Redén: ”Tycker mig ha fyra otroligt fina hästar”

Daniel Redén i stor intervju inför Kriteriet – och chansen att skapa historia: ”Det är inget jag går och tänker på”

Solvallaproffset Daniel Redén har fyra hästar med i Kriteriet.
Solvallaproffset Daniel Redén har fyra hästar med i Kriteriet.

Daniel Redén jagar tredje raka segern i Kriteriet, vilket skulle göra honom historisk.

I år har Solvallatränaren kvalat in en kvartett och låter minst sagt uppåt på förhand.

– Jag tycker mig ha fyra otroligt fina hästar, säger Daniel till Trav365.

Daniel Redén tog hem Kriteriet år 2020 med Brambling och slog då självaste San Moteur. Året därpå var det dags ånyo, nu med Francesco Zet.

I år lyckades Solvallatränaren med konststycket att kvala in hela fyra hingstar till landets största treåringslopp. Ett imponerande facit för hemmatränaren.

– Givetvis blir man stolt över av att se sina unghästar leverera på det sättet. Det är kul på alla sätt och vis och visar att vi gör någonting rätt. Det krävs så mycket och de måste vara på topp för att kvala in. Jag tycker mig ha en jäkla bred treårskull och det är enormt så fina hästar vi har, berättar Daniel för Trav365.

”Jag lär mig mer och mer”

Du brukar ofta skynda långsamt med dina hästar, är det därför lite överraskande att så många av dina treåringar är bra så här tidigt i karriären?

– Ja... men vi har ändå vunnit Kriteriet de senaste två åren och innan dess Oaks lika många gånger. Jag lär mig mer och mer hur jag ska lägga upp det för att försöka vara med och hugga i unghästloppen. Samtidigt måste man väga in mycket då man vill ha långa karriärer.

Vid seger blir Daniel historisk som den förste tränaren under loppets 95-åriga historia att vinna tre år på raken, något varken Stig H Johansson, Timo Nurmos eller någon ur familjen Nordin mäktat med.

– Det går alltid att vinkla till det så där historiskt. Det är inget jag går och tänker på. Jag vet att alla som är med vill vinna loppet. Vi har fyra hästar och det ökar våra chanser till en framskjuten placering.

Att Kriteriet har en speciell plats i Daniels hjärta är uppenbart. Redan 1998 hade han en ack så viktig roll som skötare då hans arbetsgivare och mentor, Stefan Melander, vann loppet med skrällen Lucky Po.

– Kriteriet är jättestort för mig. Det var det första rejäla lopp som jag vann som skötare. Jag minns att vi åkte in till Solvalla samma vecka och testade honom bakom startbilen.

– Han spårade runt om i finalen mot väldigt bra hästar, bland annat Gidde Palema. Och så var även Victory Tilly och Home Alone med i den kullen. Man fick lära sig mycket på den tiden.

Vunnit Kriteriet två år på raken

Att vinna Kriteriet är bland det största branschfolk i allmänhet kan göra, och Solvallatränare i synnerhet. Redén tillåts minnas tillbaka till de senaste årens framgångar sista helgen i september.

– Det är två helt olika hästar som har lyckats vinna. Brambling kom egentligen från ingenstans. Han hade ingen teknik från början och fick verkligen kämpa sig till segern. Han gjorde det fantastiskt bra då men fick sedan andra problem som fyraåring.

– Francesco var den här ultratalangen redan från dag ett då vi satte på honom selen. Sedan dess har han levererat gång på gång på gång. Det är sällsynt att det brukar vara så för de där tidiga talangerna som brukar tycka att det finns annat som är mer kul i livet än att springa.

Var det lika nervöst för dig båda åren?

– Ja, men kanske lite mer med Francesco då det var mer press på honom. Brambling hade man kanske inte några segerförhoppningar med på så vis, där ville jag mest att han skulle göra ett bra lopp. Då är det lättare att stå vid sidan.

Fyra miljoner kronor står på spel, men också evig ära för tränare, kusk, skötare, uppfödare och ägare. Som häst får man bara en chans i livet att vinna just detta lopp och samtliga ur Redéns inkvalade kvartett imponerade i försöken.

”Kan slå vem som helst”

Xanthis Harvey var först in i finalen efter en hedersam andraplats bakom Bedazzled Sox. Avkomman efter Redéns stjärntravare Propulsion styrdes tidigt fram utvändigt ledaren och stred tappert hela vägen in i mål.

– Insatsen var jättebra mot förhandsfavoriten. Det här är en häst som jag trott jättemycket på och gör det fortsatt, även om han ännu är väldigt grön och valpig. Han har en enorm styrka och kan slå vem som helst, höll jag på att säga, men har hittills inte haft tekniken med sig.

– I våras visste vi inte om han skulle kunna komma till start förrän som femåring. Det var mycket ”rull” i honom men det har gått otroligt fort sedan han kvalade.

Till helgen startar han dock från bakspår och lär troligen serveras ett lopp i ryggar.

– Det kommer nog passa honom väldigt bra då han har blivit snabbare i benen. Det största minuset är att han inte riktigt förstår att han stannar till ibland i loppen. Senaste starten kommer att göra honom väldigt gott och nu känns han så bra som han kan göra för dagen.

Kan man urskönja något av ”Proppen” i honom?

– Väldigt, väldigt mycket. Han har mycket av pappa i sig och det är nog därifrån styrkan kommer. Vi får se hur långt det räcker i Kriteriet. Distansen har han inga problem med.

Spännande ändringar

Ante La Roque flyttades till demontränaren i våras och har på kort tid höjt sig flera klasser. Efter 15 segerlösa lopp från debuten var det så senast äntligen dags för livets första vinst.

Trots att Ante gjorde debut över den dryga distansen, och dessutom låg på en del under loppets gång i ett stenhårt tempo, så vann han ändå säkert.

Var insatsen överraskande för dig?

– Ganska så då jag trodde att ”hans” lopp var korta E3. Jag trodde inte att han skulle ha den där styrkan, och speciellt inte så som loppet blev kört. Han har verkligen överraskat på mig och är otroligt kvick i benen. Hans främsta egenskap är att han har en jäkla teknik och rör sig väldigt lätt.

Drygt 40 minuter senare var det så dags för nästa försöksseger, nu med Bengan. Trots en resa utvändigt om Mister Jupiter kämpade han sig fram till en delad seger.

– Jag tycker att han har både styrka och snabbhet. På stallgången ser han ut som en stor giraff, med enormt långa ben och hals. Man trodde väl inte att det här skulle vara en tidig häst, så stor som han är, men han har inte gjort många fel på travbanan hittills.

Bengan presterade visserligen sämre för tre starter sedan, i Örebro, men var då nedsatt av en infektion. Sedan dess har tränaren lättat sin adept i balansen och mer väntar lagom till finalen.

– Det finns en hel del kvar att göra. Nu blir det barfota bak och lite ryckgrejer på honom då han är lite flegmatisk i loppen. Det är en spännande häst för framtiden.

”Det blev nog helt perfekt”

Succén var dock inte över för firma Redén/Kihlström som av bara farten hemförde loppet därpå med likaledes lovande Greensboro Zet. Daniel hade dagen till ära plockat av bakskorna för allra första gången och det verkar ha fått önskad effekt.

Trots att hästen låg på en del under loppets gång blev segermarginalen en längd, och sista 700 meterna avverkade Greensboro i 10-tempo.

– Mycket märkligt att han låg på då det är det enda han inte gjort under hela sitt liv. Han är annars väldigt lat och flegmatisk här hemma så jag vet inte vad för fix han fick den kvällen. Det var dock likadant med Ante som inte heller brukar ligga på...

– Greensboro är en otroligt kapabel häst med både snabbhet och styrka, även om han inte alltid har fungerat i travet. Nu senast var dock det bästa någonsin och han fick det att flyta bättre på barfotabalans bak. Dessutom hade jag lättat honom lite fram. Det blev nog helt perfekt.

Viktigast av allt var dock att han tog sig igenom loppet utan att galoppera, vilket han inför kvalet bara hade mäktat med i hälften av sina sex starter.

– Han har haft problem att gå med i ryggar tidigare och fuskat lite med travet. Dessutom har han sprungit snett med huvudet, så senast satte vi på honom en huvudstång. Det var många ändringar som gjordes och det föll väl ut.

Daniel utser tuffaste motbudet

Och samma pappa, Father Patrick, har han som Francesco Zet? Några likheter?

– De är inte så jäkla olika varandra och har samma avelslinjer, med Credit Winner som morfar. Dessutom har jag haft både Francescos och Greensboros mammor i träning. Den här är väl kanske inte lika teknisk som Francesco men inte långt efter.

Några spännande ändringar inplanerade som du inte redan har nämnt på någon av dina hästar?

– Det kommer troligen bli rycktussar på de flesta, och så lite småjusteringar. Man vill alltid ha något kvar att göra till en final.

Daniel verkar väldigt nöjd med samtliga sina fyra finalhästar i Kriteriet men avstår från att ranka dem inbördes.

– Jag tycker mig ha fyra otroligt fina hästar och vill inte sätta någon före de övriga. Den som har den bästa dagen och får det bästa loppet är oftast den som är längst fram.

Värsta konkurrenten på papperet efter lottningen?

– Det är den som varit favorit och gjort det bäst hela året, Bedazzled Sox. Man kan inte säga något annat, avslutar Daniel.

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

ÄMNEN I ARTIKELN