Trav

Melander i chock – efter Icelands seger

Av: 

Minimedia

Patrik Fernlund

TRAV

För tre månader sedan var han så illa skadad att karriären var hotad.

Under onsdagen gjorde Elitloppsvinnaren Iceland comeback – och utklassade motståndarna.

Efter loppet var tränaren och kusken Stefan Melander rörd över prestationen.

– Livet bara leker för honom, sa ”Tarzan” i vinnarcirkeln.

I maj månad vann Stefan Melanders sexårige stjärna Iceland Elitloppet på Solvalla i överlägsen stil. Efter det lopp planerade Melander att starta sin häst i Copenhagen Cup men då hästen skulle lastas på transporten till Danmark märkte tränaren att något inte stod rätt till med hans häst.

Iceland var halt utan någon förklaring och Melander strök sin häst från loppet. Sexåringen var sedan halt i flera månader och ett tag trodde tränaren att karriären var över. Men för några veckor sedan var hästen plötsligt bra igen och på Solvalla under onsdagen gjorde Iceland comeback.

”Livet bara leker”

Hästen startade i Baletts lopp med 100 000 kronor i förstapris. Stefan Melander körde sin häst direkt till ledningen och fick sedan bestämma i lågt tempo. Över upploppet ökade Iceland farten och vann i bländande stil före Stefan Hultmans Marshland.

Efter loppet besökte en chockad kusk och tränare vinnarcirkeln för att ta emot publikens hyllningar.

– Jag trodde det inte var Iceland, det måste varit någon annan häst. Har de bytt ut honom? Han sprang med svansen rakt upp och livet bara leker för honom. Han var fin i dag, fruktansvärt fin. Han var glad och tyckte det här var kul, sa Melander.

”Var riktigt halt”

Efter loppet pratade Melander även om den mystiska skadan hästen ådrog sig.

– Han var riktigt halt och man visste inte vad det var så nu får vi hålla tummarna de närmaste dagarna så det inte händer något tok. Det är en undantagshäst, man vinner inte Elitloppet om man inte är det.

Vart Iceland ska starta nästa gång är inte bestämt.

– Jag ska starta honom så att han kan vinna Elitloppet nästa år och kanske i Frankrike i vinter, sa Stefan Melander efter segern.

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Trav

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!