”Sagan är både lycklig och sorglig”

TRAV

Kommer tolvårige Face The Evil att deppa ihop nu när han inte får tävla längre?

Under nyårsnatten blir valacken från Skellefteå för gammal för att tävla enligt reglerna.

Det blev seger i den allra sista starten och elva triumfer totalt under 2013 för familjehästen som varit en vinnare ända sedan tvååringssäsongen.

– Den här sagan är både lycklig och sorglig, säger Gabriella Laestander och Bert Pettersson.

Face The Evil är med på noterna direkt när det ska pussas framför kameran för nyårsbilden som tas utanför hagarna hemma i byn Innervik i Skellefteå.

Han är kungen på gården och äldst av familjen Laestander- Petterssons tio travare.

Men Face The Evil är en kung av det mera diplomatiska slaget får vi veta.

– Aldrig att han skulle komma på att sparka någon annan häst eller göra någon illa.

Nej, han är jättesnäll och så klart favorithästen, säger Gabriella Laestander, heltidsamatör med licens knuten till Skelleftetravet.

Face The Evil vann elva segrar under sin sista säsong som tävlingshäst. Elva segrar. Endast femårige Latest News från Solvalla är värre i landet under året med tolv förstaplatser.

Valacken började tävla som tvååring för stortränaren Lutfi Kolgjini och segrade i sitt första lopp som knatte på Jägersro. På söndagen, drygt tio år senare, tackade hästen för sig med en lätt seger på travbanan i Boden.

Ove A Lindqvist körde till ledningen och kulthästen stannade där loppet ut.

– Tänk om han haft fem raka nollor i raden ändå. Då hade ju hästen själv visat att det var slut och då hade det bara känts bra att låta honom bli pensionär. Hästen vill ju tävla och träna. Nej, det känns jäkligt nu när hästen är så bra, säger Bert Pettersson, hästens delägare och sambo med Gabriella.

Tävlingspensionär på nyårsnatten

Orättvist är ett ord som ofta kommer upp under intervjun. Tolv år är gränsen för tävling för varmblodiga hingstar och valacker i Sverige.

Det spelar ingen roll hur fräsch häst Gabriella och Bert har. På nyårsdagen är han 13 år och tävlingspensionär enligt de regler Svensk Travsport satt upp.

– Det finns hästar som borde ha slutat för länge sedan tycker man. Och så finns det såna som den här, säger Gabriella och sätter på hästen täcket igen efter fotograferingen.

Aldrig en prick på benen. Ständigt fräsch och arbetssugen. Face The Evil kom till Skellefteå som femåring 2006 och gjorde 191 av karriärens 230 starter för Gabriella och Bert. Totalt blev det 53 segrar och 3,7 miljoner kronor intjänat.

– Det är långt ifrån säkert att han kommer att trivas med pensionärslivet och då ska han inte behöva lida för det även om vi vill ha kvar honom, säger Gabriella.

Hon avbryter sig. Underförstått kan det bli tal om att ta bort hästen. I värsta fall. Men att få sluta sina dagar är bättre än livet för ett djur som inte trivs.

Resesällskap till lillebror

Face The Evil kommer inte att ställas undan i en hage utan tränas ungefär som vanligt ett par dagar i veckan. Men frågan är om det räcker.

Både Gabriella och Bert tror att hästen kommer att sakna tävlingsbiten.

– En del hästar blir aldrig till sig igen när de får sluta tävla. Han kommer säkert att få följa med som resesällskap ibland åt sin lillebror (HereforcomissionF.) . Så han kanske känner att han fyller någon viss funktion i alla fall, även om det inte att bli samma sätt.

Tidigare kunde pigga åldringar tävla i Finland ytterligare några år. Sedan ett par år är den möjligheten stängd.

Danmark har fortfarande gränsen 14 år för hästar som Face The Evil.

– Men vi kan ju inte he´oss ner till Danmark för att starta - det skulle vara för att reta någon då! säger Bert och flinar.

Naturligtvis är det inte en evighetsmaskin som står och snurrar runt med Gabriella i grimskaftet på vägen framför oss. Det bara verkar så.

– Hur det än blir så ska han begravas här på gården, säger Gabriella och visar med handen ut mot skogsbrynet till.

Mikael Wikner/Kanal75