Travtränaren: Jag ligger inte sömnlös

TRAV

Ett par överlägsna segrar i norska V75.

Räcker kapaciteten till för att vinna även i Sverige?

Norska kallblodet Torpa Glad blir en av favoriterna i V75-5 i Karlstad på söndag.

– Jag ligger i alla fall inte sömnlös för det här motståndet, säger tränaren Morten Louis Johnsen optimistiskt.

Morten Louis Johnsen är en 50-årig norsk travamatör från Vittingfoss nära Jarlsbergs travbana som tillsammans med sin fru Irene håller igång med sju travhästar.

Sedan 1995 jobbar Johnsen heltid som akupunktör på hästar. Torpa Glad är travaren han lyckats bäst med av de egna så här långt. I oktober och november blev det två segrar på V75 för stallets stjärna.

– Vi köpte riktiga problemhästar ganska billigt tidigare och försökte få ordning på dem. Det är först sedan några år vi satsat lite mer - och fått dyrare problem! säger Morten Louis Johnsen och skrattar.

Sjuårige valacken Torpa Glad inhandlades för lite drygt ett år sedan. Hästen var segerrik redan när han kom. En kapabel och vältränad häst, men väldigt styv och stel enligt Johnsen.

– Han var knappt styrbar i början och har mått väldigt bra av akupunktur. Han har vunnit sju av 19 starter i år och varit överlägsen. Tussarna i öronen (extraväxeln) har suttit kvar och vi vet egentligen inte hur bra han är hästen.

Vid det senaste besöket på Färjestadstravet blev det en femteplats i V75.

– Han var alldeles tätt i halsen den dagen så det gick inte. I den senaste starten, hemma på Jarlsberg, var det käkremmen som vi skulle ha dragit upp ett hack och det blev galopp. Banan var även lite för lös för att passa honom den dagen. Normalt vinner han det loppet sju dagar i veckan. Han är helt travsäker egentligen och har så här långt inte behövt gå i botten vid sina segrar.

Segerrike kusken Lars Anvar Kolle åker till Färjestad enbart för att köra Torpa Glad i kallblodsloppet. Ni måste tro en hel del på honom?

– Det är en bra häst det här och vi måste fortsätta tro på honom. Jag ligger i alla fall inte sömnlös för det här motståndet om vi säger så.

Mikael Wikner/Kanal75