Succétränaren slog nytt auktionsrekord: ”Eufori”

Framtidsmannen Oscar Berglund dagarna efter rekordköpet: ”Unik möjlighet i min travkarriär – en chans på miljonen”

Oscar Berglund om rekordköpet: ”En dröm”
Oscar Berglund om rekordköpet: ”En dröm”

Oscar Berglund går på knock. Med tunga storhästägare som Reima Kuisla i ryggen slog han rekord.

Han ropade in Scarfo Pellini för 1,8 miljoner kronor – den högsta summan som betalats på Elitauktionen.

– Efteråt var det total eufori och en dröm som gick i uppfyllelse, säger Oscar till Trav365.

Ett av travets stora framtidsnamn Oscar Berglund fortsätter att få in spännande hästar till stallet. I samband med Elitauktionen nyligen ropade han in två dyrgripar åt sina hästägare.

Ettåriga Scarfo Pellini blev dyrast av samtliga med en prislapp på hela 1,8 miljoner – det högsta beloppet som någonsin betalats för en häst på anrika Elitauktionen. Stoet efter Walner och Jullan anlände till stallet bara dagar efter avslutad auktion och givetvis fick vi oss ett snack med succétränaren.

– Jag har blivit nedringd efteråt och fått otroligt många meddelanden. Det var en dröm som gick i uppfyllelse och en otroligt häftig känsla, berättar Oscar för Trav365.

”Ligger inte sömnlös”

Vi kan avslöja att de nya ägarna till unghästen är Patrik Hjelte och Reima Kuisla. Den senare är en av Nordens allra största i branschen och köpte för en tid sedan snabblopparen Evaluate från Stefan Melander.

Fast de allra flesta förknippar nog ändå den finske gentlemannen med kanoner som speedige D.D.’s Hitman och styrkefenomenet Etain Royal. Drömmen om en ny topphäst har länge funnits hos Reima och så här sa han när Trav365 fick sig ett snack med honom i samband med köpet av Evaluate förra vintern:

– Det är en dyr och tidskrävande hobby men jag älskar hästar. Etain Royal var en fantastisk häst och vi hade många underbara minnen ihop. Han gick bort för en tid sedan. Målet med Evaluate är Finlandia Ajo, St Michel och Kymi GP. Givetvis vore det fantastiskt att starta honom i Elitloppet men då måste han först utvecklas lite mer.

Något Elitlopp blev det tyvärr inte för Evaluate men vem vet, kanske har man ropat in en ny stjärna i Scarfo Pellini? Dessutom satsar han på en svensk uppstickare som Berglund.

– Jag tycker inte att det är någon extra press på mig, även om jag givetvis förstår att hon kommer att ha ögonen på sig under många års tid. Jag ligger dock inte sömnlös med oron att misslyckas, menar Oscar.

Glasklart – såg det på ögonen

Det har nu gått drygt en vecka sedan den där hektiska fredagen i Upplands Väsby. Östersundstränaren tillåts minnas tillbaka till vad det var som fick honom och ägarduon att fastna för hela auktionens kanske mest spännande häst.

Kan du berätta lite om upprinnelsen till varför ni valde att köpa just Scarfo Pellini?

– Det var ganska glasklart att vi skulle bjuda på henne. Allt stack ut, bland annat psyket. Hon var något extra, nummer 95 i auktionshäftet, och när vi fick se hästen live blev vi ännu mer förtjusta. Jag tror att varenda en som var på auktionen föll för henne.

Du nämner psyket, Oscar... hur vet man något sådant om en ettåring?

– Det ser man på ögonen, att det är en klok och fin tjej. De här auktionsdagarna är det enorm uppståndelse och jag tittade till henne flertalet gånger. Trots mycket spring runt omkring tacklade hon det otroligt snyggt. Det är ett bra betyg. Hissen måste nå ända upp och det gör det här.

”Bland det värsta som jag upplevt”

Flera potentiella köpare hade fått upp ögonen för den toppstammade märren och ett budkrig tog vid. När krutröken lagt sig stod dock Berglund som vinnare, och vi gissar att det var mungiporna uppåt när slaget var vunnet.

– Slutskedet av auktionen var nog bland det värsta som jag upplevt. Det var enormt nervöst och en riktig adrenalinkick, även om jag var ganska säker på att vi skulle få hästen. Efteråt var det total eufori. Det är faktiskt svårt att förklara. Hur nära jag var att kliva av vet jag faktiskt inte. Där och då var det dock inte aktuellt.

När bjöd du 1,8 miljoner för en häst senast?

– Det har naturligtvis aldrig hänt innan och kanske aldrig kommer att göra det igen. Det kändes som en unik möjlighet i min travkarriär – en chans på miljonen. Så här några dagar senare är jag bara tacksam och stolt över att kunderna satsade på just mig.

Den närmsta framtiden handlar uteslutande om acklimatisering för den unga talangen. Först efter semestermånaderna ska hon lära sig vad det innebär att vara travhäst och sedan lär det nog dröja ytterligare något år innan vi får se henne på en tävlingsbana. En lång väntan har så börjat.

– Först ska hon bli en lagspelare, en i gänget. Hon ska gå på bete med sina kullkamrater och njuta av ett sommarlov, innan allvaret börjar till hösten då selen läggs på. Man ska skynda långsamt.

Alla är lika mycket värda

Det är dock inte alltid enkelt för en tränare att få in en häst av den här digniteten. Pressen ökar givetvis och i samband med en intervju i Expressen berättade Oscar:

– Lite skraj blir man ju, det är så att man vill ta hem den och linda in den i bomull i två år men man får se det som en otrolig möjlighet. Det är kanske inte någon mer gång i livet som man får en sådan här chans. Jag ser framemot det och känner mig jäkligt stolt och tacksam.

Det låter som väldigt mycket bomull...?

– Precis! Det är så man känner spontant. Man måste vara otroligt rädd om henne men det är likadant med alla hästarna i stallet. Vad som kan gå snett? Ja, i skrivande stund kan hon ju trampa snett i hagen. Det är sånt man aldrig kan räkna med. De måste dock få vara hästar i sin vardag.

Är det bara roligt att få in en sådan här häst i träning?

– Ja, det är det. Jag är dock stenhård med att min personal ska behandla alla hästar lika, vare sig de kostar 20 000 eller 1,8 miljoner. Individen och kunden är lika mycket värda oavsett pris.

”Det var inget svårt val för oss”

Berglund nöjde sig dock inte med att ”bara” köpa Scarfo Pellini. Av bara farten ropade han även in jämnårige hingsten Ontario Newport efter Muscle Hill och Southwind Amiga. Där räckte det med 750 000 kronor för att stå som segrare. Vem eller vilka som inhandlat honom håller dock Oscar ännu så länge hemligt.

– Det var en unik chans för mig att få in en Muscle Hill-häst med toppstam och han var den enda avkomman efter samma pappa på auktionen. De besitter en enorm kapacitet och just den här individen var korrekt byggd med bra uppfattning. Det var inget svårt val för oss.

Båda inköpen är således efter amerikanska hingstar och Oscar berättar att han anser att USA är i framkant när det gäller avelsbiten.

Vann du allt som du bjöd på den dagen?

– Ja, det gjorde vi. De här två hästarna hade prickats in och vi hade laddat för det. Vi lämnade auktionen väldigt, väldigt nöjda.

Tränaren hyllar sina hästägare

28-åringen har de senaste åren varit uppe och nosat på tre miljoner i inkörda pengar åt glada hästägare, samt ofta kunnat skryta med en segerprocent runt 30. Några av förklaringarna är givetvis duktig personal, hårt arbete och stort hästkunnande, men som alltid gäller det även att ha bra kunder i sin ringhörna. Och det har Oscar.

– Patrik har betytt jättemycket för min verksamhet, jag är oerhört tacksam att han satsar på mig, och Reima är en förstagångsägare hos oss. Bakom varje häst i mitt stall har jag otroliga människor som ger oss arbetsro och tillit. Jag vill passa på att hylla hela min kundkrets och skulle aldrig kunna ha bättre hästägare än vad jag har. Det känns verkligen bra i magen.

Förutom Hjelte och Kuisla som numera är stolta ägare till Scarfo Pellini så är det vida känt att flera hockeyproffs i Färjestads BK, däribland Mikael Wikstrand och Jacob de la Rose, har valt att satsa på Oscar. De har fått en flygande start på sin nya hobby och äger sedan tidigare bland annat Dwayne Zet, också han tränad av Oscar Berglund och en gång i tiden ett jättefynd på en internetauktion. Något som Trav365 skrivit om tidigare.

Till helgen får vi se den sexårige valacken göra högintressant start i Jämtlands Stora Pris på hemmabanan Östersund. Och gissa om tränaren ser fram emot det loppet med spänning!

– Han fick ett Wild Card och det är en dröm att få vara med i vårt huvudlopp. Det gör han dessutom med formen på topp och med många av ägarna på plats för att stötta. Han kommer inte att bli favorit men jag tycker att han visat sig höra hemma i de här sammanhangen. Om inte vinner nu så gör han det i framtiden, det är min bestämda åsikt. Det är med tillförsikt man ser fram emot helgen.

”Helt fantastisk och smått osannolik”

Hur skulle du sammanfatta den här resan som du och dina vänner i Färjestads BK gjort ihop inom travet?

– Helt fantastisk och smått osannolik. Dwayne Zet blev ett lyckoköp för oss och vi tog ett fräckt beslut då vi anmälde honom till Sweden Cup under Elitloppshelgen. Jag sa till grabbarna som var på Solvalla: ”Nu jäklar njuter ni! Detta är en unik upplevelse att få vara med i det loppet.” Vi hade inga krav eller förväntningar och han gjorde det otroligt bra. Taket lyfte på publiksidan när grabbarna såg att han spurtade in till final. Där satt han fast med alla krafter sparade.

Grabbarna i Färjestads BK är vid det här laget vana vid att fira vinster, både på isen och på travbanan. Nyligen vann de Elitserien för tionde gången efter att ha besegrat Luleå med 3-0 i den sjunde och avgörande finalmatchen. Berglund, som själv är ett stort hockeyfan, fick uppleva flera finaler på plats – men var också kluven till vilket lag han i själva verket skulle heja på.

– Jag har följt Färjestad hela säsongen och det var välförtjänt, även om jag var tudelad och inte visste vilket ben jag skulle stå på. En av mina bästa kompisar spelar nämligen i Luleå. Jag hade dock blivit glad oavsett vilka som vann.

– Jag var inte med och firade där och då men lite grann under den efterföljande helgen. För dem har det nog varit en baksmälla under flera veckor, avslutar Oscar med ett skratt.

Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ämnen i artikeln