Trav

”Stäng aldrig Solvalla igen”

TRAV

Tanken var god men det sket sig.

Trav på landet är gemytligt men kan också innebära bedrövlig sport.

Att stänga ute Solvalla från V86 i två månader är puckat.

Det vill jag aldrig mer vara med om. 

Tävlingsschemat inom travet är ett hett ämne. Vem ska köra V75? Vilka ska petas ut i kylan. Om det kan jag bara säga att alla permanenta banor borde få minst en V75-dag om året, förutsatt att de har teknik och resurser. V75 gör att travbanor lever upp, lördagen blir deras ”15 minutes of fame”.

Jag brukar tycka att det är lika positivt när onsdagarna med tidigare V64 flyttar ut på landet. Det började för åtta-tio år sedan med tre sommarveckor – Lindesberg Åmål och Vaggeryd – och har efter hand utökats. I år inleddes sommarturnén den 30 maj med V86 på Åby, veckan därefter körde Bollnäs, sen Tingsryd, Vaggeryd, Lindesberg, Åmål och i onsdags Visby. På onsdag är det Solänget som avslutar innan Solvalla tar hem spelet nästa vecka.

Stort misstag

Att Solvalla i stort sett ligger i träda från Elitloppet till den 25 juli, i två månader(!), är ett stort misstag. Tidigare har jag funnit det charmigt med några veckor på landet men med de senaste åren på näthinnan måste jag ändra mig.

Solvalla är Sveriges nationalarena och att man ska tävla i smyg några efter­middagar under juni och juli är vid ­närmare eftertanke en dålig idé.

Sporten på Solvalla är överlägsen de andra banorna. Det spelar ingen roll vad ni säger, de bästa hästarna tävlar där – oavsett om det sker i skymundan eller på V86. Solvallas eftermiddagstrav under sommaren utklassar V86-loppen på landet.

Att köra V86 ute på landet är en fin tanke men samtidigt otaktiskt när spelet dalar och vi oroar oss för travets framtid, att söte­brödsdagarna snart är över.

Ska vi då verkligen inte tävla på vårt eget Wembley? Det känns ungefär lika konstigt som att Scandinavian Masters (golf) inte skulle spelas på Bro Hof utan någon trevlig pay and play-bana. Eller att AIK skulle spela sina hemmamatcher på en grusplan i Tensta.

Världens bästa utsiktsplats

Visst är det gulligt med Visby, Vaggeryd och Åmål men sporten är ändå av division 2-karaktär. Solvalla är elitserien och det givna valet för V86 under sommaren då uteläktaren är världens bästa utsiktsplats för en travintresserad spelare.

Nej, jag vill inte putta ut de mindre banorna i eftermiddagstravträsket. De ska inte behöva köra alla sina lopp på det sättet. Ge dem V75 och kanske V86 under våren eller hösten, i spridda skurar.

Det är själva nedsläckningen av Solvalla som känns fel.

Hur har det kunnat gå så här långt? Varför har ingen backat undan, betraktat och reagerat?

Micke Nybrink

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Trav

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!