Sydafrika vill satsa på travet

Publicerad:
Uppdaterad:
Roger Walmann hann inte bara besöka Krugerparken i Sydafrika, utan också diskutera landets framtid inom travet.
Foto: Kanal75/Andreas Bardell
Roger Walmann hann inte bara besöka Krugerparken i Sydafrika, utan också diskutera landets framtid inom travet.

Sedan i december har man kunnat spela på svenskt trav.

Nu vill Sydafrika satsa på en egen travsport.

– Man har som mål att köpa över hundra hästar i år, säger tränaren Roger Walmann, som nyligen besökte landet.

Foto: Kanal75
Leif Almgren är ansvarig för det internationella spelet på ATG.

I början av december blev det klart för sydafrikaner att spela på svenskt trav. Förväntningarna överträffades, och spel från Sydafrika omsätter numera 200 000 kronor under ett lunchtrav och 500 000 kronor på kvällstravet.

– Det är ofattbart bra egentligen. Vi visste inte vad vi skulle landa på för omsättning, men alla är förvånade över hur bra det gick, berättar Leif Almgren, ansvarig för det internationella spelet på ATG.

För några veckor sedan besökte Solvallatränaren Roger Walmann Sydafrika under en treveckorssemester. Men ingen semester utan trav – därför träffade han bland annat Dean Latimer, som är ordförande för det nystartade travförbundet. Sydafrika vill nämligen börja satsa på sporten.

– Galoppsporten har varit stor länge i Sydafrika, men Dean Latimer säger att det har blivit alltför mycket en rikemanssport. Den fattiga svarta befolkningen stängs ute, berättar Roger Walmann.

Ska skapa arbete

Man vill lansera travet bland annat för att minska arbetslösheten, och Harness Racing South Africa lovar att satsningen ska verka för att skapa jobb. Förhoppningen är att man ska komma igång med travsporten redan i år, att man ska kunna köra åtminstone ett lopp i höst. Just nu finns en enda travhäst i landet, och de måste naturligtvis bli fler.

– Man har som mål att köpa över hundra hästar i år, säger Roger Walmann, som vill uppmana hästägare att sälja sina hästar för ett bra pris till det sydafrikanska travet.

– Om man kanske kan gå ner lite i pris så kan det vara bra för sporten i längden.

De eventuella hästar som säljs kommer att hamna i goda händer, tror Roger Walmann.

– Genom galoppsporten har man redan en viss hästkunskap. Jag har besökt ett galoppstuteri, och det är väldigt bra ordnat där. En otroligt fin stil på hästarna.

Vänjer folk vid travet

Just nu spelas det bara på enklare spelformer på svenskt trav, som vinnare, plats och Dagens Dubbel. Man kan bara spela på lunchtravet på måndagar och kvällstravet på tisdagar. Lite av tanken med att starta ett spelsamarbete med Sverige var att låta folk bekanta sig med sporten.

– När de startar sina egna tävlingar ska åtminstone en del av kunderna ha sett trav förut, säger Leif Almgren. Man vill visa folk vad travsport är.

En insamling har startats till förmån för det sydafrikanska travet. Allt slags material behövs, från sulky till hjälmar.

– Jag har själv inte tid att hjälpa till så mycket eftersom jag har 150 andra hästar att ta hand om, säger Roger Walmann. Men jag kan gärna tipsa dem om saker när jag har tid, och försöka få folk här att sälja hästar billigt. Sedan kanske jag åker ner och kolla hur det går.

Ett ändå ganska välmående land som Sydafrika – känner de inte att ”här kommer Sverige med sin överlägsna välgörenhet”?

– Nej, de tycker bara att det är kul. De har ingenting, och inga pengar heller. Om de ska köpa hundra hästar, även om de får dem billigt, så blir det ett antal miljoner.

Sandra Jonsson, Minimedia

Publicerad: