”Det här slår allt i hela karriären”

TRAV

Han började på botten, utan pengar och med billiga hästar.

Nu har han tillhört toppen i amerikansk travsport i 20 år.

I helgen vann han sju miljoner kronor – på en halvtimme.

– Det är klart jag åkte till Amerika med strävan om att bli bäst, säger Jimmy Takter till Trav365.

I december 1982 flyttade Jimmy Takter från Mantorp i Östergötland till Amerika. Efter två år hos Sören Nordin startade Jimmy egen rörelse.

Han gjorde det från botten, med billiga hästar och passgångare.

Nu har han tillhört toppen i amerikansk travsport i 20 år, och i helgen tog han karriärens hittills största seger då han körde Trixton till seger i Hambletonian Stakes. Stallet körde in sju miljoner kronor på en halvtimme.

”Det här slår allt”

Jimmy Takter har vunnit Hambletonian Stakes två gånger tidigare, som tränare. Han har vunnit Elitloppet och Prix d’Amerique som tränare till Moni Maker. Att han själv satt i sulkyn när Trixton vann Hambletonian Stakes i helgen, slår allt.

– Jag kör inte så jättemycket lopp, egentligen kör jag väldigt lite lopp. För 15 år sedan körde jag mycket mer. Jag höll på att vinna för två år sedan i Hambletonian då jag fick stryk med huvud, och det är klart att vinna det här loppet själv är lite speciellt. Även om jag vunnit Elitloppet som tränare och Hambletonian Stakes två gånger tidigare som tränare, så slår nog det här allt. Det gör det, säger han till Trav365.

”De kommer säkert till Elitloppet”

– Att vinna det största loppet för stona och hingstarna, och dessutom vara etta och tvåa i hingstarnas lopp, framför allt att köra hästen själv som vinner, det är svårt att toppa det.

Med hästar som Trixton, Nuncio och Father Patrick, där två av dem är svenskägda, går det inte att undgå att prata Solvalla och Elitloppet.

– Jag vet faktiskt inte, jag vill inte spekulera så mycket kring Elitloppet egentligen. De är bara tre år, och Elitloppet är inte så passande för fyraåringar heller egentligen. För de svenska ägarna är det givetvis stort, men vi har så mycket stora lopp här i Amerika också så vi får se. Men visst är det kul att åka till Sverige och Elitloppet, inget snack om den saken. Någon av de här tre hästarna kommer säkert åka dit någon gång, det tror jag säkert.

Har du någon känsla kring vem av dessa tre som skulle passa bäst i Elitloppet?

– Nej, det är tre riktigt bra hingstar som jag tror skulle passa väldigt bra på Solvalla och i Elitloppet, ingen av dom skulle passa bättre än den andre.

”Vill inte att de ska möta varandra”

Vad händer här näst för din stjärntrio?

– De har rätt mycket lopp, det är mycket stora lopp kvar. Men eftersom jag har de tre bästa hingstarna så försöker jag matcha de så att de slipper möta varandra så mycket som möjligt.

Jimmy Takter vann inte bara Hambletonian Stakes med Trixton, han vann även Hambletonian Oaks som tränare till Lifetime Pursuit. Trixton, som skadade sig i slutet av tvååringssäsongen då han fick en fraktur i sesambenet, har gått den långa vägen till seger och det gjorde triumfen ännu större för Jimmy Takter.