Friidrottsstjärnan: ”Så gör jag succé”

Foto: ROLF ANDERSSON/ALN
Maria Akraka berättar hur hon och Nicklas Petterson lägger upp träningen för Highspeed Call.
TRAV

Friidrottsstjärnan Maria Akrakas häst Highspeed Call radar segrar på tävlingsbanan.

Nu berättar Akraka hur hon använder sina kunskaper från friidrotten på hästen.

– Det är det som är så himla roligt med travet, att det är så otroligt likt medeldistans, säger hon.

Under onsdagen tog amatörtränaren Nicklas Pettersson och den före detta friidrottsstjärnan Maria Akrakas häst Highspeed Call sin tredje raka seger sedan debuten på tävlingsbanan.

Kusken Örjan Kihlström körde hästen till seger i treåringslopp på Solvalla.

– Det var väldigt roligt. Det kommer bli tuffare nu när han har tjänat mer pengar och får möta bättre hästar, men han ser fin ut så det ska nog gå bra framöver, säger Maria Akraka dagen efter segern.

Börjat med trav igen

Maria Akraka har ett förflutet som medeldistanslöpare och var med i EM, OS och VM under 1990-talet.

Nu när friidrottskarriären är över har hon tagit upp sitt intresse för travsporten och Maria har stor användning för sina kunskaper från sin idrottskarriär.

Tillsammans med Nicklas Pettersson och den andra delägaren Linus Gunnarsson har hon tränat fram segerstaplaren Highspeed Call.

– Det är Nicklas som är huvudtränare på hästen, men vi sitter och diskuterar träningen. Jag har mina idéer från löpningen och jag vet vad som fungerar på en människa, Nicklas lägger till det som fungerar på hästar. Man slås av att det är väldigt lika, samtidigt har jag lärt mig väldigt mycket av Nicklas. Själva träningen är lika, den stora skillnaden är att man måste vara väldigt försiktig med hästar eftersom de inte kan tala om hur de känner. Själv känner man efter hela tiden när man tränar och vet var gränserna går.

Hur har ni tränat Highspeed Call?

– Framförallt har han fått mycket grundträning. Vi har hållit på med honom sedan han var åtta månader. Vi har tagit det väldigt lugnt. Hästen har blivit extremt grundtränad och jag tror att det är det som har gjort att han är så fin. Starterna har varit ganska täta så han har fått tagit det lugnt mellan loppen. Nu ska han få vila och få en träningsperiod innan han kommer ut igen och möter tuffare motstånd, berättar Maria Akraka

”Var en slitvarg”

Hon menar att det finns både likheter och skillnader mellan hur en människa och en häst ska träna.

– Jag var en slitvarg och tränade väldigt hårt och väldigt mycket, så här i efterhand kanske jag hade mått bättre av att träna lite mindre i bland. Jag körde mycket kvalitetsträning, men med hästar kan du inte köra så pass mycket kvalitetsträning.

– När man springer 800 meter springer man i två minuter och en häst om springer 1.15-fart på 1 600 meter tar två minuter. Själva arbetet är ju lika länge och det är kul. Man har en känsla för vad det innebär. Jag vet hur det känns under ett lopp. Det är det som är så himla roligt med travet, att det är så otroligt likt medeldistans.

”Alternativ träning”

Samarbetet mellan Nicklas och Maria fungerar bra och friidrottsstjärnan är ute i stallet flera gånger i veckan för att hjälpa till med både träning och skötsel av hästar.

– Maria och jag kompletterar varandra ganska bra, hon har sina idéer och jag har mina idéer. Highspeed Call får mycket alternativ träning och inte samma hela tiden. Det handlar om mängdträning och så kan han få springa på i lite slängtrav. Vi känner efter hur han känns för dagen och det verkar fungera bra för honom, säger Nicklas Pettersson.