”Jag ledsnar aldrig, har inget annat än det här”

86-årige Kjell "Checca" Lindholm laddar för Elitloppsfest • Sett flest travlopp i Sverige • Porträtteras i utställning

”Checca” uppmärksammas inför Elitloppet med att porträtteras i en utställning och dessutom delar han ut pris på Solvalla under Elitloppshelgen.
”Checca” uppmärksammas inför Elitloppet med att porträtteras i en utställning och dessutom delar han ut pris på Solvalla under Elitloppshelgen.

Kjell "Checca" Lindholm, 86, har sett samtliga Elitlopp på plats, bortsett från pandemiåren.

Han har knappt missat en tävlingsdag på Solvalla sedan 1943.

Nu berättar han om minnena, de osannolika spelen och längtan efter årets upplaga av Elitloppet.

– Jag har levt gott, haft en jävlig tur, aldrig varit sjuk och nästan aldrig behövt jobba, säger han till Trav365.


Läs allting inför Elitloppshelgen här

86-årige Sundbybergs-sonen Kjell "Checca" Lindholm har vigt sitt liv åt travsporten.

För 79 år sedan (1943) besökte han Solvalla för första gången, då som sjuåring.

Det var hans mamma som mer eller mindre tvingade honom att följa med sina äldre bröder, för att kunna få lite lugn och ro.

Någonting hände med ”Checca” på Solvalla. Han fortsatte gå och hittade något som han skulle hålla fast vid än i dag.

”Gått på ”Valla” sedan 1943”

Umgänget, de sociala kontakterna, travtipsen, vännerna på stallbacken – allt detta fick honom att år efter år besöka Solvalla och andra travbanor.

Trots att ”Checca” är 86 år finns inga indikationer på att han skulle dra sig tillbaka.

– Just nu mår jag kanonbra, att det är så jäkla bra beror väl på att det snart är Elitloppet. Jag är född 1936 och har gått på ”Valla” sedan 1943. Jag har sett vartenda Elitlopp. Margareta Wallenius Kleberg (redardrottning och miljardär) har också sett alla, men hon är ett år yngre än mig. Så där leder jag nog fortfarande. Vi brukar snacka lite grann i vinnarcirkeln. Genom åren har jag varit på 5 500 tävlingsdagar på Solvalla, bara missat två stycken, den ena gången var vid ett bröllop och den andra gången under OS i Japan, säger han till Trav365.

”Tycker de hade kunnat släppa in mig”

När ”Checca” talar om att han besökt samtliga Elitlopp sedan starten 1952 är det en sanning med modifikation. De två senaste åren (2020 och 2021) har pandemin satt stopp för publik på plats.

”Checca” fick se Elitloppet från tv-soffan, något som påverkade honom mycket.

Det är med en besviken, uppgiven och lite irriterad röst han minns tillbaka på just de åren.

– Jag fick inte komma in och jag sa då och tycker fortfarande att de hade kunnat släppa in mig. De släppte ju in åtta personer det ena året och jag hade ju aldrig missat ett enda Elitlopp. Det är klart att det inte kändes bra men nu har Solvalla bjudit mig och flera av mina kompisar på middag både lördag och söndag på banan, dessutom har de ordnat så att jag ska dela ut pris i lopp 3 på ”Valla” under fredagen. Det uppskattar jag och ser fram emot mycket.

Du har upplevt Solvalla på plats i snart 80 år. Hur ser du på den förändring som gjorts på senare år? Hur tycker du upplevelsen på plats blivit?

– Det var helt klart bättre förr. Att de nu på slutet tagit bort totoluckor, det gillar inte jag. Nu måste jag spela genom kompisar då jag är så dålig på data. Skulle inte de hjälpa mig, då vore jag handikappad. Det är en viss känsla att ha cash och att få en bong i handen, det saknar jag.

– Det här med publiken, där har jag ingen lösning, verkar inte finnas någon som vet vad som måste göras. Jag hoppas det blir bättre. När jag växte upp på 1940-talet, då var i princip hela Sundbyberg på ”Valla”, alla kände alla. Men Solvalla har ändå alltid varit det bästa för mig. Nu är jag ensam kvar, har inga syskon eller familj kvar, jag ledsnar aldrig, har inget annat än det här. Jag har levt gott, haft en jävlig tur, aldrig varit sjuk och nästan aldrig behövt jobba

”Checca” har än i dag svårt att släppa att han inte fick komma in på Elitloppet under de två år som pandemin satte stopp för publik.
”Checca” har än i dag svårt att släppa att han inte fick komma in på Elitloppet under de två år som pandemin satte stopp för publik.

”Ingen som varit i närheten”

Det är inte bara Solvallas travtävlingar som lockat ”Checca” till travsporten.

Under åren har han besökt samtliga Sveriges travbanor och dessutom varit en flitig resenär till bland annat Prix d'Amérique och andra storloppsbanor i Europa.

– Mellan åren 1951–1990 åkte jag bara på trav. Under några år hade jag ett ”vanligt” jobb då jag körde ut papper, men det blev inte långvarigt. Jag har varit 850 gånger på Rommetravet, 750 gånger i Eskilstuna, det är ingen som varit i närheten av att ha sett så många travlopp på plats som jag. Jag känner över 200 personer som gått i mer än 50 år på Solvalla.

Men hur har du kunnat försörja dig i alla år? Hur har din ekonomi varit?

– Jag har för det mesta haft det väldigt gott ställt, visst har det hänt några gånger att jag spelat mig black men det har aldrig varit någon fara för mig. Jag har levt på travspelet och spelat in mycket pengar på tips jag fått på banan. Alla storspelare som kommit och gått på Solvalla känner jag. Jag minns särskilt en vinst som var lite extra rolig. Jag kom till Solvalla och förvandlade 10 kronor till 107 000 kronor genom att spela vinnare på flera hästar i rad som alla vann. I dag skulle det säkert vara värt två miljoner.

– Min favoritspelform har alltid varit V5, det spelar jag fortfarande och jag har faktiskt fått in den nu elva gånger i rad. Jag gillar även att spela på V75.

”Aldrig upplevt en bättre häst än så”

Travsporten, hästarna och utrustningen har förändrats mycket över tid.

”Checca” har upplevt utvecklingen på plats och menar att hästarna i dag blivit mycket jämnare.

På frågan om vilken Eitloppsvinnare som är den bästa häst han någonsin sett kommer svaret blixtsnabbt.

– Det kan jag säga direkt. Gelionette som vann 1956 och 1957. På den tiden var det voltstart i Elitloppet och hon stod med 40 meters tillägg. Hästen var helt överlägsen och jag har aldrig upplevt en bättre häst än så. Hon vann dessutom Prix d'Amérique två år i rad, säger den 86-årige traventusiasten och fortsätter:

– Tvåan på listan är lika given, det är Varenne som också vunnit två gånger (2001 och 2002). Sedan kommer det en sju, åtta hästar som alla delar på tredjeplatsen. En av dessa tredjeplatser på min lista tillhör Copiad som var ruskig.

Gelinotte, med sin kusk och tränare Charlie Mills, vann Elitloppet två gånger i rad (1956 och 1957).
Gelinotte, med sin kusk och tränare Charlie Mills, vann Elitloppet två gånger i rad (1956 och 1957).

”Ingen slår Björn Goop”

Vilken kusk är din absoluta favorit?

– Där måste jag säga Björn Goop som vunnit över 7 000 travlopp trots att han bara är 45 år. Visst är Örjan duktig men ingen slår Björn. Det var synd att Extreme blev struken och att han nu inte ska köra i Elitloppet i år.

I år firar en av Sveriges största publikfester, Elitloppet, 70 år. För att uppmärksamma detta har spelbolaget ATG tillsammans med mode-duon Rami Hanna, fotograf, och Julian Hernandez, stylist, skapat en jubileumsversion av Elitloppets starkaste publiksymbol - Hatten.

”En ära att få vara med”

”Checca” är en av de som fotograferats och dessutom finns med i utställningen.

– Det är en ära att få vara med och det är roligt att så många vill ta del av alla mina år.

Till sist. Vem vinner Elitloppet 2022?

– Om jag får tippa med hjärtat så säger jag Click Bait. Jag vet att han kanske får svårt att räcka hela vägen men han tränas av Stefan ”Tarzan” Melander som är den bästa kompis man kan ha. Han har ställt upp för mig i alla år och det är en fantastisk trevlig människa. Han bjöd mig till och med på mat på ”Valla” under många år, avslutar 86-åringen.

På utställningen hänger ”Checcas” bild intill ett citat från honom själv. "Jag har sett vartenda Elitlopp. Margareta Wallenius Klenberg har också sett alla, men hon är ett år yngre än mig. Så där leder jag nog fortfarande".
På utställningen hänger ”Checcas” bild intill ett citat från honom själv. "Jag har sett vartenda Elitlopp. Margareta Wallenius Klenberg har också sett alla, men hon är ett år yngre än mig. Så där leder jag nog fortfarande".
Stefan ”Tarzan” Melander är ”Checcas” allra bästa kompis inom travet.
Stefan ”Tarzan” Melander är ”Checcas” allra bästa kompis inom travet.
Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ämnen i artikeln