”Det är en kick att starta egen häst”

avMichael Carlsson

TRAV

Mats Gabrielsson om sin passion för travet och sina 132 hästar

Foto: Kanal75
Mats Gabrielsson tillsammans med sin guldklimp Access Tooma och hästens tränare Tommy Hanné. I dag kan miljardärens häst vinna på V75.

Miljardären Mats Gabrielsson är van att göra stora affärer.

Finansmannen och Draken-profilen jämför det med när hans hästar springer på travbanan.

I dagens jackpottomgång på V75 startar hans stjärna Access Tooma.

– Det är precis som när man gör en stor affär. Man får puls och det blir en riktig kick, säger Mats Gabrielsson.

Entreprenören och risktagaren har förvandlat flera konkursföretag till vinstmaskiner. Mats Gabrielsson är även känd som en av investerarna i SVT:s Drak-nästet.

Vid sidan om affärerna tar travet en stor plats i hans liv. Gabrielsson har ägt och fött upp mängder med stjärnhästar genom åren. Han har även kört travlopp som amatörkusk och äger en egen travbana i Estland.

– Travet är min stora hobby och det är en väldig tjusning. Jag är med i alla led, som uppfödare, hästägare och spelare, säger Mats Gabrielsson.

Äger 132 hästar

Han är mannen bakom uppfödarnamnet Tooma och dessa hästar har tävlat mycket framgångsrikt de senaste åren. I dagsläget äger Gabrielsson 132 hästar.

– Mina uppfödningar springer in 325 000 kronor i genomsnitt. Bara i år har de tjänat en bit över sex miljoner kronor vilket är rekord. Hästarna är hållbara och 92 procent av de som föds kommer till start. Då ska man tänka på att rikssnittet ligger runt 60 procent.

En av Mats Gabrielssons bästa hästar är Access Tooma. Han har vunnit sex V75-lopp och sprungit in över två miljoner kronor. I dag ses han som en outsider i gulddivisionen, V75-3.

”En riktig kick”

– Det finns få saker som går upp mot att ha en egen häst till start. Eller att köra lopp själv. Det är som att investera och göra en stor affär. Man får en riktig kick av det, menar Gabrielsson.

– Skillnaden är att en affär kanske tar en månad att genomföra medan det här är över på några minuter. Det är roligt och oerhört spännande.

”Har inte gått plus”

Mats Gabrielsson är i många ögon en storspelare. Han har i tidigare intervjuer berättat att han kan spela för mellan 10 000 kronor till 15 000 kronor på en vecka.

– Men då ska man sätta det i relation till vilken inkomst man har, påpekar han.

– Om jag spelar för 10?000 kronor i veckan kanske jag får tillbaka

7 000 kronor. Samtidigt har jag kanske gjort en miljonaffär och då förstår alla att det inte är någon stor grej. Spelet ger ytterligare en kick av hobbyn.

– Jag betraktar mig inte som någon storspelare och ofta spelar jag mer med hjärtat och på mina egna hästar, säger han och skrattar.

Hur mycket har du vunnit som mest?

– Ett par hundratusen. Men jag har inte gått plus på spelandet.