Mejla

Michael Carlsson

Det är bästa spiken på miljonspelet i dag

Michael Carlsson synar lopp för lopp på GS75 • Söndagen den 7 mars

Sportbladets expert Michael Carlsson tippar GS75-loppen på Umåker.
Sportbladets expert Michael Carlsson tippar GS75-loppen på Umåker.

Grand Slam 75 i Umeå är det som gäller idag.

Jan-Olov Persson har inlett det nya året starkt och hästarna ser formstarka ut och levererar på löpande band.

Järvsö Tord såg dunderfin ut vid en överlägsen seger i årsdebuten och är bästa spiken på miljonspelet.


ANNONS: Här kan du ta rygg på Sportbladets andelsspel – gå med i laget [Extern länk]


GS75-1:

Ett starkt tvåhästars lås inleder omgången i Umeå. Wilmer Gel har tänt till fantastiskt bra sedan han kom till Norrland och radat upp toppinsatser. Senast höll han strålande till andraplatsen från dödens i ett stayerlopp över dryga tre varv i V75 på Åby. Hästen är åtgärdad efter den starten och tränar bra igen. Det är hemmaplan och tränaren Michael Ågren hoppas förstås att få se sin häst i vinnarcirkeln. Ulf Ohlsson lär prova från start men hotet finns invändigt i form av Mr Sånna. Han fick äntligen vinna senast efter att ha haft lite oflyt i flera tidigare lopp. Hästen är snabb ut och tränaren Hanna Olofsson säger att han går bäst i ledningen. Nolimitjimmit lär spetsa initialt men är intresserad av en rygg över den långa distansen. Då lär det bli Mr Sånna i spets efter en bit och sedan kan det bli duell med Wilmer Gel så får vi se vem av dem som är starkast över den långa distansen.

GS75-2:

Keep Calm Boko är nog bästa hästen i det här fältet men är samtidigt orutinerad med bara två starter innanför västen. Han är heller inte att lita på men fart finns så det räcker och blir över för klassen. I debuten galopperade han bort massor av mark i starten och det var gränsfall att hästen skulle bli diskvalificerad. Han kom ändå tillbaka och vann smått överlägset med krafter kvar enligt Robert Dunder. I starten därefter ändrade tränare Dunder lite i utrustningen efter en fin värmning men det slog inte alls ut och hästen vara bara okej som trea från dödens. Han är uppfräschad efteråt och känns återigen fin i träningen. Det blir samma utrustning som i debuten och en felfri Keep Calm Boko borde kunna få överta ledningen efter en bit och då blir han svårslagen. Vidöppet bakom om favoriten gör bort sig.

GS75-3: 

Even’s Good Girl är favorit i det här damloppet. Läget är lite knivigt långt ut, även om hon har blivit nedstruken ett hack bakom bilen. Hon körs av en orutinerad kusk och det kan lätt gå galet därifrån. Hästen tände annars till i januari och tog tre raka segrar. Senast var hon ute i V75 och räckte inte till mot tuffa konkurrenter. Efter en invändig resa lär Robert Dunder henne bara jogga med bakom över upploppet när han insåg att hon ändå inte kunde bli bättre än sexa. Dunder har tidigare berättat att Even’s Good Girl helst ska ha en ryggresa men hon är säkert bästa hästen i det här ihåliga gänget och utan strul är det nog bra chans ändå trots allt. En häst som man ska passa och som är ett givet motbud är Unleash The Steel. Hästen har årsdebuten och comebacken avklarad och ska gå framåt rejält med loppet i kroppen. Nu berättar tränaren Markus Pihlström att man växlar upp till det här loppet och kör barfota runt om och med jänkarvagn. Den effekten kan mycket väl göra att det räcker till seger och Unleash The Steel är startsnabb och från ledningen kan hon rinna undan.


ANNONS: Här kan du ta rygg på Sportbladets andelsspel – gå med i laget [Extern länk]


”Är stark och tål att göra jobb”

GS75-4:

Det här kallblodsloppet ser ut att stå mellan Jan-Olov Perssons två hästar. Och istället för att fega och strecka båda så spikar jag Järvsö Tord. Han såg nämligen smällfin ut vid en överlägsen seger i comebacken och årsdebuten senast. Han ska ha gått framåt ytterligare med den genomköraren i kroppen och träningsrapporterna från stallet går i dur. Jan-Olov Persson tycker att det är hans bästa chans av sina hästar i loppet och spår 13 är bra i en spårtrappa. Det här gänget blåser Järvsö Tord till i ett nafs tror jag. Värsta hotet är som sagt stallkamraten Prins C.K. som är en kapabel häst som vunnit många lopp men han har även haft en säregen stil. Travet har inte alltid varit det bästa men han såg jättefin ut i årsdebuten och enligt tränaren Persson travade hästen bättre än någonsin där. Är stark och tål att göra lite jobb själv och han är en given utmanare till Järvsö Tord.

GS75-5:

A Whispering Angel kommer från Daniel Wäjerstens framgångsrika formstall. Stoet har inlett det här året på bästa sätt med två raka och enkla segrar från ledningen. Hon har vunnit med krafter kvar i snabba avslutningar och toppformen sitter där. Värsta hotet den här gången är spår åtta bakom bilen över kort distans. Från sådana lägen vet vi att det lätt kan gå galet. Även om hon öppnar snabbt så finns det flera startsnabba invändigt som jagar ledningen. Blir givetvis farlig utan strul men måste garderas från ett sådant vingelläge. Stallkamraten Queen of Fashion var senast tvåa bakom stallkamraten A Whispering Angel. Inte omöjligt att hon nu kan få revansch då hon har ett mycket bättre utgångsläge med spår tre bakom bilen. 

GS75-6:

En ny tvåhästars duell är att vänta och ett revanschmöte från senaste starten mellan J.H.Mannerheim och Selmer I.H. Då vann den förstnämnde efter att ha fått ett helt perfekt lopp i andra par utvändigt. I dödens travade Selmer I.H. som gjorde grovjobbet och kopplade greppet in på upploppet. Men han kunde inte stå emot den smygkörde J.H.Mannerheim kort före mål men föll med flaggan i topp. Båda två visade i alla fall full form och det är ju två gulddivisionshästar som är härdade i V75. J.H.Mannerheim har startat ytterligare en gång och hade då lite sparat i ett guldlopp. Dessa två är huvudet högre än sina konkurrenter och den som får bästa loppet lär avgå med segern. Båda två är snabba från start och frågan är vem som kommer till ledningen över den korta distansen.

GS75-7:

I det avslutande sprinterloppet är Leave Your Sox On favorit. Han vann sex lopp i fjol och tävlade i V75 och kan mycket väl vara den bästa hästen i fältet. Men han har inte startat på några månader och kommer åter från en vinterträning. Petri Salmela tycker att hästen är väl förberedd och känns kanonfin i jobben, men kort distans är ingen fördel. Dessutom är läget sämsta tänkbara med spår tolv och det känns som en sårbar favorit. Två heta motbud som däremot har visat färsk och fin form är Flight Deck, som efter segern näst senast var duktig som fyra i Finland mot tuffa hästar. Han är dessutom rykande startsnabb och inte omöjligt att han spets trots spår åtta bakom bilen. Och så har i Extra G.T. som har tänt till i sin nya regi och vunnit båda sina starter i februari. Får han en fin ryggresa biter spurten bra till slut och då kan han slå till.

Michael Carlssons GS75-system

GS75-1: 5–4 (1–10)

GS75-2: 5–13–8–1 (7–3)

GS75-3: 7–4–6–11–2 (10–1)

GS75-4: 13 Järvsö Tord (14–9)

GS75-5: 8–11–4–3–5 (9–6)

GS75-6: 5–4 (1–3)

GS75-7: 2–9–8–12–1 (4–6)

Systemet är på 2000 rader / kronor.


ANNONS: Här kan du ta rygg på Sportbladets andelsspel – gå med i laget [Extern länk]


Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!