Solvallas besked: ”Klarar inte av det”

TRAV

Nu har banan utvärderat testet med en egen tävlingsdag med snabbtrav – väljer att inte gå vidare

1 av 2

Här är beskedet från Solvalla.

Efter testdagen med en egen dag med Xpresstrav väljer man att inte gå vidare med de tävlingsrutinerna.

– Hästarna måste komma i första hand och skötarna måste ha en god arbetsmiljö. Det klarar vi inte av med det här upplägget, säger Roger Walmann, travtränare på Solvalla.

Foto: Roger Walmann

Under juni har Solvalla under två tävlingsdagar testat att ha kortare tid mellan loppen.

Syftet med testat var att ta reda på om en enskild bana kan arrangera spelkonceptet Onsdag Xpress med V86 själv istället för att som idag delar det med en annan bana.

I onsdags genomfördes de sista testet som togs emot med blandade reaktioner bland de aktiva.

Nu har Solvalla utvärderat det hela, tillsammans med banveterinär och representanter från Solvalla Travtränareförening. Slutsatsen är att det inom tidsramen för Onsdag Xpress, med åtta lopp och nuvarande TV-tid, inte är genomförbart på ett säkert och djurvänligt sätt.

– Som test har det varit väldigt lyckat. Alla har ställt upp på bästa sätt för att ge testet en ärlig chans och vi har dessutom lyckats hålla alla tider. Däremot är det tydligt att det saknas marginaler och att det riskerar att skapa en stressig arbetsmiljö för både hästar och människor, säger Solvallas sportchef Markus Myron i ett pressutskick.

”Hästarna måste komma i första hand”

Även Solvallatränaren Roger Walmann är inne på samma linje.

– Även om det varit genomförbart är det inte önskvärt att tävla med så kort tid mellan loppen. Hästarna måste komma i första hand och skötarna måste ha en god arbetsmiljö. Det klarar vi inte av med det här upplägget, säger han.

Men Solvalla hoppas att de trots allt ska kunna få en egen tävlingsdag.

– Vi kommer föra en dialog med Svensk Travsport och ATG efter sommaren för att se om det finns andra sätt för oss att ha fler egna tävlingsdagar. I samband med det ska vi även inleda ett projekt om hur vi kan förbättra våra tävlingsdagar. De två test vi precis genomfört har gett inspiration till fortsatt utveckling, säger Markus Myron.

ARTIKELN HANDLAR OM

Solvalla

Trav