Efter 25 000 lopp – slutar som kusk

TRAV

Efter 25 000 lopp och 2 600 segrar.

På söndag kör 61-årige Lennart ”kusken” Forsgren sitt sista travlopp.

– Det känns skönt, jag har gått och dragit på det här länge, säger kusklegendaren.

Lennart Forsgren har varit travintresserad sedan barnsben och vunnit flera stora lopp under sin framgångsrika karriär. Under flera månader har Forsgren meddelat att han snart lägger av som kusk och på söndag kör han sina tre sista lopp i karriären. ”Kusken”, som han kallas, har hunnit med att köra 25 000 lopp under sina år på travbanan och tagit cirka 2 600 segrar.

Forsgren har vunnit flera stora lopp, bland annat Kriteriet 1989 med Not So Bad, Sprintermästaren 1993 med Top Royal och Europaderbyt 1994 med Progress Value. Forsgren var även förstekusk på stjärnhästen Bolets Igor som firade stora framgångar under 1990-talet och som tjänade över tio miljoner kronor.

Hur känns det att sluta som kusk?

– Skönt på sätt och vis. Jag har gått och dragit på det här beslutet länge, jag hade slutat tidigare om jag inte stått som tränare på Carl-Otto Göranssons hästar. Det känns inte alls vemodigt, det känns skönt att det är bestämt och att det nu blir så, säger Forsgren.

Varför slutar du? Vad är de främsta orsakerna?

– Motivation och att jag inte hinner med. Det är ganska naturligt att man inte är lika vass som förr då man inte kör lika ofta nu. När jag satt mig i vagnen och kört ut till lopp har det inte varit några problem. Men när man ska till och från banor har det varit jobbigt. Ibland har jag tänkt; vad fan ska jag dit och köra för? Det har inte varit roligt någon gång på slutet. Drivkraften försvinner då man märker att man inte räcker till, då blir det inte lika roligt.

Vad kommer du sakna mest?

– Jag hoppas att jag inte kommer sakna så mycket, det vore en sak om jag inte haft tv-jobbet. Nu kommer jag ändå vara med i matchen och träffa kompisar och tugga med kollegor på banorna. Det enda jag kommer sakna är tävlingsinstinkten när man väl kommer ut på banan, men jag har inget behov av den längre. Jag är oerhört tacksam för att jag fått hållit på med något som började som en hobby och som blivit ett yrke man kunnat försörjt sig på.

Blir det jobbigt på söndag?

– Jag vet inte, det är klart att det blir det på sätt och vis. Man går ifrån något man hållit på med sedan man var tolv år. När man tar ett avslut från något man hållit på med väldigt länge så blir man ju berörd, men hur jag reagerar när jag kör av banan på söndag vet jag inte. Men det är inte med någon sorg eller bitterhet jag slutar, det är glädje men ändå finns det någon form av vemod. Tiden har runnit ifrån en.

Fortsätter som expert

Förutom framgångarna som kusk har Forsgren jobbat flitigt med trav i tv. Forsgren har blivit en populär expert i TV4 Sport på onsdagarna och i ATG live på lördagarna. Ett jobb han kommer fortsätta med.

– Jag blir kvar på Kanal75 nästa år och jag kan säkert hålla på ett par år till. Jag hoppas kunna jobba vidare i min roll som expertkommentator i tv-sändningarna och så jobbar jag lite med utbildning av travets ungdomar. Det är jättekul att få lära ut och informera yngre förmågor om hur det fungerar i travet.

Kör elitloppshäst

Och Forsgren får avsluta sin kuskkarriär på ett mycket hedrande sätt. I det sista loppet han kör på söndag får han chansen bakom elitloppshästen Finders Keepers. Och ”kusken” hoppas få avsluta med en seger.

– Det är bara fem hästar i loppet, men vilka hästar det är! Sahara Dynamite, Strong Boy D.E. och Spring Ray är riktigt bra. Det är klart att han kan vinna, vi vet ju inte vad Sahara har för status. Men Finders Keepers är en häst som mött de här tidigare och som ska ha vinstchans.

Kommer du driva hårt på söndag? Då en avstängning spelar mindre roll för dig nu.

– Ha ha, det blir livstid i så fall. Nej, men jag skulle inte vilja avsluta med något sådant, säger Forsgren till Trav365.