Trav

”Han gjorde sitt livs lopp senast”

TRAV

Jakobsson optimistisk med Fossens Bonus: ”Har aldrig förlorat i ledningen”

Han är den bästa häst Magnus Jakobsson har tränat.

Nu gör Fossens Bonus debut i Gulddivisionen – från ett perfekt utgångsläge.

– Han har aldrig förlorat i ledningen och gjorde sitt livs lopp senast. Det känns som en bra chans, säger Magnus Jakobsson.

Fossens Bonus har varit Färjestadstränarens stora reklamhäst de senaste åren. Den sjuårige valacken är pålitligheten själv i loppen och gör alltid jämna och fina prestationer. Han har klättrat rakt igenom klasserna och nu nått gulddivisionen. Hästen har vunnit 20 lopp på 42 starter och varit bland de tre främsta i 27 av dem. I insprungna pengar har det blivit 1,6 miljoner och noteras bör att Fossens Bonus endast har galopperat tre gånger på sina 42 starter.

– Han känns toppenfin och har varit stabil och bra hela tiden nu sedan han blev valack i fjol. Innan dess var han lite väl jobbig både mot sig själv och mot sin omgivning. Men efter det har han blivit ett strå vassare och mer reglerbar. Framförallt har hästen hållit sig fräschare och fått ett bättre liv, säger Magnus Jakobsson.

– Numera går det att ladda med honom utan att han blir het. Man kan ta upp och han är mycket mer reglerbar än tidigare. Förut fanns det bara ett läge om man tryckte iväg honom men nu är det mycket mer kontroll än tidigare.

– Det går att lita på hästen mycket mer nu. Man vet också att han alltid gör vad han kan. Det är en väldigt fin häst på alla sätt och vis. Jag fick honom i träning på hösten som treåring och han gjorde första starten för mig i januari som fyraåring. Han är den bästa häst jag har tränat.

Taktiken är given

I lördagens V75-omgång på Hagmyren så gör Fossens Bonus debut i Gulddivisionen. Har har fått ett perfekt läge med spår två bakom startbilen. Men redan förra onsdagen stötte han på guldhästar för första gången när han var med i V86 i Eskilstuna. Han gjorde ett mycket bra lopp då som tvåa men fick ge sig den sista biten mot Canari Match som smugit med invändigt.

– Jag tycker nog att han gjorde sitt livs lopp senast. Han fick ju gå först i tredjespår sista sexhundra metrarna och sprang med rejäl fart ända in i mål. Det var också första gången han mötte guldhästar och den som vann smög ju med invändigt och slog av oss, säger Magnus Jakobsson.

Vad säger du om lördagens uppgift i V75-3?

– Han fick ett bra spår och är ju väldigt snabb ut. När jag har laddat med honom har han öppnat riktigt vasst. Vi måste prova såklart när vi har fått det här läget men annars är hästen allround och går bra bakifrån, vilket han visade senast.

– Det känns som en bra chans. Han har aldrig förlorat i ledningen, inte hos mig i alla fall, och taktiken är given. Det vore kul om han kunde vinna direkt i guld.

– Loppet han gjorde senast var det bästa i karriären och jag tror aldrig att han har varit bättre än vad han är nu.

”Nästan aldrig jänkarvagn”

Senast tävlade Fossens Bonus barfota runt om för första gången i år. Hur blir det med balans och utrustning?

– Han gick barfota runt om i fjol ett antal gånger men på hösten blev banorna konstiga och samtidigt har han inte världens bästa fötter. Så jag har väntat på rätt läge för att köra barfota, vilket vi gjorde senast. Men hovarna ser bra ut nu så det ska inte vara några problem att köra barfota igen på lördag, förutsatt att banan inte blir stum om det blir dåligt väder och mycket regn.

– Vi kör med norskt huvudlag som vanligt och det funkar bra och vanlig vagn. Jag använder nästan aldrig jänkarvagn på mina hästar och får en mycket bättre känsla i vanlig sulky, säger Magnus Jakobsson.

Michael Carlsson/Kanal75

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Trav

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!