Lähdekorpi: Jag säljer hästarna

TRAV

I höstas bestämde han sig för att satsa som travtränare igen.

Nu har Kari Lähdekorpi ändrat sig och vill bli av med sina hästar under sommaren.

– Det kostar för mycket, säger Kari till Trav365.

Det har varit många turer kring travtränaren Kari Lähdekorpi de senaste åren.

Först gick han ut med bomben att han skulle sluta som travtränare.

Men i höstas bestämde han sig för att satsa som travtränare igen – om än i mindre skala än tidigare.

Under vintern har Lähdekorpi haft runt 35-40 hästar i träning, men nu har Kari som mål att sälja sina hästar under sommaren och sluta som travtränare.

Anledningen?

– Det kostar för mycket. Gården som jag har i Halmstad är till för 100 hästar, jag har 35 hästar där. Det är för mycket för mig, det går inte ihop, säger han till Trav365.

– Jag försöker nu bli av med hästarna under sommaren. Om det sen blir någon kvar så får vi se vad som händer. Jag frågade Stefan Melander om han kunde ta sju hästar, det kunde han inte. Det är svårt att bli av med travhästar i dagsläget, fortsätter Lähdekorpi.

”Jag går med vinden”

Det enda som skulle kunna få Kari att fortsätta inom yrket är att dottern Hanna Lähdekorpi blir färdig veterinär i höst.

– Jag har sagt till henne att det är perfekt och att hon ska få undersöka alla mina hästar. Det är lite tråkigt om jag inte fortsätter då det inte är så lätt för en ny veterinär att komma in på marknaden. Som jag har sagt tidigare, jag går med vinden. Börjar hästarna springa igen kanske jag behåller 15 stycken. Vi får se, men meningen är att jag ska bli mindre i alla fall.

”Ser mig som fiende”

För dagen bor Kari i Finland och jobbar en hel del med finsk trav-tv, men där har den frispråkige profilen stött på patrull.

– Jag har en känsla att jag är omtyckt av travfolk här för att jag säger vad jag tycker. Men jag upplever att Fintoto, Finlands svar på ATG, ser mig som en fiende.

– De tycker att jag kritiserar dem och de går rykten om att jag bara är en hästhandlare som är med i tv för egen vinning. Det är tröttsamt. Jag är så jäkla förbannad och kommer inte att sälja någon häst till Finland, de är så tråkiga. Begär man 10 000 euro för en häst så bjuder de 3000 euro.

”Kunnat utnyttja mig bättre”

Lähdekorpi anser att finsk travsport borde ta hand om hans kvaliteter på ett bättre sätt.

– De hade kunnat utnyttja mig lite bättre och i alla fall lyssna på vad jag säger. Jag kan föreslå saker och har trots allt varit verksam i Sverige längre, där travsporten är så pass mycket bättre än här i Finland, säger Kari Lähdekorpi.