Tränaren: ”Det är ett drömläge för honom”

Båda hästarna gör årsdebut på V86 • Wällstedt: ”Riktigt intressant”

Av: 

Trav365

Resultaten är nästan identiska. Egenskaperna diametralt motsatta.

I kväll gör stallkamraterna Fonda Boko och Swimming Pool båda årsdebut inom V86-spelet.

- Det ska bli riktigt spännande. Hästarna känns jättefina och är lite mer spritsade inför det här än normalt, säger tränaren Ulrika Wällstedt.

De har startat lika många gånger (39) och vunnit lika många lopp (10).

Men när de kommer ut på banan så finns det inte många likheter.

Fonda Boko är den vindsnabbe talangen som ofta brakar till ledningen, brukar vinna när han har en bra dag, men allt som oftast tar till galopp.

Swimming Pool är stridsvagnen som i regel får inleda bland de sista, knappt kan växla tempo, nästan aldrig blir trött och älskar svårbemästrade underlag.

I Ulrika Wällstedts tävlingsstall med 23 hästar blir de båda valackerna först ut under 2018.

– Hästarna gick ner lite i form på senhösten och Swimming Pool drabbades även av dåliga blodvärden. Då bestämde vi oss för att ge hela stallet en pust. Nu har vi tagit nya tag och är redo, det ska bli riktigt spännande på onsdag, säger Wällstedt som tog in duon för ett finslipande träningsjobb på Solvalla förra veckan.

– Vi har haft ganska tråkiga träningsförhållanden sista tiden så det har blivit några turer till Valla. Tanken var att båda hästarna skulle anmälas om de kändes bra och det gjorde de, riktigt bra båda två.

Sprang de mot varandra?

– Nej, de fick gå var för sig. Swimming Pool sprang 1.18/1 600 meter med 1.12 sista 500 och Fonda Boko 1.17,5/1 600 meter med en ännu snabbare avslutning. Dessutom gick båda med full fart i svängen efter mål så det var ett rejält jobb. Vi fick det besked vi ville ha.

Hur nära toppform skulle du säga att de är?

– Det är klart att det saknas matchtempo, men hästarna känns jättefina och är lite mer spritsade inför det här än normalt efter vila. Säg att vi brukar ha 75 procents form på våra hästar efter liknande uppehåll så tror jag att det är 85 nu.

”Fått tillbaka rätta spänsten”

Hårdast betrodd på onsdagen blir Fonda Boko, som ser ut att ha passande förutsättningar i V86-4.

– Ja, det är drömläge för honom med springspår. Han är snabb ut och har aldrig varit osäker i volten, det är i första sväng han har sin akilleshäl och kan galoppera.

Faktum är att Fonda Boko har galopperat i mer än hälften av karriärens starter, 21 gånger.

– Det sitter i huvudet och finns inget vi kan göra åt saken med utrustning eller liknande, det handlar bara om honom själv. Många av galopperna har kommit i trånga situationer, då blir han lätt ängslig, speciellt när det kommer andra hästar utifrån. Därför är det bättre att han själv får komma utifrån den här gången. Men det absolut viktigaste är att hästen är i harmoni, och just nu visar han väldigt bra harmoni i träningen i alla fall.

Hur ser du på taktik och segermöjligheter?

– Även om han vunnit många lopp från ledningen så tycker jag personligen att han är precis lika bra bakifrån. Men med tanke på läge och distans kommer han givetvis köras i spets om han skulle nå dit. Han var lite blek under hösten, men verkar ha fått tillbaka den rätta spänsten och inställningen nu så det är klart att han är den med störst vinstchans.

”Bryr sig inte om underlaget”

Mot Swimming Pool talar att han aldrig lyckats nå en pallplacering efter liknande uppehåll förut, samt spår åtta bakom bilen i V86-8. För att det är en utpräglad vinterhäst som tagit sju av karriärens segrar denna årstid. 

– Det beror på att han inte bryr sig om underlaget, han springer på allt. När han vann V75 på Axevalla var underlaget knappt tjänligt, men vi jublade när vi såg banan eftersom vi förstod att det skulle gynna honom mycket. Nu verkar det bli plusgrader på onsdag och då ska det bli intressant att se vad Solvalla bjuder på för underlag…

Då hoppas ni förstås på riktigt krävande förutsättningar?

– Hoppas gör man väl inte, det är aldrig speciellt roligt. Men det skulle säkert öka hans chanser eftersom han är mindre missgynnad än många av konkurrenterna.

Men han verkar inte vara typen som vinner efter vila?

– Kanske inte, men hästen känns faktiskt riktigt bra. Han är starkare i kroppen och springer så där coolt med huvudet mellan knäna som han ska göra när han trivs. Torbjörn Jansson sade att hästen aldrig känts så bra som han gjorde innan han blev sjuk i höstas och det är samma känsla i träningen nu.

Kan du jämföra dagsformen nu med då han vann det där V75-loppet för ett år sedan?

– Då var han i riktig form så jag vågar inte tro att han ska vara fullt lika vass på onsdag.

Ändrar ni något i utrustning eller balans på någon av hästarna?

– Ja, Swimmng Pool kommer att tävla med rycktussar för första gången. Han hade det i jobbet på Solvalla och svarade bra så nu tycker vi att det är dags att prova. I övrigt kör vi som vanligt med båda.

Det är två så olika hästar, var skulle du säga att brytpunkten går distansmässigt om de skulle mötas på banan?

– Swimming Pool skulle vinna på 2 640 meter och längre distanser. Över medeldistans eller kortare så vinner Fonda, så den ligger någonstans däremellan, klargör Ulrika Wällstedt.


ROBIN JOHANSSON/KANAL75

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

ÄMNEN I ARTIKELN