Här är Akrakas nya okända liv

Foto: ALN
Vann på Solvalla Maria Akraka och Highspeed Call efter segern på Solvalla i lördags. Det här var hästens andra raka seger.
TRAV

Här är Maria Akrakas nya liv som travtränare.

Den föredetta friidrottsstjärnan satsar hårt på travsporten och nu har hennes stall fått fram en riktigt löfte, Highspeed Call.

– Jag ägnar fyra timmar om dagen i stallet, säger Maria Akraka.

Tillsammans med amatörtränaren Nicklas Petterson och Linus Gunnarsson driver Maria Akraka en tränarrörelse i närheten av Stig H Johanssons gård.

Innan sin karriär som friidrottare arbetade Maria Akraka i ett travstall och nu har idrottsstjärnan tagit upp sin travkarriär igen.

Vann på Solvalla

I dag arbetar hon fyra timmar om dagen i stallet och det hårda arbetet med rörelsen börjar ge resultat, i lördags tog deras häst Highspeed Call andra segern i karriären på Solvalla.

– Det var så roligt. Vi har haft hästen snart i två år så det har varit många timmar som vi har lagt på honom, berättar Maria Akraka.

Kör och ridtränar

Det är Nicklas Pettersson, som tidigare var skötare till stjärnhästen From Above, som är huvudtränare på stallets sju hästar.

– Nicklas Pettersson är huvudtränare, men alla tre har lagt ner tid på Highspeed Call. Min roll är densamma som Nicklas, alltifrån att bära vatten, mocka till att köra hästar och rida. Allt som har att göra med ett stall, så det är fullt upp. Jag och Nicklas sköter stallet, men Nicklas gör det på heltid. Linus Gunnarsson sköter själva bolaget med all ekonomi och administration och kommer ut till gården då och då.

Det var på ett tåg hem från travgalan i Göteborg för några år sedan som de tre vännerna kom på att de skulle satsa på en gemensam travhäst.

– Jag känner både Linus och Nicklas sedan jag jobbade med speltips. Jag och Linus satt och pratade på tåget hem från Hästgalan och då kom Nicklas in och frågade om vi ville vara med och köpa häst med honom, säger Maria Akraka.

Drömmen är att få hela stallet att gå runt ekonomiskt.

– Tanken är att vi ska få det att gå runt och att vi kan ha våran egen häst på gården. Samt att Nicklas ska kunna livnära sig på det, men det är inte lätt. Omkostnaderna är extremt höga om man vill sköta gården på ett bra sätt. Att få det att gå runt är nästan omöjligt, så vi funderar på hur vi ska få det att gå runt. Men det piggar upp att Highspeed Call vinner, säger Maria Akraka.

”Aldrig ledig”

För Maria är det hektisk då hon kombinerar fyra timmars jobb i stallet varje dag med sitt egna bolag och jobb på Intersport.

– Det fungerar bra eftersom jag har bra arbetsgivare och eftersom jag kan styra mycket själv med mitt egna bolag. Men det blir många kvällar och helger och jag är princip aldrig ledig.

”Bra allmän styrka”

Även om karriären som friidrottare är över försöker hon hålla igång med löpträning.

– Jag försöker motionera och springa tre gånger i veckan, men vissa veckor blir det tuffare att hinna. Men det positiva är att jag får bra allmän styrka när jag är ute i stallet så mycket.

Vad är det som är kul med hästar och trav?

– Det är fantastiska djur som har en enorm styrka och det är häftigt att man kan vara nära ett så stort djur. Kraften som hästarna har är häftig och underbar. Jag älskar att hålla på med hästar, säger Maria Akraka till Trav365.