Spiken som alla spelare litar på

TRAV

Tjejen bakom kallblodsstjärnan i intervju inför lördagens start

1 av 3 | Foto: ALN
På lördag kan Månprinsen A.M vinna SM igen tillsammans med sin tränare och kusk Gunnar Melander.

Anna Maria Öberg äger och sköter kallblodstjärnan som ”alla” V75-spelare litar på i jakten på 54 miljoner kronor.

På lördag kan Månprinsen A.M. ta sjunde raka segern och vinna Svenskt Mästerskap för andra året i i rad.

– Ska man ha någon spik så är det Månprinsen. Jag spelar aldrig, men skulle jag göra det skulle det bli spik på honom, säger hon.

Kallblodsstjärnan Månprinsen A.M. är omgångens stora favorit vid lördagens V75-jackpott på Bergsåker då 54 miljoner kronor ligger i potten för den spelare som blir ensam med alla rätt.

Hästen är på jakt efter sin andra raka triumf i kallblodens Svenska Mästerskap, V75-3, och är streckad på 83 procent just nu.

Tjejen bakom Månprinsen A.M är ägaren och skötaren Anna Maria Öberg som tar hand om den dagliga skötseln av stjärnan.

– Han mår som en prins så det är jättebra. Han är pigg, glad och ganska taggad. Vi har tränat på som vanligt sedan den senaste starten. Det känns väldigt bra inför lördagen, men sedan vet vi ju att trav är trav. På pappret borde han vinna fram och baklänges, men det är mycket som kan hända. Vi tror på honom och att han ska ha bra chans.

Blir du nervös när han blir stor favorit?

– Ja det blir man, och när det skrivs som det gör om honom. Men samtidigt finns det inga självklarheter, att han ska vinna. Men det är roligt att se bilder på sin häst på framsidan av en tidning. Och han vet om att han är väldigt bra. När Gunnar värmer springer han alltid och kollar på publiken.

Men är det en spik på V75?

– Det borde vara det. Ska man ha någon spik så är det Månprinsen. Jag spelar aldrig, men skulle jag göra det skulle det bli spik på honom, säger hon.

Tar med sig kompisen

Anna Maria berättar att hon och tränaren Gunnar Melander har ändrat rutinerna när Månprinsen ska starta. Sedan i fjol har han med sin stallkamrat när det är dags för tävling.

– Han har fått en bästa kompis som han åker med som alltid följer med som ressällskap. Det är en treårig kallblodsvalack. Månprinsen gillar inte att resa själv, det är det värsta han vet.

– Vi har märkt mer och mer att han blivit sämre på att resa och att han har blivit mer orolig. Vi testade med den här hästen som stod bredvid honom i stallet. Vi märkte direkt att han blev mycket lugnare. Det var det vi sprack på förra året på Färjestad, då hade han rest och övernattat dåligt, säger hon.

”Ville göra något nytt”

Anna Maria är formgivare och silversmed och från början var det smycken som gällde för henne. Men ett möte med kallblodskungen Järvsöfaks fick henne att få upp ögonen för kallblod.

– Det var en blick från Järvsöfaks som fick mig att börja med kallblod när jag såg honom på en uppvisning i Järvsö. Jag köpte Månprinsens mamma, Månskära, och betäckte henne med hingsten Stall Ivar, säger hon.

– Den här kombinationen Järvsöfaks och Svall Ivar var aldrig gjord. Jag köpte henne på vintern och satt på blodbanken och läste alla listor som fanns. Jag ville göra något nytt, någon ny blandning av blodslinjer. Svall Ivar blev skadad tidigt men tittar man vad han har lämnat så är det bra. Sedan har man sett att de andra som har den här stammen har gått bra.

”Krävs tur”

Att lyckas så pass bra med sin första häst är få förunnat. Hittills i karriären har Månprinsen A.M tjänat närmare 3,3 miljoner kronor och tillhör Sveriges bästa kallblod.

– Det krävs två saker för att lyckas, att man går sin egen väg och att man har mycket tur, förklarar hon.

Vad betyder Månprinsen för dig i dag?

– Jag har förändrat mitt liv på grund av honom. Innan bodde jag sju-åtta månader i Mexiko varje år och gjorde smycken där. Nu har jag flyttat hem till Ångermanland och kliver upp tidigt och jobbar som en gris. Jag har aldrig jobbat så mycket i mitt liv, men jag gör det för att det är så roligt, säger hon.