Så ska titelförsvararen vinna loppet i år igen

Foto: Francais du Gull.
TRAV

Det har gått ett år sedan han senast besökte en vinnarcirkel.

På Påskafton kan Francais du Gull försvara sin titel i Påskstayern hemma på Gävletravet.

– Han känns bättre nu än vid samma tid i fjol, säger tränaren Erik Lindegren.

Francais du Gull är Erik Lindegrens stora reklamhäst genom åren och på lördagens gör nioåringen 99:e starten i karriären då det är V64 med Grand Slam. Grand Slam som garanterar tio miljoner kronor om någon blir ensam med sex rätt.

– Start nummer 100 blir i V75-finalen på Solvalla nästa helg, säger Gävletränaren.
Francais du Gull är en minst sagt nyttig häst som varit på pallen nästan varannan start. I pengar har det blivit närmare 3,4 miljoner kronor.

– Jag köpte inom som 1,5-åring på Kriterieauktionen och det är ägarnas första häst. Det är en hedershäst. Han är en härlig individ som jag har nära hjärtat. Han är lätt att ta till sig. Han har aldrig varit någon glänsare som har haft enkelt för sig, men har den där fina inställningen som man bara måste älska, säger Erik Lindegren.
Senast Francais du Gull vann var just i Påskstayern för ett år sedan.

– Han vinner inte så ofta men han matchats också mycket i gulddivisionen på V75 och möter de bästa. Då är det svårt att räcka hela vägen, särskilt när de är nio år. Men han gör det bra och var till exempel tvåa näst senast i Bollnäs bakom On Track Piraten. Jag brukar säga att vara tvåa-trea i gulddivisionen är som att vinna vanliga lopp.
Om du jämför hästens form i fjol vid samma tid och nu?
– Han känns bättre nu. Han gick ner sig lite efter Sweden Cup för två år sedan då han var tvåa och sedan fick han en oturlig ögonskada i samband med SM på Åby i oktober så det har varit en del bekymmer. Men sedan han kom tillbaka efter ögonskadan tycker jag han varit mer på gång. Han var visserligen lite sämre senast, men hade då en liten halsinfektion.

Genomkörare inför V75-finalen
När ni vann Påskstayern i fjol, hur gick det till?
– Vi stod precis som nu med 60 meters tillägg. Han fick gå med i ryggar sista varvet och så spurtade han ifrån dem på upploppet. Det känns som att han mötte lite sämre hästar då, tyckte jag.
Dina tankar inför lördagens lopp, V64-4?
– Han behöver ett lopp innan V75-finalerna nästa helg. Jag tyckte det här passade bra och vi kan lika gärna starta istället för att köra ett jobb. När jag anmälde honom var tanken att han skulle få ett snällare race och sedan gå med i rygg 700-800 kvar och spurta till slut. Blir vi tempotorsk får vi ta det. Det är en genomkörare inför finalerna. Men visst är han så bra att han kan vinna ändå om han får sitt lopp.
Vad säger du om motståndet?
– Jag tycker att Reijo Liljendahls Expensive River är fin och även Limoncelli. De är väl de som jag har mest respekt för.
Gör du några balansändringar?
– Han går med skor och öppet huvudlag som vanligt, en ändring är att det blir första starten i år utan brodd i skorna. Kanske kör vi i en vanlig sulky istället för en amerikansk sulky nu när det är voltstart, men det är inget jag bestämt hundra. Det är trots allt bara två hästar på vår startvolt.

Lars-Ove Pettersson, Kanal 75