Stjärnans Sverige-flytt: ”Som att köra en bil”

Fredrik ”Frasse” Fransson i stor intervju om: • Verksamheten • Drömmarna • Nyförvärvet • V75-chansen

Uppdaterad 2021-04-17 | Publicerad 2021-04-16

Den norske kallblodskanonen Odd Herakles packade resväskan och flyttade till Sverige.

Hans nye tränare Fredrik "Frasse" Fransson är lyrisk över stallets nyförvärv.

– Det fanns oro över flytten men det har gått på räls. Vinstchansen är 80 procent, säger han till Trav365.

Lördagens höjdpunkt för många kommer duellen mellan norske Odd Herakles och svenske Månlykke A.M. bli i V75-3. Segermaskinen från väst har inte förlorat lopp sedan september 2019 och sedan dess radat upp vinsterna. När Bergsåker slår upp sina portar jagar han sin 21:a raka seger, och gör så i ny regi.

Hingsthållaren Fredrik Fransson, eller "Frasse" som alla kallar honom, ägnar sig åt travträning och driver Monster Trav, ett stuteri i Järvsö. Han gör det ihop med frun Michaela, medan gårdskatten ser till att hålla möss och råttor borta. För snart två veckor sedan lastade de av världens bästa kallblod de senaste åren då denne tillfälligt flyttat till Sverige för att kombinera tävling med avel under vår och sommar.

– Han kom hit i måndags för snart två veckor sedan och det var mäktigt att se honom kliva av transporten och in i boxen. Odd Herakles gillar normalt sett inte andra hingstar och det fanns en oro kring miljöombytet. Detta är den största förändringen för honom, ingen tvekan som saken. Han bytte stall vid ett tillfälle i fjol men då fungerade det inte och han fick åka tillbaka till sin vanliga box som han haft under sju års tid. Allt har dock gått över förväntan sedan ankomsten till oss. Då har jag nog ändå fler hingstar på liten yta än någon annan i Sverige, runt 16-17. Han hälsade dock på de andra hingstarna och gick direkt till sin nya box för att äta. Det har gått som på räls, berättar "Frasse" för Trav365.

”Spänsten är enorm”

Tränaren berättar om en incident då stallets Lome Diamant blev nedtryckt av Monster Monsun, Ängsborken med flera och tvingades flytta en sådär hundra meter.

– Han hängde med huvudet och slutade gnägga. Av den anledningen fick han istället gå med en annan hingst och det blev vinst direkt första loppet efter det. Det har dock inte utdelats några onda ord mot Odd av de övriga hingstarna och han har känts perfekt i de fyra jobb som han gått för mig. Nu senast i torsdags då han fick gå två snabba intervaller på 300 meter. Det är som att köra en bil. Spänsten är enorm!

Odd är fullbokad sedan långt tillbaka, 70 svenska och 25 norska fölmärrar, och på måndag börjar det nya äventyret då han för första gången i sitt liv ska hoppa på en bock. Tidigare har avelsarbetet gjorts med märrar, så det finns en viss osäkerhet hur det nya upplägget kommer att fungera när framtida små Odd Herakles ska komma till världen.

– Det är en enorm skaderisk när man använder ston. Jag vet inte hur Odd Herakles kommer att tänka kring bocken. Ängsborken blir genomsvettig och gillar det, medan Monster Monsun tittar på mig och troligen tänker: "är jag dum i huvudet, eller?". Att kombinera avel med tävling är inget nytt för Odd som gjort det regelbundet de senaste åren. Det är annorlunda med en äldre hingst, jämfört med någon som Ängsborken som inte tävlar i samband med avelsarbete.

Från Järvsö till Aftonbladet och tillbaka

"Frasse" har haft ett brinnande hästintresse sedan barnsben men är också journalist i grund och botten. Tredje generationen för att vara exakt.

– Jag arbetade som redigerare på Aftonbladet i samband med sommar-OS och fotbolls-VM 2004 och blev kvar där under ett års tid, innan jag flyttade tillbaka till Järvsö. Numera är jag även delägare i flera tidningar, bland annat en gratistidning som delas ut i 80 000 exemplar. Mitt stora intresse har dock alltid varit avelsbiten, stamtavlor och så, där jag tidigt var något av en "Rain Man-unge".

Tätorten Järvsö i Hälsingland förknippas bland annat med Barbro "Lill-Babs" Svensson, men givetvis också med en viss Jan-Olov Persson och Järvsöfaks. Just Jan-Olov kom att spela en viktig roll i början av Franssons karriär.

– Jag är en Järvsö-grabb, "born and raised", och min pappa var god vän med Jan-Olov. Ett tag när de var runt 16-17 år så bodde de dessutom ihop. En dag såg jag att han lagt ut en annons om fölmärrar som var till salu och jag kontaktade honom. Märren som jag ville ha, Faksinett, fanns dock inte på hans lista. Den ville han inte släppa till en början men till slut så fick jag henne. Hon skulle senare få en son vid namn Monster Monsun, som blev min första V75-vinnare. Den både körde, tränade och ägde jag, så det var stort. Då eskalerade min satsning. En eventuell vinst på lördag kan givetvis inte jämföras med en seger som denna med en egen häst.

Vill se sitt namn i historieböckerna

Monster Monsun var startskottet och "Frasse" har sedan dess haft blicken framåt, och drömmarna är stora.

– Jag håller inte på med detta för att vara en i mängden utan vill att mitt namn ska stå i historieböckerna. Då måste man gå sin egen väg. Jag är inte en människa som kan sitta vid en teve på kvällarna, då får man inget gjort, utan det är en miljon andra saker som ska göras. Servicen i vårt stuteri är "top notch". Målsättningen är att alla märrar ska bli betäckta. Det är viktigt att de och hingstarna ska trivas, så det finns mycket rutiner för var och en. Det är bra mat och vatten, dessutom har alla det lugnt och skönt. Onaturlig betäckning är ett hantverk. Folk som besöker oss blir imponerade. Anledningen till att stuteriet heter "Monster Trav" är för att jag för många år sedan döpte en häst till "Monster", och det är också något som fungerar för både kall- och varmblod. Visst skulle jag kunna döpa verksamheten efter mig själv, men jag tänker långsiktigt. Någon ska ju i framtiden ta över efter mig.

Han berättar vidare att det redan kommit in drygt 300 bokningar till de sju avelshingstar som står uppstallade och arbetet kommer igång på allvar under den nästkommande veckan. En sådan som Tekno Jerven skapade vad som kan liknas vid hysteri i samband med sin V75-vinst i vintras. ”Frasse” ansvarar för Alf Johnssons kallblod och telefonen gick minst sagt varm efter Bollnäs-segern. Så pass att den lade av.

– Det har varit stort intresse ända sedan Ingbest stod hos oss 2019. Han blev uppbokad för 80 ston inom loppet av 24 timmar, det har aldrig hänt förr. Tekno Jerven och Ängsborken likaså. Folk ringde mig till och med klockan tre på natten om de såg mig online på sociala medier. Det är otroligt billigt med boknings- och fölavgifter för kallblod. Odd kostar totalt 21 000 kronor, vilket är en spottstyver mot vad man hade fått betala för ett varmblod av samma kaliber. Man kan betäcka tio kallblod till priset av ett varmblod. Jag och Svensk Travsport har dock en pågående diskussion om beslutet att minska gränsen för hur många ston man får betäcka under ett år. Numera är det max 70 på grund av den så kallade "inavelsproblematiken". Jag bygger dock mina åsikter på vetenskap och är hela systemets främsta motståndare.

"Tillfället gör tjuven"

Fransson har specialiserat sig på kallblodshästar, både på grund av den ekonomiska aspekten men också för att han älskar rasen. På senare tid har han dock spänt bågen och fått in en spännande hingst i stuteriet, nämligen passgångaren Hayden Hanover.

– Jag ville tidigt ha in den till oss! Han är superintressant och den första av sitt slag i Sverige. Som snabbast har den travat 06,5 och detta är ytterligare ett sätt för mig att skriva in mig i de där historieböckerna. Han är inte fullbokad ännu.

Historien om hur Odd Herakles hamnade hos Fredrik Fransson berättar han gärna.

– Året var 2018. Vi hade egen häst till start samma tävlingsdag som Odd Herakles startade och när det var dags för lunch på restaurangen så fanns det endast två lediga platser, och det var bredvid ägarna. Vad brukar man säga? "Tillfället gör tjuven"? Så jag och Michelle tog chansen och satte oss intill dem. Det pratades politik med mera och de tyckte att vi var trevliga. Halvt på allvar och halvt på skämt kom de fram till att hästen skulle flyttas till oss vid något tillfälle i framtiden. Jag träffade dem återigen vid ett senare tillfälle och då hade Ingbest blivit fullbokad, så då togs beslutet. Jag har alltså vetat under två års tid att Odd Herakles skulle komma till oss. Ägarna är roliga, och superintresserade! Vi har nog talats vid varje dag i flera månader, om allt.

Vad är det för "bruksanvisning" som de skickade med?

– Den är mäktig. Jag vill veta så mycket som möjligt om hästarna som kommer in. Det är några A4-papper som innehåller allt om balans, foder, träning och så vidare. Detaljerna är viktiga. Jag är väldigt tacksam till alla ägare som har häst hos oss, eller bokar hingstar. Det finns flera fina treåringar i stallet och den jag tror allra mest på är Ingbris, den laddas för Kriteriet.

Men först ska han försöka vinna lördagens V75-lopp mot Gunnar Melanders Månlykke A.M. En match som han väntar med spänning på.

– Om det är någon press på mig? Den frågan får jag faktiskt ofta. Ingen alls faktiskt. Han kommer att förlora lopp och skulle han göra det på lördag så får han väl vinna gången efter istället. Det var synd att Månlykke fick bakspår. Jag uppskattar därför vinstchansen till runt 80 procent. Bara Järvsöfaks har sprungit snabbare än Odd Herakles. Visst kommer det att finnas en anspänning under loppet och vid seger så kommer jag nog tänka: "Helvete, vad skönt att han vann.", men det viktigaste är trots allt att vi gör vårt jobb i stallet och att så många fölmärrar som möjligt blir dräktiga, avslutar Fredrik Fransson.

LÄS VIDARE

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!