitta ner i rygg på ledaren, men blev kvar i andraspår... Svarte Petter till en början, men just det avgjorde loppet då häst och kusk fick ryggen på Campo Bahia.

Conrads Rödluvan: Wow, vilken mäktig uppvisning det blev. Jag kan ärligt erkänna att hon inte var min vinnare utav Oaks 2018, men som alltid gör Daniel Redén allt rätt och tillsammans med Örjan Kihlström är duon svårslagna. Att Redén alltid levererar i storloppen är helt ofattbart och denna seger betydde minst sagt lite extra då han tränat hästen hela karriären. Det märks att stallet gillar Rödluvan, men å andra sidan, vem gör inte? Imponerande seger. Stort grattis!

Heavy Sound: Herrejösses, jag skulle vilja skriva hur mycket som helst om den här hästen, men just i dag måste vi framhålla Kriteriet och Oaks. Heavy Sound gjorde ett galet lopp och vann överlägset med mycket sparade krafter. Att få beskåda Heavy Sound på travbanan är häftigt och att vinna så lätt med det löpningsförloppet är ren och skär magi. Fy fan va bra hästen blivit. Vem som tränar? Gissa...

Nadal Broline: Vann inte loppet, var ej heller tvåa i loppet. Men kolla gärna om upploppet som stjärnhästen serverade. Jag vet inte HUR fort hästen sprang de sista 200 metrarna men det var i alla fall våldsamt. Reijo Liljendahl visade att hästen är tillbaka igen på allvar efter succén i Elitloppet tidigare i år. Är värd en storloppseger.

Man O’War: Var en av de minst spelade i hela loppet, men gjorde det suveränt. Caroline Åkerlund tog hand om positionen i rygg på ledaren och bjöd sedan sin häst på ett perfekt lopp. När storfavoriten Norton Commander inte hade sin bästa dag så var det Man O’War som vann överlägset. Härliga segerscener från Åkerlund som gjorde allt rätt. V75-seger för lärlingen väger tungt.

A Sweet Dance: Tyvärr, det blev ingen seger för hästen som kom till start med hela tio raka segrar. Hästen var inte som bäst för dagen och fick en riktigt tung inledning. Men, jag tycker hästen underpresterade rejält mot vad jag vet att hästen kan. Något stämde inte och hästen slutade inte bättre än sexa i loppet. Nya tag!

Av: Carl Wangle

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN