Mejla

Michael Carlsson

Litar på norrmännen – och spikar på GS75

Michael Carlsson synar GS75-omgången från Årjäng – söndagen den 19 maj

Publicerad:
Uppdaterad:
Magnus Teien Gundersen kör en av spikarna.
Foto: JOAKIM HALL/TR BILD
Magnus Teien Gundersen kör en av spikarna.

Jag litar på två norska hästar som de ­bästa spikarna på Grand Slam 75.

Thai Explosive är en klassig fyraåring som är obesegrad i år och vunnit okörd båda gångerna. Han är stenklar igen.

Sedan styr Magnus Teien Gundersen in formtoppade Faust Boko till en ny triumf.

Det är en vecka kvar innan det smäller på Solvalla och Elitloppet kommande söndag. Men innan dess ska vi ta oss an en härlig Grand Slam 75-omgång i natursköna Årjäng. Den är inte längre bara känd som Sveriges vackraste travbana. Det är också där som Grand Slam 75-bonusen har fallit ut två gånger då en ensam vinnare har sopat hem hela potten på 15 miljoner kronor. Senast det begav sig var för två veckor sedan.

Det är många norska hästar i start­listorna och jag förlitar mig på två av dem som omgångens bästa spikar. I den fjärde avdelningen startar en häst vid namn Thai Explosive och han har verkligen imponerat i två raka segrar och har inte varit i  närheten av förlust i årets två starter.

Thai Explosive var finalist i det norska Kriteriet i fjol men galopperade då bort sig. Han fick ett långt tävlingsuppehåll och en rejäl vinterträning i kroppen innan han gjorde comeback i början av april. Hästen vann lekande lätt då och var lika över­lägsen i starten efter.

Jag pratade med tränaren Kim Pedersen som berättade att det här är en häst som har kapacitet för att vara en av kullens bästa hästar och att de siktar på storlopp som Jarlsberg Grand Prix och senare det norska Derbyt. 

Det här loppet ser billigt ut på pappret för den storvuxne fyraåringen som mäter hela 1,70 meter över manken. Jag pratade även med kusken Erlend Rennesvik som sa att hästen är väldigt startsnabb och han kommer att köra för ledningen trots spår åtta bakom bilen. 

Han trodde kort och gott att hästen vinner och jag litar på att det blir tredje raka och spikar då motståndet inte skrämmer.

Kusktalang med formstark spik

Den 22-årige kusktalangen Magnus Teien Gundersen blir bara mer och mer framgångsrik i sulkyn. I fjol hade han ett rekordår och körde in drygt tio miljoner kronor och han firar fina framgångar med sin pappa Geir Vegards hästar. De vann bland annat det norska Derbyt i fjol med Gretzky B.R. vilken är den största segern i Magnus karriär.

Nu har far och son formtoppade Faust Boko till start i Grand Slam 75-avslutningen som har en fin uppgift på pappret. Faust Boko vann fem lopp på elva starter i fjol och var på plats i tio av dem. Han har tagit två segrar i år och skrällvann näst senast i V75 på Klosterskogen då han avslutade sylvasst efter att ha kommit loss från ett invändigt lopp.

Senast satt Faust Boko sist i ett lopp som gick långsamt i 1.17-tempo i täten första varvet. Magnus Teien Gundersen styrde på i fjärdespår genom sista kurvan och ­hästen avslutade rejält in i mål som fyra. 

Magnus tyckte att det var ett av de bästa lopp som Faust Boko har gjort och tyckte att han är bättre än någonsin.

Nu när det innerspår bakom bilen och Magnus hävdar att hästen kan öppna snabbt och han kommer att ladda vad som går för att hålla ledningen. Lyckas han med det är loppet över men Faust Boko kan även vinna från andra positioner. Det främsta motbudet Luxury Tile har bakspår och jag förlitar mig till en formstark häst och kusk och spikar.

I Grand Slam 75-inledningen är obesegrade R.K.Queen favorit efter sina tre raka segrar. Senast avgjorde hon hur enkelt som helst och tränaren Paw Mahony tror att hon vinner igen. 

Jag garderar dock med formstarka Mimmi Dynamite på start och Lutecia på tillägg som kan bli farlig felfri.

I den andra avdelningen kan Veijo ­Hei­skanen ha en vinnare i sin Yaganashi. ­Hästen har haft en del otur i loppen och ­tuffa resor i tredjespår och utvändigt om ledaren. Hon höll starkt som tvåa näst ­senast och gången innan fullföljde hon ­tappert i V75. Nu är det bilstart vilket är ett plus och likaså lång distans. 

Kommer Yaganashi till ledningen är hon hästen att slå och det kan vara en chansspik för den som så önskar.

Norsktränade Dansken är favorit i GS75-3 och han är nog bästa hästen i ett lopp som är lite lurigt. Bra chans felfri men han får sällskap av tre hästar till på systemet.

Jepson är i zonen

Magnus Teien Gundersen och pappa Geir Vegard kan även ha en vinnare i den femte avdelningen. De är duon bakom favoriten Egon N.O. som har vunnit sina två starter i år och senast var han överlägsen. Men han står med 40 meters tillägg och det är aldrig enkelt på en snabb sommarbana. Kallblodsloppet ser vidöppet ut bakom och rådet är att strecka på så långt plånboken tillåter. 

Jag vill vurma för Magnus Jakobssons ­Egge Piril som vann lätt senast och nu har två lopp i kroppen efter ett långt uppe­håll.

Apropå Magnus Jakobsson så kör han Tindra Star som är favorit i GS75-6. Hästen vann på 1.12,9 över medeldistans senast och har nu ett klart bättre läge med spår två ­bakom bilen.

Andrahandare är Guillaume Boko som gör debut för Björn Goop efter att ha tävlat i Tyskland. I sulkyn sitter en viss Carl Johan Jepson som verkligen är inne i den berömda zonen och vinner lopp i parti och minut. 

Dessa två får sällskap av Frode Hamres Harey D.E. och även B.T.’s Viclando.

Micke Carlssons GS75-system

GS75-1: 2, 3, 7 (1, 4)

GS75-2: 5, 8, 12, 3 (4, 11)

GS75-3: 5, 1, 9, 6 (8, 10)

GS75-4: 8 Thai Explosive (3, 5)

GS75-5: 14, 4, 6, 9, 13, 1 (2, 12)

GS75-6: 2, 3, 7, 5 (1, 10)

GS75-7: 1 Faust Boko (10, 7)

1 152 rader/1 152 kronor

GS75 från Årjäng sänds i TV12 klockan 14.30

Av: Michael Carlsson

Publicerad:

LÄS VIDARE