”Har nog suttit mer i skallen hos honom”

1 av 2 | Foto: Maria Törnqvist var sprudlande glad efter sin V75-seger med Storm Cloud på Kalmar den 12 mars
TRAV

Hon spräckte nyligen segernollan för stallet på V75.

Men för 27-åriga Maria Törnqvist var det inte lika befriande som för Markus B Svedberg.

– Det har nog suttit mer i skallen på honom än på mig, säger Maria Törnqvist till Trav365.

25-årige proffstränaren Markus B Svedberg har trots sin ringa ålder vunnit mycket på travbanan, både som tränare och kusk.

Men, det var någonting som fattades, någonting som Markus själv grämde sig över. En V75-seger.

Det är klart det är och har varit jobbigt”, berättade Markus för Trav365 tidigare i år om stallets nolla på V75.

Så kom den, den så efterlängtade segern på V75, den 12 mars på Kalmar.

Den som grejade triumfen i travets elitserie var 27-åriga Maria Törnqvist, Markus tränarkollega och sambo.

Törnqvist, med en bakgrund hos Åke Svanstedt, vann inte bara på V75 och tog stall Markus B Svedbergs första seger på V75.

Hon gjorde det mot proffsen, från sämsta tänkbara utgångsläge, med spår åtta bakom bilen.

”Stolt över”

– Det var jättekul att vinna på V75 så klart, jag har ju vunnit som egen tränare för flera år sedan men aldrig som kusk, säger Maria Törnqvist till Trav365 och fortsätter:

– Men att det var stallets första seger på V75 har nog suttit mer i skallen på Markus än vad det har gjort på mig, jag har tyckt att hästarna känts både starka och fina och tänkt att det kommer.

Så du har inte tyckt att stallets nolla på V75 varit lika jobbigt som Markus?

– Nej, det har nog som sagt stört Markus mer än mig, skrattar Maria och fortsätter:

– Det var faktiskt jäkligt kul att vinna som kusk, och det är det som jag känner mig mer stolt över, att vinna som kusk mot proffsen. En bonus också att det var egenägt.

”Klart han präglat mig”

Hur funkar det att driva en tränarrörelse med sin sambo?

– Det fungerar bra, vi har jättebra personal som är både rutinerade och duktiga och när vi jobbar så är det jobb. Det är klart att jag och Markus har delade åsikter, men då får man testa sig fram. Vill han testa något på någon häst så gör han det, och vill jag testa något på någon häst så gör jag det. Över lag så fungerar det bättre än vad de flesta tror, vi jobbar ju mycket och är iväg på mycket tävlingar så vi är inte på varandra hela tiden.

År 2009 tog Maria en V75-seger som tränare med Conrads Lena på Halmstad, med Thomas Uhrberg i sulkyn. Förutom egen tränare och de senaste åren hos pojkvännen Markus B Svedberg har hon jobbat hos Åke Svanstedt i sju år. Mycket av hennes tränarfilosofi i dag kommer från hennes tid hos Åke.

– Det är klart det är så, jag har varit hos många duktiga tränare på praktik och så där, men jag var hos Åke i sju år och det är klart att han har präglat mig. Det var inte så mycket krångel hos Åke, han såg till att hästarna fick bra mat, att de trivdes, och att de var tränade helt enkelt.

Hur har din tid hos Åke präglat dig i ditt sätt att arbeta med hästar i dag?

– Vi har byggt en sandbana här som vi har byggt själva efter eget huvud, vi låter hästarna gå i flock i hagen, låter hästarna gå sandintervaller, och vi försöker jobba lite åt det hållet. Den här gården är helt annorlunda kontra den Åke hade så vi kan inte träna likadant och vi har givetvis hittat en egen nisch, men givetvis har jag mycket med mig från tiden hos Åke.

”Hoppas på tempo”

Under onsdagen kan Maria Törnqvist och Markus B Svedberg ta nya segrar, den här gången på V86. Maria sitter upp bakom 8 Quite Windy (V86-2).

– Allting är bra med honom och han håller fin form, jag var jättenöjd med honom senast i Kalmar och han kändes helt perfekt då. Han hade lite otur, på sista bortre långsidan gick det fort och han hade svårt att växla tempo, sedan kom han tillbaka starkt över upploppet och slutade trea, trots att han blev störd.

Hur ser du på uppgiften den här gången?

– Det är några skapliga hästar emot och vi har inte fått något drömläge direkt med spår åtta bakom bilen, över kort distans. Men, han känns i varje fall pigg, glad och fin här hemma och han var inte trött i mål senast. Jag hoppas vi kan hitta ner i banan och sedan gå till slut.

Taktik?

– Det vet jag inte, det får vi se. Jag hoppas de kör mot varandra så jag kan ta i vänstertömmen och styra rakt ner, de brukar bli lite gasglada när det är barfota och fina banor.

Några ändringar?

– Nej, det blir barfota runt om, norskt/halvstängt huvudlag och vanlig vagn som senast, säger Maria Törnqvist.