Sportbladets V86-tips

TRAV

Expertens drag till miljonerna

Här är Sportbladets V86-tips till onsdagens omgång på Solvalla och Jägersro.

Sportbladets expert Per Nicklasson tippar i jakten på alla rätt.

Vill du bli rik på onsdag? Ta rygg på oss!

V86-1

Loppet

Snabbloppet är trots få deltagare rätt så streckkrävande. Det kan nämligen bli bra fart detta, där de betrodda kanske, kanske kör ihjäl varandra (om det nu går på Jägersros vindsnabba oval?)

Tipsettan

Vi provar med en liten fräckis i form av Amour de la Rue. Han har gjort fem starter i år utan att vinna men har gått bra varje gång mot liknande motstånd som detta. Det vi gillar är att han fått snälla lopp ett par gånger i rad och det kan han nytta av den här gången. Amour de la Rue är förvisso ingen riktig vinnartyp längre, han behöver i alla fall få loppen körda på ett sätt som passar honom för att kunna avgöra. Men det kan han mycket väl få här.

Motbudet

Orione Spin var jättefin senast när han fick dra undan i hårt tempo på slutrundan. En del av charmen med travet är att man tycker olika. Lutfi Kolgjini (som inte körde senast, det var sonen Adrian som gjorde

det) tror att hästarna utvecklas av att få gå stenhårt i loppen mest varje gång. Vi tror i stället att de mår bra av att få gå med sträckta linor när det är möjligt – att de på det sättet behåller löpglädjen längre. Och det är därför vi går emot Orione Spin. Enligt vårt synsätt kommer den negativa reaktionen förr eller senare – kanske nu, kanske om en eller två starter.

Skrällbudet

Nok’en Fräkkert är svår att inte gilla, han gör alltid allt han kan. Han har varit bra i alla tre årets starter.

Spetsbudet

Henke Diablo eller Mr Pellegrino. Den förstnämnde är svår att ta en längd på. Orione Spin sänder direkt?

! Statistik­vinnaren

Henke Diablo.

V86-2

Loppet

Låg klass men vi har en spik och är glada ändå.

Tipsettan

Made Black Beuaty har gjort tre insatser med mersmak i år. Först tapper i dödens, sedan väldigt bra efter stor galopp och senast som fastlåst i hårdare gäng än detta. Tony Wallin är en sansad kusk och spåret är perfekt. Vi löser ett annars öppet lopp med att spika Made Black Beauty.

Motbudet

Cessna S.S. var tapper senast i ett lopp som var en uppvisning i dålig sulkykonst (men ”it takes two to tango”). Om hon kommit ur det äventyret med kampviljan intakt ska hon absolut ses med chans här, förutsatt en bättre styrning än vad kusken presterade då.

Skrällbudet

Vid överpace kanske Västerbo Sea Star kan räcka.

Spetsbuden

Made Black Beuaty kan fronta men är inte spets­beroende. Andra startsnabba hästar är nr 3 och 4.

! Statistik­vinnaren

Moons Madeira.

V86-3

Loppet

Mastiga 3 140 meter. Joakim Lövgrens häst är, som spanjorerna säger, en vettig spik.

Tipsettan

Bonito Hornline har vi trott på länge men har först nu blommat ut.

2015 kanske blir hans år. Årsdebuten lovade i alla fall mer. Vann på den här distansen då trots en startgalopp. Det har han inte råd med nu, men felfri har han mycket bra chans.

Motbuden

Vi garderar med fem på chanssystemet.

Skrällbudet

Skräll vet vi inte, men en varning är absolut på sin plats för Purple Rain Dream.

Spetsbudet

Tudor borde släppas till ledningen.

! Statistik­vinnaren

Bonito Hornline.

V86-4

Loppet

Solvalla är en bana som publiken inte vill besöka och knappt ens de aktiva, tycks det. Väldigt tunt med ­hästar i flera av kvällens V86-lopp. Så sorgligt.

Tipsettan

Mr Perfect vann ett sömnpiller till lopp senast, men det behöver inte han be om ursäkt för. Konkurrensen var tunn och han bjöds på ledningen. Det är klart att kusken inte vill köra fortare än vad som behövs då. Mr Perfect såg fortsatt fin ut och måste vara på topp här då konkurrensen är knivskarp.

I kraft av läget är ändå Mr Perfect den givna tipsettan.

Motbuden

Forecast vann i onsdags. Han kunde avvakta en bit bak medan några av konkurrenterna körde huvudlöst under inledningsvarvet. När tempot sedan ­bedarrade körde kusken till ledningen med Forecast som där­efter kontrollerade loppet i fin stil även om en av kvällens konkurrenter, I’m Just a Sund, svarade för en fin långspurt. Han hade bakspår bakom bilen då men såg ut att kunna öppna om kusken skulle få chansen att trycka av honom. Ifall I’m Just a Sund kan hålla ledningen är han inte lätt nöt för de övriga att knäcka. Förutsatt att han klarar av de täta starterna på ett tillfredsställande sätt. Clemenza Am gjorde som Forecast senast; körde till ledningen efter ett varv. Sedan drog han undan i 1.14-tempo på slutet. Han såg fin ut men det tog emot lite till slut. Om han tagit det loppet på rätt sätt och flyttat fram formen ett par steg är han absolut bra nog för att kunna sänka det här gänget. Clemenza Am är en riktig klasshäst.

Skrällbudet

Globalsatisfaction är på klart rätt väg men har nog en lite för tuff uppgift den här gången.

Spetsbuden

Det finns inget givet spetsbud. Nr 1 eller 2 troligast, men hästarna är orutinerade bakom bilen och det blir inte mer än kvalificerade gissningar i spetsstriden.

! Statistik­vinnaren

Mr Perfect.

V86-5:

Loppet

Fyra hästar ser ut att göra upp om det. Mescal behöver man inte vara full för att tro på. En spik för den modiga?

Tipsettan

Kapaci­tets­mässigt är Mescal en mycket bra häst som har blandat och gett. I årets starter har han varit mer stabil. Han är snabb ut och från ledningen är han svårslagen även om motståndet är hårt.

Motbuden

Kamanda går en intressant säsong till mötes. Har varit struken för förkylning inför den här starten och är kanske inte på topp men ska ändå räknas från bra spår. Napoleon C.D. har fått bygga självförtroende via två enkla spetssegrar efter långt uppehåll. Shogun D.K. är en flygmaskin men ibland flyger han i galopp.

Skrällbudet

Oldwildwest smyger med i draget. Har fin form.

Spetsbudet

Mescal har bra chans att hålla ledningen.

! Statistik­vinnaren

Napoleon C.D.

V86-6

Loppet

Fina hästar, men vi kan ju inte blunda för det faktum att sporten ändå dör en smula varje gång ett lopp med nio deltagare innehåller fem hästar från samma

stall.

Tipsettan

Sauveur var i fjol helt klart en av de allra bästa fyraåringarna i landet kapacitetsmässigt. Vilken resa han gjorde förresten, gick, via åtta segrar på tolv starter, från nolloppet till att vara en av Derbyfavoriterna (galopp), innan han avslutade säsongen med att vara fyra på 11,7 – full väg – i en V75-final. Var det någon som sade ”hårda bud”? När han nu gör årsdebut gör han det mot ett par hästar som har bevisat full form, och han gör det från ett sämre spår än dessa. Det är ändå svårt att gå emot Sauveur efter vad han visade i fjol. Hur är han efter vila då? Tja, han vann debuten på 15,3 den första januari i fjol. Och då hade han ju aldrig tävlat före det …

Motbuden

Random Shot ser bara bättre och bättre ut, snart ser han ut som Maharajah om han fortsätter så här. Han är väl spetsfavorit om kusken laddar? Och då är det frågan om han går att slå. Order to Fly blev för pigg och galopperade bakom bilen senast. I årsdebuten var han dunderfin från ledningen men dit borde det

bli svårare att nå den här gången. Men han är så bra att han kan vinna ändå.

Skrällbudet

Screen Height har definitivt kunnandet men nu har det gått ett tag sedan han visade den rätta formen.

Spetsbudet

Vi säger med viss tvekan Random Shot.

! Statistik­vinnaren

Sauveur.

V86-7

Loppet

Mycket, mycket bra lopp, kryddat med Calvin Borel.

Tipsettan

Om Calvin Borel inte blir en stjärna får man nog kalla det ett tränarmisslyckande. Om Conrad Lugauer bara har kylan att låta Calvin mogna i sin egen takt kan, nej lär, det gå hur bra som helst. Kapacitetsmässigt är Calvin överlägsen även de här kvalificerade motståndarna. Sedan är frågan om han får ihop det eller om han åter visar de osäkra tendenser han gjort på slutet. Spåret talar för en felfri avgång i alla fall.

Motbuden

Mc Steamy har gjort två jättefina insatser i Peter Untersteiners regi. Han är dock ingen snabbstartare. Even’s First Boy matchade stenhårt motstånd i fjol.

Skrällbudet

Sander Esterel på läget.

Spetsbudet

Sander Esterel i spets när de bästa har dåliga spår?

! Statistik­vinnaren

Mc Steamy.

V86-8

Loppet

Den andra halvan av V86-omgången är toppklass rakt igenom.

Tipsettan

Bart M.M. blev möjligen lite loj sista biten i årsdebuten, men vilken fin häst han är, att vinna på 15,0/2 640 meter i årsdebuten är starka papper – även i en tid när tider inte betyder något. Bak­spåret är ett minus, men Bart är ändå den givna förstahästen.

Motbuden

Explosive Dust fick en fin resa i hårt tempo senast. Han har höjt sig betydligt den senaste tiden då han börjat agera som den fina häst han hela tiden sett ut att vara. Det är två hästar som höjer sig i loppet då några andra har dunkel dagsform och en, Sebastian Sund, har så dåligt spår. Vi streckar ändå dessa.

Skrällbudet

Det finns några att välja på. Adams Pace på läget?

Spetsbudet

Estreem bör vara snabbast den första biten.

! Statistik­vinnaren

Bart M.M.

Per Nicklasson

ARTIKELN HANDLAR OM

Trav

Spel