Kotan exploderade – avlivades direkt

Publicerad:
Uppdaterad:

Han är svårt sjuk i Parkinsons men har trots det stora framgångar med sina hästar.

Nu har Jägersroprofilen Ulf E Lindqvist förlorat sin ögonsten.

Segermaskin Robby Andrup bröt benet och tvingades avlivas.

– Jag har förlorat en kompis och min bästa häst. Det är hemskt och jag har inte sovit en blund i natt, säger han.

Foto: Kanal 75

Lindqvist är välkänd i travkretsar och har tränat fram flera bra hästar genom åren. Den 60-årige sjukpensionären lider av svår Parkinsons men trots sjukdomen gör Ulf E Lindqvist ett fantastiskt jobb med sina hästar. V75-vinnaren Sir Remington är en av dem, Betformoremoney och Winello Toscana är två andra som har vunnit flera lopp i år.

Men den bäste av dem alla finns inte längre. I somras köptes tyske segermaskinen Robby Andrup till Sverige. Han gick i träning till Jerry Jönsson och för den dagliga skötseln och träningen har Ulf E Lindqvist svarat för. Robby Andrup var en av Tysklands stora snackhästar och debuterade för sina nya ägare och tränare under elitloppshelgen på Solvalla. Han blev trea på en topptid och i somras vann hästen ett V65-lopp på tiden 1.13,2.

– Han var den bästa häst jag har tränat. Det fanns en enorm potential i honom. Jag har aldrig haft en häst som har varit så lågpulsad, säger Ulf E Lindqvist.

"Kotan hade exploderat – gick inte att rädda"

Under tisdagskvällen förlorade han sin ögonsten. När han skulle ta in Robby Andrup från hagen såg han direkt att något inte stod rätt till.

– Hästen stod på tre ben och jag såg direkt att han hade gjort sig illa. Han kunde inte stödja alls på det fjärde benet, säger Lindqvist.

– Jag ringde veterinären och han gjorde bedömningen att det inte gick att rädda honom. Han hade brutit benet och hästens ena kota hade exploderat helt. För att slippa lida avlivades han på plats och allt gick väldigt fort. Det var en hemsk upplevelse.

Vad tror du har hänt?

– Hästen var väldigt lekfull och sprang och busade mycket i hagen. Han måste ha trampat snett på något sätt.

Hur mår du nu?

– Det är fruktansvärt och jag har inte sovit en blund i natt. Jag har aldrig varit med om något sådant under hela min karriär. Robby Andrup var en riktig kompis och jag har även förlorat den bästa häst jag har tränat. Han var en jättetalang och just nu känns det tungt.

– Allt var så bra för några månader sedan. Alla mina hästar vann lopp och jag hade aldrig mått så bra på flera år. Sedan kommer det här bakslaget. Dessutom har min andra topphäst Sir Remington fått en griffelbenskada. Det svänger fort och det här är travbranschen i ett nötskal.

Var Robby Andrup försäkrad?

– Ja, men långt ifrån till sitt fulla värde.

Robby Andrup blev fem år, tog elva segrar och sprang in 341 000 kronor.

Michael Carlsson, Minimedia

Publicerad: