Solvalla

Rekommenderades att flytta – gör nu succé

Smedsbo Faksen blev kvar hos Persson – har nu tre raka segrar

Av: 

Christoffer Wickman

TRAV

Jan-Olov Persson rekommenderade ägarna att flytta Smedsbo Faksen – men han blev kvar.

Nu står han med tre raka segrar.

– Han tränade jättestarkt hela tiden, men gick ingenting i loppen, säger Jan-Olov Persson.

Så sent som på V75 i lördags från Bergsåker så vann Smedsbo Faksen. Det var det åttaårige kallblodets tredje raka seger – på lika många starter under 2019.

Annat var det i fjol, då startade Smedsbo Faksen 13 gånger, utan att sticka nosen först en enda gång.

Jan-Olov Persson rekommenderade ägarna att flytta Smedsbo Faksen till en annan tränare då framgångarna lös med sin frånvaro, men ägarna valde att låta Smedsbo Faksen stanna hos Persson – och med facit i hand var det väl tur det.

”Vet inte hur nära de var”

– Smedsbo Faksen har alltid tränat väldigt, väldigt bra. Han tränade väldigt starkt hela tiden i fjol, men i loppen så löpte han dåligt och fick inte ut någonting.

Persson minns ett tillfälle specifikt, när Smedsbo Faksen åkte till Solvalla för att tävla i mitten på juli.

– Jag hade kört ett jobb med honom veckan före det loppet och i det jobbet så var han strålande, uppfödaren till hästen var på plats och såg det jobbet och valde att åka till Solvalla, och det hör inte direkt till vanligheten. Men i loppet så gick han ingenting.

Det var då Persson rekommenderade Smedsbo Faksens ägare att flytta hästen.

– Jag rekommenderade att de skulle prova en annan tränare, vi körde ju inte in några pengar med honom i fjol och jag tyckte de skulle prova en annan miljö för hästen och se om någon annan lyckades bättre. Men det var tur för mig att de hade honom kvar. Jag vet inte hur nära det var att de flyttade honom, men kvar blev han i varje fall.

”Handbromsen satt i psykiskt”

Resultaten uteblev i fjol, men resultaten har kommit i år istället. Tre starter har inneburit tre segrar och 230 000 kronor i intjänade prispengar.

– Jag har inte gjort några ändringar på honom, jag kör samma upplägg med honom som i fjol och det är helt enkelt bara så att det lossnat för honom. Han tränade ju som sagt väldigt starkt hela tiden i fjol men gick ingenting i loppen, och man visste inte riktigt varför, säger Persson och fortsätter:
– Då får man huvudbry som tränare, då får man huvudbry.

Nu står alltså Smedsbo Faksen med tre raka segrar.

– Han har gått jättebra, och vid V75-segern i lördags så såg det bra ut. Jag var själv i Norge i lördags med kom in och såg loppet varvet från mål, och det såg jättebra ut. Vi gjorde ju en halsoperation på honom i sensomras men han gick ju ingenting i höstas efter det, men det kan ju ha varit så att handbromsen fortfarande satt i psykiskt, och att det lossnat och bättrat sig med tiden.

”Hallsta Lotus gjorde likadant”

Ägarna måste vara nöjda nu att de valde att ha kvar hästen hos dig?

– Ha ha, ja, man hoppas ju det.

Vad tror du om framtiden för Smedsbo Faksen?

– Det ska bli jätteroligt och spännande, det är ju en sådan fin häst. Han är perfekt i aktionen och har inga begränsningar så. Hallsta Lotus gjorde ju också så här, han var helt under isen några år, sedan lossnade det rejält och han tjänade tio miljoner kronor. Det är det som är lite unikt med kallblod, det är sällan ett varmblod är nere i källaren och vänder, kallblod kan vara i källaren flera gånger genom livet men blomma ut igen.

Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Solvalla

V75

Jan-Olov Persson

Trav