Premiär för open stretch – på isbana

TRAV

Skelleftetravet är den nordligaste banan med open stretch.

Idag, onsdag, kör man lunchtävlingar och då blir banan historisk.

Det är nämligen världspremiär för tävlande med open-stretch på en isad vinterbana.

– Mig veterligen har det inte förekommit någon annanstans i världen och vi är ju garanterat först i landet med detta, säger Claes Broberg som är platschef på Skelleftetravet.

Det var dock inte helt lättlöst hur man skulle ordna med banmarkeringarna som indikerar var gränsen för open-stretch ,som på den vanliga grusbanan helt enkelt kritades som på en fobollsplan.

I hockeytokiga Skellefteå var det kanske inte helt oväntat att man lånade lösningen från den populära vinteridrotten.

– Vi har köpt in röda linjer som vi fryst ned i banan, precis som man gör på en ishockeyrink. Det blev väldigt bra ur flera synvinklar och hittills har ingen häst, så vitt jag vet reagerat negativt eller blivit rädd för de nedfrysta röda linjerna, fortsätter Claes Broberg.

Det är dock inte de nya röda linjerna som har stört förberedelserna inför dagens lunchtrav. Trots att stora delar av landet har haft kallt med minusgrader ned mot 10 grader, hade man i Skellefteå rena värmeböljan. Mitt på dagen igår visade kvicksilvret 7-8 grader varmt.

– Det ska dock inte vara någon fara för tävlingarna idag, säger hemmatränaren Jens Eriksson som nyligen varit i kontakt med banmästaren.

Det värsta som kan hända är att det tinar vatten som rinner ovanpå isen och då blir det väldigt halkigt för hästar och framförallt sulkyhjul. – Om det blir "halkbana" brukar man helt enkelt sanda banan under tävlingsdagen, så jag är helt lugn inför lunchen meddelar Jens Eriksson.

Anton Lundqvist