Travet behöver få fler Crebas...

TRAV

Vi törstar efter en Hans Crebas varje lördag.

Fixa det så fixar det sig.

Och så måste vi bestämma oss: Ska vi ha en journalistisk bevakning av travsporten?

För mig var lördagen speciell. Nu är i och för sig alla lördagar veckans klimax för oss som spelar på hästar men i lördags kände jag att vi hittat tillbaka till Den Stora Travsporten. En av anledningarna till att jag skriver det här är förstås också för att få tillfälle att vältra mig i att jag bjöd på 16-oddsaren Daydream Rapida, både i fredags och i lördags. 

Det var länge sen jag satte en sån vinnare till ett sånt odds. Ni som mejlar att jag är sämst – ni vet vad ni kan göra va? Ta på en blöja först. Nana nana na na.

Har trott på sin häst

Men egentligen handlade lördagen om att jag har följt Hans Crebas och hans Daydream Rapida under en längre tid. Crebas och jag har haft regelbunden kontakt och han har varit tydlig med en sak: ”Micke, han är kanonbra. Jag ska vinna V75 med honom. Ge inte upp, jag vet vad jag har.”

Vägen fram till den fantastiska insatsen i lördags har inte varit spikrak men Crebas har hela tiden trott på sin häst. Han körde ett dåligt lopp på V75 näst senast (hans egna ord) och lovade bättring nu. ”Jag kommer inte köra för sent”. 

Sällan eller aldrig har en 16-oddsare i ett V75-lopp krossat motståndet på det sättet.

Exakt så här ska sporten vara. Hit ska vi sträva. Jag inser att Hans Crebas inte kan vinna hela tiden men det borde få vinna en ”Hans Crebas” varje lördag. Det är så vi får sporten och spelet att må bra. Visst är det häftigt när Björn Goop kör till ledningen med Windy Ways och Zonguldak och drar 1.11,5 sista 1 000 men vi har liksom sett den filmen förut.

Får inte längre tycka saker

Det pratas om näthat inom travet och jag har hyfsad koll. Tyvärr har jag fått så mycket att jag är avtrubbad, ser det numera bara som en rolig grej. Jag fnissar mest åt trollen och brukar ägna mig åt att driva med dem. Då kokar skallarna. Skojigt.

Men alla är inte hårdhudade och ingen ska behöva bli det. Ändå har jag den senaste tiden fått en känsla att vi är på väg åt andra hållet. 2015 får man inte tycka något, då är man är hatare eller ett troll. Till och med klassisk journalistisk bevakning med ett visst ifrågasättande klassificeras som näthat och är väl snart förbjudet?

Om åsiktsfriheten naggas i kanten är vi illa ute. Demokrati betyder tydligen inte längre att man får säga vad man tycker utan man ska säga saker som ingen kan bli kränkt av, alla blir så otroligt kränkta numera, tårna är fantastiskt ömma.

Och de ängsliga politikerna torgför bara åsikter som ger fler röster, vad de tycker är något helt annat.

Veckans tips

1. 7 Duffman (Solvalla, V86-2)

Fortsatt knallform. Körs försiktigt. Kan blixtra till.

2. 9 Raffinos (Solvalla, V86-4)

Mycket fin häst. Lopp i kroppen. Rundar väl allt?

3. 3 Önas Jocke (Solvalla, V86-8)

Läcker avslutare med fin uppgift. Givna draget.

ARTIKELN HANDLAR OM

Trav