Mejla

Michael Carlsson

”Måste det snart vara dags för – V75-tippas”

Carlssons V75-tips lopp för lopp • Söndagen den 8 augusti

Rikard N Skoglund och Let’s Go Ernie.
Rikard N Skoglund och Let’s Go Ernie.

V75 på Dannero idag där Hail Mary är tillbaka och genrepar inför Jubilemspokalen.

Robert Berghs stjärna har tränat strålande en tid och är normalt helt stenklar i det här gänget.

I övrigt så är det Kriteriet för kallblod där Öystein Tjomsland har en toppchans att ta hem en ny storloppsseger. Frågan är bara vem av de båda stallkamraterna Tangen Ove eller Tangen Minto som ska avgå med segern.

V75-1

I Kriteriestoet, med 350 000 kronor till vinnaren, är det två hästar som sticker ut på förhand. Det stora hemmahoppet Bato Tösen blev en snackhäst när hon vann debuten i överlägsen stil och spöade hingstarna på snabba 1.30,3/2140. Därefter blev det fyra raka galopper innan hon återupptog segrandet. Det har varit autostart vid dessa tre tillfällen vilket ser ut att passa det löftesrika stoet bra. Hon har återigen hittat stilen i alla fall och övertygat i tre raka segrar. Hästen har visat sig väldigt snabb ut bakom bilen och det har varit spets och slut vid samtliga tre segrar. I uttagningsloppet till Kriteriestoet senast vann hon säkert med krafter kvar och sköter hon sig lär hon utan problem hålla upp ledningen från innerspåret. Sedan är hon hästen att slå och blir inte lätt att besegra.

Jan-Olov Persson har främsta utmanaren i Dunungen och den Menhammar-uppfödda hästen har Persson siktat hit och hoppas att han kan vinna Kriteriestoet. Dunungen har tagit fem segrar och en andraplats på sex starter och är helt klart något alldeles extra. Hon vann sitt försök på den snabbaste tiden från ledningen och är även hon kvick från start. Men det blir svårt att ta en längd på en felfri Bato Tösen från början. Dunungen ska nu tävla barfota runt om för första gången och förstärks med Örjan Kihlström i sulkyn. Är såklart en het segerkandidat. Vill man ha ett tredje streck så är det Nordsjö Anna som höll starkt som tvåa bakom Dunungen senast efter att ha travat i dödens på denne. Och Öystein Tjomslands hästar är alltid livsfarliga när det vankas stora lopp…

V75-2

Hombre D. har matchats i tuffa årgångslopp under året och är härdad i tuff konkurrens. Senast försökte han att kvala in till Sprintermästaren men var där inte som bäst. Nu ser det ut som en lämplig uppgift på start och lyckas han nå ledningen är det hästen att slå. Men lite frågetecken för formen ändå efter senaste starterna. Berra Steel jagar tredje raka segern och är också ute efter ledningen. Ska nu tävla barfota runt om som näst senast och är ett givet bud.

Speedy Tilly är också härdad i V75 och vann i ett enklare gäng näst senast i Lycksele och höll godkänt senast. Given här. Let’s Go Ernie har riktigt bra form och det känns som att hästen kan vinna när som helst. Jag hade honom som drag i V75 senast efter den tappra insatsen som tvåa gången innan bakom Maestro Crowe. Han avslutade fullt godkänt senast efter att ha suttit långt bak och aldrig kommit in i matchen efter vida spår genom slutkurvan.

V75-3

Fox Star är favorit efter att ha övertygat stort vid segern näst senast som togs efter en stor galopp. Gången efter fullföljde han bra i ett tufft gäng som vanns av Fifty Cent Piece och var då inte helt tom i mål enligt Roger Nilsson. Betydligt enklare emot här och felfri torde hästen ha en bra segerchans. Öppet bakom men Valle E.W. är ett tidigt bud felfri, skötte sig senast vid segern i ett billigt P21-lopp.

Master Sånna gjorde första starten för Robert Bergh senast och kämpade på bra som trea från ledningen. Han hade inte startat på nästan fyra månader inför det loppet och torde gå framåt mycket med den genomköraren i kroppen. Många av Robert Berghs hästar brukar också vara extra bra just i den andra starten efter ett uppehåll. Det är en stor häst och femtespåret i voltstart är inte optimalt. Men felfri borde det vara en bra segerchans då motståndet inte är lika tufft som senast.

V75-4

Öystein Tjomsland är kungen inom kallblodssporten och har fullständigt sopat rent i de största unghästloppen de senaste åren. Så sent som i onsdags vann han Derbyt – för fjärde året i rad! – och nu är han i pole position även i Kriteriet. Både Tangen Ove och Tangen Minto hade stora uppvisningar i sina försök och var båda helt överlägsna från ledningen. Imponerande prestationer av båda som dessutom är väldigt startsnabba. Tangen Minto är obesegrad felfri och är en riktig ”pansarvagn” säger Jimmy Jonsson i stall Tjomsland. Inte omöjligt att han plockar ner stallkamraten på styrka, men hursomhelst känns det helt säkert med detta tvåhästars lås på kallblodskungens båda hästar. Det är verkligen imponerande att se hur den oerhört skicklige tränaren Öystein Tjomsland totalt dominerar i unghästloppen år efter år.

V75-5

Hail Mary är tillbaka och jag fick redan för några veckor sedan höra talas om superrapporter på hästen hur han tränar för dagen. Han fick som bekant inte till det i Östersund senast men tränare Bergh visste direkt vad som var fel och har åtgärdat det. Roberts fingertoppskänsla när det gäller stjärnhästar och att sätta dem i ordning till stora lopp är det inte många som slår. Det här är ett genrep inför Jubileumspokalen om några veckor och räkna med att att vi får se en Hail Mary i ”derbyform”.

Då kommer hästen att vara ännu vassare med den här starten i kroppen, men det som Hail Mary redan har i sig räcker och blir över för att vinna mot det här gänget. Ni minns väl att hästen hade innerspår i Svenskt Travderby när han spetsade och vann. Här håller han ut de andra i starten och sedan är det spel mot ett mål. Och skulle han mot förmodan missa spets så går Bergh bara ut direkt och låter Hail Mary krossa dem utvändigt. Tränare Bergh är i alla fall väldigt nöjd med sin adept som har tränat riktigt starkt de senaste veckorna och både sett och känts lysande. Stenande klar här!

V75-6

Bon Bini kommer från en lätt seger i V75 på Axevalla under Stochampionatshelgen. Stoet har haft ett lysande år med fyra segrar och två andraplatser på sex starter i sin nya regi Oskar j Andersson. Får hon en vettig resa i ryggar kan hon mycket väl spurta till en ny seger här.

Mellby Harissa är bästa hästen i fältet och hon har varit ute och stångats i tuffa årgångslopp och i V75 utan att få full utdelning. Är egentligen en häst som kan tävla i Stoeliten men har inte fått till det alls i sina senaste starter. Det har strulat en del och hon är således klart bättre än raden. Nu står stoet bra inne penningmässigt i det här loppet, och även om det är 40 meters tillägg borde hon ha bra chans.

V75-7

ST:s Guldtäcke avslutar omgången och det är ett handicapp-lopp som är utspritt på fyra volter. De två tuffaste och bästa hästarna står längst bak, Lome Storm med 40 meters till och Emil Mollyn står med 60 meters tillägg. Båda hästarna har bra form och Lime Storm visade 1.22,8 i 2000 meter efter galoppen senast. Vann gången innan men är nervös i starten och klart gynnad av att vara ensam på sin startvolt. Är annars stark och tål att göra jobbet själv. Emil Mollyn har också 1.22 till 1.23-tider i kroppen och lär komma ifatt Lome Storm tidigt och sedan tassa med i ryggen på denne. Då har Emil Mollyn en tung avslutning att komma med som mycket väl kan resultera i seger. Men båda dom här två är inte att lita på och det kan bli långt fram, så riklig gardering behöver inte vara fel. Öysteins Tjomslands häst, Tangen Svenn är också given och intressant att han nu ska tävla barfota runt om för första gången.

Söndagens tre hetaste tips


9 Let’s Go Ernie (V75-2)

Måste det vara dags för nu. Tvåa bakom Maestro Crowe i V75 näst senast och godkänd även gången efter. Enklare emot här.


9 Master Sånna (V75-3)

Gjorde debut för Bergh senast som trea mot bra hästar. Stort plus med lopp i kroppen nu och lättare motstånd.


1 Hail Mary (V75-5)

Kommer att visas upp i ett bländande skick som det låter på superrapporterna från stallet hur han har tränat. Spel mot ett mål.

Michael Carlssons V75-system

V75-1: 3–1 (4–6)

V75-2: 7–8–2–5–11 (6–4)

V75-3: 7–6–2–8–9–1–10 (5–14)

V75-4: 1–2 (3–4)

V75-5: 1 Hail Mary (9–3)

V75-6: 5–10–7–4 (9–14)

V75-7: 14–15–10–8–1–11–12–5 (7–9)

4 480 rader/2 240 kronor

Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

ÄMNEN I ARTIKELN