– De nya måste ha gäspat käken ur led

TRAV

Frank Andersson kritisk till trav-tv i sin senaste krönika: ”Kan man få önska sig en julklapp?”

Hallå Kanal 75!

Kan man få önska sig en julklapp?

Bättre travsändningar i tv – det vi såg i lördags var ett personalmöte som måste ha skrämt iväg nya besökare för gott.

Jag har berört det här ämnet tidigare i år men det har inte blivit bättre.

Tv-sändningarna när det gäller travet trampar på i samma gamla hjulspår och tappar luften alltmer.

Det verkar vara en klubb för inbördes beundran där kollegor emellan ofta sitter och intervjuar varandra.

Drar interna skämt och skrattar åt saker som förmodligen bara de i studion och kanske två personer till begriper vad det handlar om.

■ ■ ■

Det vi fick se i V75-sändningen i lördags eftermiddag var ett skräckexempel. Fokus låg inte på V75, vad som hände på banan från jackpottomgången från Bergsåker, eller spännande profiler.

Nix.

I stället på två gäster från travets administration i studion som fick det hela att framstå som en internkonferens för ATG, Svensk Travsport och landets travbanor.

Eller personalmöte är nog rätt ord.

Maken till torr, trist och färglös travsändning, var det länge sedan jag upplevde. Där satt folk som samtliga är avlönade av ATG och berömde varandra.

■ ■ ■

Jag har de senaste månaderna tyckt att just dessa direktsändningar på lördagarna har blivit mer och mer saggiga. Inga särskilt spännande gäster och i de flesta fall så bara pepprar programledaren på med frågor hela tiden utan att lyssna på svaren.

Vi vill ju ha underhållning och späckat med information från banan, kryddat med intressanta reportage om hästar, aktiva och andra profiler istället.

■ ■ ■

Alla oinvigda som bänkade sig framför tv:n i lördags måste ha gäspat käken ur led och zappat vidare till andra kanaler. Om de inte redan somnat.

För som jag sa till min polare bredvid i soffan; väck mig när det är race.

Dock så vill jag i sammanhanget berömma Per Skoglund som gör ett jäkla bra jobb på landets travbanor och stallbackar. Honom hade jag velat se och höra mer av.

■ ■ ■

Tyvärr har fokus mer och mer i dessa sändningar legat på gästerna, vilket är helt fel. I så fall måste man bjuda in betydligt mer spännande och mer attraktiva profiler. Även Vinnare V75, det program som visas på bästa sändningstid en lördagskväll, har somnat in rejält.

Nu är det verkligen dags att börja ifrågasätta de ansvariga som styr över spakarna när det gäller trav-tv. Hög tid att börja använda fantasin och vara lite kreativa.

■ ■ ■

Jag vet att ATG:s VD Hasse Skarplöth inte är nöjd med travsändningarna och dess innehåll som Kanal 75 producerar. Framförallt inte till vilka de har riktat sig hittills.

För en tid sedan hämtade han förstärkning från en gammal Viasat-chef och tidigare kollega och det ska bli intressant att se vad som händer på trav-tv-fronten nästa år. Och jag förstår inte varför man inte vågar plocka in nya personer som programledare och reportrar. Det är nästan så att man börjar undra om de som jobbar med trav-tv har samma kontrakt som de livstidsdömda fångarna i Amerika.

■ ■ ■

God Jul på er!

FRANK ANDERSSON