Elitloppet 2021

”Det är den snabbaste häst jag någonsin kört”

Per Lennartsson jagar titlar i Elitloppet och Harpers • Kör startkanonen Click Bait: ”Öppnar hur snabbt som helst”

Av: 

Andreas Örtengren

TRAV

Per Lennartssons, 55, fjolår kantades av en canceroperation och en allvarlig hästolycka.

Trots detta kör han nu i Elitloppet.

– Elitloppet var inget jag ens vågade drömma om när jag låg sjuk och skadad, säger han till Trav365.

Fjolåret (2020) lär inte kusken och Eskilstuna-tränaren Per Lennartsson glömma i första taget.

Ett besked om prostatacancer följdes upp av en operation där han gjorde blixtsnabb succécomeback på travbanan fem veckor senare.

Men i slutet av förra året var olyckan på nytt framme då Lennartsson blev omkullkastad av en häst och ådrog sig bland annat en fraktur vid bäckenet.

Men under våren lyckades han kravla sig tillbaka ytterligare en gång på kort tid – trots att smärtorna stundtals var svåra.

Trots misären var fjolåret en sportslig succé med över 13 miljoner (!) inkört som kusk.

Per Lennartsson blev flitigt anlitad av flera av Sveriges absolut största tränare och vann bland annat Breeders’ Crown-finalen med Robert Berghs superhäst Hail Mary.

Click Bait: ”Helt unik, liknar ingenting”

I förra veckan blev Stefan ”Tarzan” Melanders kvickfotade Click Bait inbjuden till Elitloppet där det tidigt stod klart att tränaren ville se Per Lennartsson i sulkyn.

– Jag visste sedan tidigare att ”Tarzan” ville att jag skulle köra honom i ett eventuellt Elitlopp och jag har ju kört hästen många gånger tidigare. När den här hästen är fräsch är det en riktig kanon och det är den snabbaste häst jag någonsin kört, helt unik i sitt sätt när han löper iväg skulle jag säga, det liknar ingenting. Framförallt när han är i form som han var senast och även i Fyraåringseliten på Solvalla 2020 bakom Ecurie D., säger 55-årige Lennartsson.

Robert Bergh öppnade upp dörren för en start i Elitloppet för Hail Mary men blev sedan avstängd. Hur tänkte du om att eventuellt behöva välja?

– Visst insåg jag ju att det kunde ha blivit ett val och det hade jag då fått ta ställning till om nu Bergh hade erbjudit mig platsen. Klart att jag gärna hade velat vara lojal mot ”Tarzan” som alltid varit schysst och likaså med Bergh men den diskussionen behövde jag aldrig ta nu vilket på ett sätt var skönt. Men visst hade jag fått ta mig en allvarlig tanke men nu ser jag fram emot att köra Click Bait.

”Kunde ha vunnit Elitloppet”

Per Lennartsson har vid ett tillfälle tidigare kört en Elitloppsfinal.

2011 kom han på en meriterande tredjeplats med egentränade Rakas – ett minne som han bär med sig hela livet.

Det hade faktiskt kunnat bli seger den dagen då megasensationen Brioni istället vann storloppet.

– Jag är väldigt nöjd med den placeringen men jag tror att hade luckan kommit för oss likt den gjorde för Joakim Lövgrens Brioni, då hade vi lika gärna kunnat vinna loppet. Rakas hade massa krafter kvar och även om jag nu blickar fram emot årets lopp så hoppas jag att kunna få fram ytterligare en egentränad i Elitloppet, någon gång innan jag slutar.

2011 blev Per Lennartsson trea med sin egen Rakas – ett lopp som han kunde ha vunnit med lucka.

Foto: Maria Holmén / TR BILD

Spår sju bakom bilen

Efter lottningen stod det klart att Click Bait starter i det andra försöket (V75–3) från spår sju bakom bilen.

Utgångsläget verkar inte besvära kusken Per Lennartsson.

– Egentligen spelar det ingen roll om man har spår två eller sju med honom, det gäller ju egentligen bara att ta en längd på de andra. Det som kan vara svårt är att sida vid sida ta sig förbi. Jag vet ju inte hur tränaren resonerar men om man laddar med honom så vet jag hur snabb han är. Oavsett så hoppas jag att vi tidigt kommer ner på innerspår då det inte är många hästar som kan göra jobbet i spåren och vinna, säger kusken och berättar vidare:

– Det är många fina hästar med i heatet naturligtvis där Seismic Wave är en runner up. Gareth Boko kommer från två kanonlopp. Ecurie D. är en undantagshäst som inte var som allra bäst sist. Cokstile vet vi ju hur bra han är. Very Kronos fick ett tråkigt läge med spår åtta men är inte borta trots det. Alla har hög kapacitet och årets fält är mycket ovissa.

Kör åt Nurmos i Harper Hanovers

Per Lennartsson kör många fina hästar åt olika stortränare under Elitloppshelgen på Solvalla.

Allra mest fokus blir det naturligtvis på Click Bait som startar i Elitloppet.

Men även stort uppmärksamhet tilldelas lördagens miljonlopp – stayerloppet Harper Hanovers (V75–7) där Lennartsson kör Timo Nurmos blott fyraårige hingst, Boston Wise L.

Distansen är 3 140 meter och duon startar från den främsta volten – och trots den italienske hästens orutin, så vill Lennartsson höja ett varningens finger.

– Efter treårssäsongen har han nu som fyraåring bara ett lopp innanför västen. Senast på Solvalla vann jag med honom men var inte helt nöjd med hur han fungerade den dagen, men han har gåtts igenom och kommer troligen helt fräsch till lördagens lopp. Jag vet hur duktig Timo är på att ställa iordning hästar till såna här lopp. Det är svårbedömt att sia om chanserna och det är svårt att ha några krav på honom men jag vet att det är en riktigt bra häst med hög kapacitet – och ett intressant läge där framme.

Per Lennartsson kör Timo Nurmos Boston Wise L. i Harper Hanovers under Solvallas Elitloppslördag (V75–7).

Foto: Lars Jakobsson / TR BILD

Elitloppet: ”Vågade inte drömma om”

Ditt fjolår kantades av tragedi och framgång. Sjukdom och rekord. Hur kan du titta tillbaka på det som hänt och var du är nu?

– Att jag skulle köra Elitloppet i år var inget som jag vågade drömma om ens när jag låg sjuk och var skadad. Jag har haft väldigt ont och än i dag är jag stel och det tar lite längre tid att komma tillbaka än jag vill, men när jag jämför med hur jag mådde tidigare, då ska jag verkligen inte klaga nu. Jag kör inte så många lopp då det blir för jobbigt men allt går åt rätt håll.

✓ Guide Elitloppet 2021: ✓ Allting inför superloppet ✓ Tidiga vinnare ✓ Startfältet

Publisert:

LÄS VIDARE

Elitloppet 2021– startlista, guide, fakta, tv-tider

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Elitloppet 2021

Elitloppet

Hästar

Trav

Solvalla