”Jag blev diskad, det var för jävligt”

avErik Pettersson, Minimedia

30-åriga målfotot har blivit en jättesnackis i trav-Sverige Här är mannen bakom händelsen

Foto: Målfoto
Här är den klassiska bilden, när kusken Nils Nyström släpas efter hästen i mål.

Nils Nyström är mannen bakom jättesnackisen i trav-Sverige.

Målfotot ovan, som är 30 år gammalt, är åter hett och florerar flitigt i sociala medier.

– Jag blev diskad, det var för jävligt, säger Nyström angående bilden där han hänger efter hästen, och minns tillbaka.

Foto: ALN
Nils Nyström.

Det inträffade den 23 april 1984 – men är en av trav-Sveriges hetaste snackisar just nu. Målfotot, där B-tränaren från Boden, Nils Nyström, släpas efter hästen sprids som en löpeld i sociala medier.

Varför? Det vet inte ens huvudpersonen själv.

– Jasså? Det är på tapeten igen. Det var så här förstår du, på den tiden hade man inget klickfäste för sulkyn utan man band fast den. Och det där lindade upp sig själv under loppet och när vi svängde in på upploppet och stred om segern så gungade jag loss sulkyn från hästen, förklarar Nyström och fortsätter:

Fick inte ens ett skrubbsår

– Vi hade ganska bra försprång, jag och ett annat ekipage, så när sulkyn släppte så vägrade jag släppa tömmarna, jag släpade med på mage över mållinjen, men efter mål så stannade hästen. Han var så gammal och rutinerad att han gjorde det.

Skadade du dig?

– Inte alls. Inte ens ett skrubbsår, man är hårdhudad, ha ha. Som gammal boxare måste man tåla lite.

Var det någon annan som for illa av det som hände?

– Ja. Det var en häst som kom bakifrån som sprang in i sulkyn som vi tappade, den hästen fick sys med många stygn och skadade sig illa, men dennes kusk klarade sig helt, det var skönt i alla fall.

Hyllades av kollegor

Efter incidenten fick Nils det välpassande smeknamnet ”Släp-Nisse” och hyllades av kollegor för sitt rådiga ingripande att inte släppa taget om hästen.

– Jag fick mycket beröm för att jag inte släppte taget, och på det viset kanske gjorde så att en till olycka kunde förhindras. Hästen tog det jättebra, han var stenhård i psyket. Jag blev diskad, det var dock för jävligt. I efterhand, eftersom allt gick förhållandevis bra, är det en kul grej det här.

Fotot spred sig direkt över hela Sverige och när Nyström var på plats på Jägersro för att köra Amatör-SM något år efteråt hade tränaren Mats Rånlund bilden på väggen.

– Otroligt, det hade vandrat ända ner till Skåne, berättar ”Släp-Nisse”.

”Jag kör själv”

I dag är 63-årige Nils pensionär och har två hästar på träningslistan.

– Jag har opererat den som är fyra år, han är på g igen och jag hoppas att han ska starta någon gång i april. Nu ska jag ta vara på den tid jag har kvar och ägna mig åt hobbyn.

Kommer du köra loppen själv?

– Jag kör själv! Så länge jag är pigg och fräsch så kommer jag fortsätta.