”De kommer alltid vara en del av Ecurie D.”

Ecurie D.:s ägare talar ut om: • USA-flytten • Kommunikationsmissen • Framtiden

Stjärnhästen Ecurie D. lämnar Stall Hamre för USA och Åke Svanstedt.

Flytten rörde upp känslorna hos Stall Hamre.

Nu ger ägarduon Süleyman Yüksel och Marko Kreivi sin bild av flytten, missen i kommunikationen och framtiden.

– Vi är otroligt tacksamma och de kommer alltid vara en del av Ecurie D., säger Süleyman Yüksel om Stall Hamre.

Ecurie D. slutade tvåa i Elitloppsförsöket och sexa i finalen.

Förra söndagen – strax efter Elitloppet – avslöjade facktidningen Travronden att Ecurie D. lämnar Stall Hamre för att i stället flyttas till USA och den svenske stjärntränaren Åke Svanstedt.

Nyheten kom som en chock – inte minst för Frode Hamre.

– Jag blev väldigt överraskad och så klart mycket besviken. Jag läste i Travronden och ringde direkt min bror Atle som inte heller hade någon aning om detta. Efter det pratade jag med ägarna och de berättade att han skulle till Åke Svanstedt, sa Frode Hamre till Trav365 dagen efter och fortsatte:

– Det kom som en chock naturligtvis. Ecurie D. är ju vår stallstjärna och jag tycker hästen har så mycket kvar att göra på skandinavisk mark med mycket pengar att tjäna. Men det är ägarnas beslut och de kan göra vad de vill förstås.

”Inga ”hard feelings” mellan oss”

Nu ger Ecurie D.-ägarna Süleyman Yüksel och Marko Kreivi sin bild av flytten och framtiden i USA.

– Jag vet vad hästen betyder för dem (familjen Hamre) och skötaren Tina. Att hästen varit anmäld till andra lopp på andra sidan beror på att man måste betala i tid och även kunna landa där. Vi har under en lång tid sagt att vi vill se honom i USA. Det stämmer att han ska dit och vi har pratat med tränarna och det är inga ”hard feelings” mellan oss. Det blev fel på sättet det kom ut. Sedan att det var just efter Elitloppet gjorde ju inte saken bättre, säger delägaren Süleyman Yüksel till Trav365.

Har flytten till USA något att göra med de senaste resultaten?

– Där vill jag vara väldigt tydlig. Det här har varit något vi pratat om länge och tvärtom, vi är jättenöjda med Atle och Frode, vad de gjort för hästen och även skötaren Tina. Vi är otroligt tacksamma och de kommer alltid vara en del av Ecurie D.. Vi har båda många andra hästar hos Hamre. Till exempel Asteroid, som Atle själv hittade till mig, han ringde mig, du ska köpa en häst, du ska bara hålla käft o betala. Bry dig inte om stammen för då betalar du inte. Jag litar helt på honom och han är otroligt duktig. Vi kommer fortsätta satsa på Frode och Atle.

– Såna här beslut är aldrig lätta att ta och nu kommer Ecurie D. finnas långt borta men jag har knappt kunnat se honom tävla här heller den senaste tiden. Frode och Atle har gjort ett grymt jobb med honom och jag kommer att fortsätta satsa på dem med övriga hästar. Jag har även full respekt för att inte skötaren Tina kan följa med till USA, och att hon blev väldigt besviken. Jag är mycket tacksam för allt förra tränarna gjort och ser fram emot ett långt samarbete. Jag vill också vara tydlig med att testa vingarna i USA har varit en dröm för oss under lång tid och har inget med att göra med de senaste insatserna, förklarar Marko Kreivi.

”Var inte frisk”

Det var för två år sedan duon köpte Ecurie D. och hästen ståtade med elva raka segrar när segerraden fick ett abrupt slut i Hugo Åbergs Memorial i fjol på Jägersro.

Uppladdningen inför årets Elitlopp blev heller inte den bästa. I finalen av Paralympiatravet plockade kusken Björn Goop ur hästen i fältet.

– Han fick inte en optimal laddning. I Paralympia var han inte frisk, även om det loppet blev tufft så tycker jag han borde ha tålt det. Björn Goop känner hästen och tog ur honom vilket var bra. Att med 3,5 veckor kvar till Elitloppet vara sjuk och sedan se ut som han gjorde i försöket, det var otroligt bra, sen blev det för tufft i finalen, säger Süleyman Yüksel.

”Nu är allt klart”

Det nya äventyret i USA är en plan som Yüksel och Kreivi haft under en längre tid.

– Jag tror USA kommer passa Ecurie D. och även höja hans marknadsvärde. Att vi vill till andra sidan beror också på att de två största stuterierna visat intresse. Jag tycker den här hästen har bäst värde i aveln på andra sidan, de vill ha något nytt blod. För att det ska bli intressant vill amerikanarna se honom på sin hemmabana. En sån hingst som han har en framtid inom aveln med mycket karisma. Jag är själv mycket intresserad av aveln och drömt om detta i många år, säger Süleyman Yüksel.

Ecurie D. reser till USA den 21 juni.

– Han har precis rest till Skåne och kommer att finnas hos tränaren Christoffer Eriksson fram tills avresan till USA. Efter det väntar fem veckors karantän vilken han är fri från den 30 juli. Det har varit mycket att ordna med rent administrativt men nu är allt klart, säger Marko Kreivi.

Ecurie D. såg bländande ut i sitt Elitloppsförsök.
Ecurie D. såg bländande ut i sitt Elitloppsförsök.
Delägaren Marko Kreivi.
Delägaren Marko Kreivi.
Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!