Trav

Stjärnhästen sköts – med ett luftgevär

Av: 

Daniel Söderbäck

Erik Pettersson

TRAV

Tränaren: ”Måste vara en psykopat” Polisen: ”En anmälan är upprättad gällande djurplågeri”

Välkända V75-hästen Spitcam Jubb har blivit beskjuten.

Under torsdagsmorgonen hittade tränaren Micael Broberg en luftgevärskula i hästen.

– Det måste vara en psykopat som gjort det här, säger han till Trav365.

Så sent som i söndags vann hästen V75 på Kalmartravet och den frispråkige amatörtränaren Micael Brobergs nästa mål var att se Spitcam Jubb i miljonloppet Hugo Åbergs Memorial.

Nu har hästen utsatts för grovt sabotage.

– Någon har skjutit hästen med luftgevär. Kulan sitter kvar i bogen. Halva kulan sitter i huden, halva ute. Polisen är på väg hit, säger Micael Broberg till Trav365.

När hände det?

– I går kväll (läs onsdag kväll) eller i natt.

”Det är väl avundsjuka”

Har du någon aning vem som kan ha gjort det eller varför det har skett?

– Det är väl avundsjuka. Jag sticker ut hakan och vinner, säger Broberg och berättar att något liknande kan ha inträffat efter Elitloppshelgen, när Spitcam Jubb vann, i fjol:

– Då hade en annan häst ett oförklarligt hål i höften. Som om det var ett kulhål. Men då tänkte man att inte är det väl någon som åker omkring och skjuter på hästar, så vi kollade inte upp det.

Det är en mycket uppjagad travtränare som Trav365 får tag på.

– Om dom skriver saker, eller snackar skit, det bryr jag mig inte om. Men när dom ger sig på hästarna för att göra dom illa, då blir man besviken och jävligt förbannad att det finns några som är så jävla oempatiska att dom ger sig på djur. Det måste vara en psykopat som gjort det här. Det här är på landet, hit åker du med ett luftgevär, det är ingen slump när du åker och skjuter en häst.

Hur mår hästen?

– Jag har pratat med veterinären och han har lugnat mig lite. Han trodde inte det skulle vara så stora skador. Det är ett hål vid kulan sen så har han svullnat upp lite runt där. Men han står inte och hänger. Om det skulle träffa någonstans så är det ett bra ställe att träffa i bogen. Vi får ge hästen en stelkrampsspruta och sen plocka ut kulan, men först vill jag ha hit polisen så dom får dokumentera.

– Vi får röntga och se sen, det som skulle kunna ha skett är om han fått en spricka i bogen av det här, men det vet vi ju inte innan vi röntgat honom. Om kulan träffat någon annanstans hade det varit bra mycket värre. Det är bara en halvmeter från ögat till exempel.

”I nuläget finns inga misstänkta”

Även en annan häst har blivit beskjuten under natten.

– Ja, Power M.M. som startar på Bergsåker i morgon. Men där sitter det inte kvar några kulor, de har skjutit honom i sidan och där har kulorna studsat. Det verkar som dom har skjutit hästarna på lite avstånd. Jag kan tänka mig att de stått nere på vägen och skjutit. Nu får jag gå igenom alla hästar och kolla så att dom är okej. Hästarna är inte stressade nu, men har varit tidigare. Jag har sagt att det är något som skrämmer dom på kvällarna. Hästarna har inte vågat gå upp där dom äter på ett tag, kanske är det så att sabotörerna har varit här tidigare och gjort andra saker.

Trav365 har varit i kontakt med Polisen som varit på platsen.

– Vi har ett ärende där vi varit på plats under förmiddagen där en häst blivit beskjuten. En anmälan är upprättad gällande djurplågeri, säger Lisa Sannervik, presstalesperson Region Mitt.

– I nuläget finns inga misstänkta. Nu ska vi sammanställa och se om det finns uppgifter som kan leda till vem eller vilka som har gjort detta, fortsätter hon.

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Trav

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!