Sportbladets V75-tips

TRAV

Dags för Svenskt Mästerskap på nya uppskattade Åby där SM-

titlar  ska delas ut i den öppna klassen, för ston och lärlingar.

En del ogillar, eller de flesta ogillar, de två öppna spår som Åby

erbjuder invändigt på upploppet.

Bara att köpa läget och köra loppet ett varv till i badkaret. Man kan hitta bra spelvärde på hästar som normalt inte skulle ha med det att göra. Sportsligt eller ej.

Nu är det dessutom jackpott. Vilket betyder extra bra betalt för att pricka in alla rätt. Glöm inte att också välja V7-alternativet.

I ”stora riktiga” SM får vi se två av de stora återkomma, Maharajah och Torvald Palema. Roligt!

Jag tror dock inte att Maharajah tänker ge Torvald chansen. Distansen talar för Hultmans kämpe och jag väljer att singla. Tufft?

Var länge inne på att spika även i Sto-SM men har en alldeles för bra vinnare där för att stå över att gardera. Läs på och lycka till!

V75-1

Loppet

Den näst högsta klassen är alltid svår och det är inte många hästar som bara vinner, särskilt inte direkt som noviser i klassen. Vi inleder dock denna jackpottomgång med ett singelstreck som gör sin första start i silverdivisionen.

Tipsettan

Vinst i sju av åtta i år och man kan inte klaga på sättet fine    Mellby Sambuca   gör det på heller. De två senaste loppen, finalen senast: ledningen efter 400 via dödens, utmanad in på upploppet, lätt undan i snabb avslutning, mycket fin, 17/9: ledningen, bestämde, enkelt undan i snabb avslutning, mycket bra. Visst kommer Sambuca närmare en förlust och det blir hårdare emot. Men finns det någon som vågar bjuda upp till match? Kung Åke.

Motbuden

Stallkamraten Voodoo Hornline är härdad.

Skrällbudet

Startsnabbe Leonas Yeti med lopp i kroppen?

Spetsbudet

Leonas Yeti, Voodoo Hornline, Sundbys Gidde och Mellby Sambuca kan öppna. Per gör allt han kan för att svara ut Svanstedts trio.

! Statistik­vinnaren

Mellby Sambuca vinner nästan i vartannat framträdande, seger i 48 procent av starterna.

V75-2

Loppet

Låser loppet på tre hästar. En trolig ledare, en stark kämpe som attackerar bakifrån och en som kan få till det om det stämmer till.

Tipsettan

Spåret är inte lika bra för Tion Medon Sisu som för de två andra strecken men hästen är kapabel och har fått en välbehövlig genomkörare. Jag tror att Björn Goop kör framåt diekt och sitter i ledningen tidigt.

Motbuden

I klass II-finalen senast startade Odd Fellow från ett icke optimalt innerspår. Han kom ut men hamnade långt bak och avslutade bra. Nu är spåret bättre och en liknande avslutning (1.12,5 sista varvet) kommer bita bra. Allvarlig utmanare. Jag vet att Beckman varit ute i billigare sällskap men han har gjort det bra ett tag och arbetat upp formen. Nu är han beredd att testa på V75. Lottningen föll väl ut också. Hästen har kapacitet för att blanda sig i. Särskilt som startspåret blev bra.

Skrällbudet

Startsnabbe Quicksilver bör få en perfekt resa och Borga Baron är nära toppformen nu.

Spetsbudet

Initialt är det bra spetschans för Quicksilver.

! Statistik­vinnaren

Stepping Memory vinner hälften av sina lopp.

V75-3

Loppet

Svenskt Mästerskap och några av våra absolut bästa kommer tillbaka för att slåss om titeln. Räkna med att det blir en uppvisning direkt i comebacken. I alla fall av en av dem. Även om siktet är inställt på andra stora lopp framöver.

Tipsettan

Maharajah. Hur bra är han egentligen? Grym, fantastisk, enastående. Hultman kommer säga att det blir lugnt för hästen nu, att han inte har eller ska ha form ännu och så vidare. Men hästen skulle inte komma ut om han inte var förberedd för tävlingsbanan. Även om han inte är i hundraprocentig form är han ett monster som inte är lätt att rå på. Om man inte heter Ready Cash. Maharajah fick en drömlottning och älskar distansen. Vinner.

Motbuden

Stark, duktig och jämn. Yarrah Boko              gör det bra hela

tiden. Litar ofta på sin styrka men nu möter han åtminstone en häst som är för bra. ”Gamle” Torvald Palema har inte riktigt fått till det i år men har ändå sprungit in över 1,7 miljoner. Det är få förunnat. Han gör också comeback efter en del trassel, fick bakspår och gynnas inte av distansen på samma sätt som Maharajah.

Skrällbudet

Visst ska det mycket till för att Nahar ska vinna i sin gulddebut, särskilt som motståndet är riktigt vasst. Men form slår klass och Nahar är i sitt livs form. Hästen strålar som solen.

Spetsbudet

Bara en tidsfråga innan Maharajah sitter där.

! Statistik­vinnaren

Maharajah håller stilen. Har gjort 28 starter i Sverige i karriären och vunnit 18 av dem.

V75-4

Loppet

Kanske hade det räckt med två-tre streck på ett mindre system men trots risiga lägen finns det några guldklimpar som är värda att beakta.

Tipsettan

Tipsettan är knappast snabbast från start men har fått ett läge som gör honom aktuell. Även om han inte övertar ska en fin position i fältet vara garanterad och General Flax har visat framfötterna i de två senaste starterna. Senast slog han Credit Coger efter en stark avslutning. Given.

Motbuden

Trots att Credit Coger fick ge sig mot General Flax senast ska man inte nonchalera honom. Har varit bra hela tiden. Under the Rainbow sticker till ledningen och väntar sedan på en bra rygg för att få draghjälp. Farlig till slut. Spåren talar inte för Laurier Dag eller Säcken men de är tillräckligt bra för att blanda sig i utan strul.

Skrällbudet

Strålande form på J.L.’s Buv. Behöver ha tur nu.

Spetsbudet

Absolut snabbast är Under the Rainbow men jag räknar med att General Flax ställer frågan.

! Statistik­vinnaren

General Flax har kanske inte startat så många gänger än men har gjort det bra med fyra vinster på sex starter. Har en fin segerprocent på 67.

V75-5

Loppet

En eller många. Litar man på favoriten är han helt klart ett tänkbart singelstreck. Men...

Tipsettan

...Rockefeller F. var inte alls bra senast. Även om han pressades något var han inte att känna igen. Jag har svårt att lita fullt ut på honom efter den bleka insatsen. Är han som han ska har han toppchans för så bra är han och ”Ludde” håller honom högt. Det går inte att lämna någon ensam på ett system efter en sådan insats. Så garderas.

Motbuden

Många när man väl börjar. Zizou Boko                            ska vara vassare                                                                          med lopp i kroppen och välsignades med ett perfekt startspår. Det är just nu hysterisk form på Milles Tempo och Lotus Elan kan vid klaff.

Skrällbudet

Friday Starlight spetsar, släpper och smyger.

Spetsbudet

Många startsnabba alternativ finns. Kan Rockefeller F. försvara innerspåret mot Friday Starlight? Fler intressenter finns i Next to None Sib, Lotus Elan och Milles Tempo.

! Statistik­vinnaren

Milles Tempo är den som vinner oftast enligt statistiken, i 43 procent (tolv av 28) av starterna.

V75-6

Loppet

På förhand finns det en solklar favorit i Sto-SM som många kommer att nyttja som singelstreck.

Tipsettan

Förutsättningarna talar onekligen för kapabla Staro Divine. Hon är snabb ut och bör inte stöta på patrull i avancemanget mot ledningen. När hon sitter där blir det inte lätt att ta sig förbi. Det var enklare senast men formen skulle bara vässas inför det här och hon gjorde det på ett överlägset sätt. Hon attackerade efter 400 meter och satt i täten eftet 550. Sedan fick de andra aldrig chansen och hon visade att formen sitter. Som sagt, från ledningen är halva hoven i mål. Vem ska svara när det finns open stretch att lita på?

Motbuden

Anledningen till att jag inte singlar favoriten är Dileva Käll. Jag bara väntar på att hon ska få sätta nosen först. Förutom tufft motstånd (läs: Staro Divine) är villkoren bra. Form och kunnande finns, det som saknats är en liten gnutta extraflyt. Dags?

Skrällbudet

Innerspår på Åby som erbjuder två extra öppna spår invändigt över upploppet är perfekt för startsnabba Nursery Rhyme som vill smyga med i det längsta. Vass på kortspeed men givetvis måste det stämma till hundra procent.

Spetsbudet

Visst spetsar Nursery Rhyme från innerspår men sedan släpper hon. Med stor sannolikhet blir det till favoriten Staro Divine. För inte hinner Dileva Käll klämma sig emellan de två?

! Statistik­vinnaren

Global Kitten har putsat till siffrorna genom tre raka på slutet, visar nu en segerprocent på 42.

V75-7

Loppet

Som så ofta avslutar det mesta öppna lopp V75/Dagens Dubbel. Det är här jackpottmiljonerna ska fördelas. Då vill man ha många alternativ att luta sig emot. Får min del blev det hela sju ekipake som försvarar vår ära i jakten på fullkomlighet, sju rätt.

Tipsettan

O.U.Glide skrällvann senast till över 23 gånger på V75. Inte en lika stor skräll om det blir en ny seger här. Avslutade då starkt sista varvet till segern. Nu är startspåret perfekt, formen bevisad och tanken att köra lite mer offensivt förhoppningsvis. Kanske ingen given tipsetta men hennes starka form övertygade mig.

Motbuden

Jackal Face kan äntligen få utdelning, Legacy Kronos står på tur att ha flyt, Harry Haythrow har form. är startsnabb och därmed garanterad en fin resa. Elstar Pride blev det fel för senast.

Skrällbudet

Octopus har kämpat på från risiga lägen. Men...

Spetsbudet

Ett perfekt startspår för Harry Haythrow. Som sedan kan släppa och lita på open stretch.

! Statistik­vinnaren

Goldomaster har vunnit fem av 16 starter, eller 31 procent av de loppen han har ställt upp i.

Per Nicklasson