Vem kunde tro detta?

TRAV

1.08,5.

1.08,5.

Jag fattar fortfarande inte att Giant Diablo är världens snabbaste häst genom tiderna.

För mig är det en lika förvånande att Giant Diablo satte världsrekord i går, som när Bob Beamon hoppade 8,90 i längdhopp i OS 1968 i Mexico City.

Visst, tränaren Roger Walmann har länge sagt att hästen hittat ytterligare en växel i USA, men vem hade kunnat tro att det skulle gå så här bra?

Inte jag.

Stort beröm till skötaren Malin Bohman, som varit i USA med sin ögonsten i fyra månader med utmärkt resultat.

Efter att ha sett samtliga prestationer och tider på banan, The Red Mile, i går så slås jag av att banan måste ha varit självspringande. Giant Diablos tid senare tangerades av treårige Donato Hanover och även andra tider var utsökta.

Dock ingen skugga över Giant Diablo, som tävlade barfota för första gången i staterna, ett är världsrekord är alltid ett världsrekord.

Tänk, vilken upplevelse för landets bästa lärling, Johan Untersteiner, att i sitt första lopp i USA köra snabbare än vad John D Campbell, Stig H Johansson och de andra superstjärnorna någonsin gjort och det efter styrning som fått hans förebild Örjan Kihlström att bli avvis.

Herregud, pojken är bara 23 år gammal

Var ska det här sluta?

The sky is the limit.

Fler bortamatcher väntar

Något har hänt med Fredrik B Larssons Giant Superman.

Efter andraplatsen i Elitloppet 2005 bakom Steinlager spåddes han bli en världstjärna, men så blev det inte. I stället blev han en gedigen medhängare som inte skapade eller förtjänade några rubriker.

Nu är det annorlunda.

På de fem senaste veckorna har han vunnit fyra av fem starter och i och med gårdagens seger tjänat 2?350?000 kronor.

Hemligheten bakom förvandlingen är att Giant Superman numera övernattar på travbanan där han ska starta, natten före loppet.

När han kommer till banan samma dag som loppet ska köras, är han så laddad och sugen på att tävla att han glömmer att ­både äta och dricka.

Skillnaden är att en häst kan göra en bra prestation utan att ha ätit på 24 timmar, men om han inte druckit på 5 timmar kommer han inte att kunna göra sig själv rättvisa.

När Giant Superman nu kommer till ­banan kvällen före start är det lugn och ro, han sover, äter och dricker precis som han ska. På morgonen får han en lättare värmning, efter den dricker han, sen är det uppvärmningen på banan, ny vätsketillförsel och sen lopp.

Fredrik B Larsson hade sex hästar till start i Bollnäs i går, fem av kom upp på tävlingsdagen, den sjätte – Giant Superman – anlände redan på fredag kväll.

Ett upplägg som gjort Giant Superman till landets just nu bästa häst.

Lita på att han kommer fortsätta med bortamatcher även nästa år.